Pókszámlálás – tájrekonstrukció az Apollo segítségével

Rate this post

A táj védelme érdekében együttműködési megállapodást kötött a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és a gyöngyöshalászi gumiabroncsgyártó cég, az Apollo tyres.

Parád közelében több hektárnyi földterületet a régi önmagává, vagyis legelővé alakítottak és alakítanak át, ennek célja, hogy ismét megjelenjenek azok a növények és állatok, amelyek őshonosak a Mátrában. A területek művelése közben pókszámlálással figyelik meg, hogyan térnek vissza ezek a fajok.

Gyöngyi, Csákó, Kedves és Hegyes. Mindannyiuknak van nevük, és mind fontos célért küzdenek. Közel húsz szarvasmarha legeltetésével kívánják visszaállítani a Parád-Sombükkhegyi legelőt az eredeti állapotára a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai. A gyeprekonstrukciót és környezetvédelmi munkákat a gyöngyöshalászi gumiabroncsgyártó cég támogatja.

5perc 17mp-től!

Az Apollo Tyres nagyon büszke arra, hogy hozzájárulhat a Mátra élővilágának a megőrzéséhez, és a mátrai mezők eredeti állapotának a fenntartásához”

– mondta ennek kapcsán Bányai Tibor, az Apollo humánerőforrás-igazgatója.

A tájegységek eredeti állapotra való visszaállítása egyébként több éven átívelő munka, ennek hatásosságát különleges módon, az ott élő pókok számlálásával vizsgálják. Csapdákat, vagyis műanyag poharakat helyeznek a földbe, így figyelik meg, hogyan térnek vissza a nyílt gyepeket kedvelő fajok.

„Nyilvánvalóan minden egyes életközösségnek van egy rá jellemző fajkészlet, és a pókok kapcsán, ezek főként talajlakó farkaspókok például, ezeknek a diverzitásán, a változatosságán mérhető az, hogy egy élőhely kezd lábra állni,”

– Magos Gábor természetvédelmi területőr.

A cserjésedés következtében egyes orchideafajok is eltűntek, amelyek most ismét életre keltek, így ma már megfigyelhető egy-két virág az újjáélesztett területen.

A Bükki Nemzeti Park vállalta, hogy a helyreállított gyepet tradicionális legeltetéssel fenntartja, és a jövőben megóvja az erdősödéstől.

A gumiabroncsgyártó cég egyébként környezetvédelmi, oktatási és egészségügyi fejlesztéseket is támogat, és szorosan együttműködik a helyi intézményekkel. A vállalat a gyeprekonstrukciót több ezer euróval támogatja.

Forrás: gyongyostv.hu


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =