Közúti ellenőrzés – A Vredestein és a rendőrség vizsgálta az abroncsokat

Rate this post

A Pest Megyei Rendőrfőkapitányság és a Vredestein közös kampány keretében hívja fel a figyelmet az évszaknak megfelelő abroncsok használatának fontosságára

god-vredestein-gumi-ellenorzes-660

hiszen sok autós nem vált idejében téli gumira, vagy nem cseréli le az elkopottakat.

A Vredestein felmérése is megerősítette, hogy ugyan a vezetők több mint fele ismeri a törvényben előírt profilmélységet. Mégsem ellenőrzi elég gyakran az abroncsai állapotát.

A Pest megyei Göd határában tartott akciót a rendőrség. Ennek során a 2-es főút mentén 3 óra leforgása alatt több mint félszáz járművet állítottak meg a hatóság emberei. Az ellenőrzésnél azt tapasztalták, hogy a késő októberi dátum dacára még csak az autósok harmada váltott téli abroncsra, 6 százalékuk pedig vegyes szettel. Azaz két-két téli és nyári gumival közlekedett. Ugyan az abroncsok profilmélysége minden jármű esetében elérte a kötelező minimumot, viszont 15 százalékuknál bőven 4 mm alatt volt. Vagyis jóformán simára kopott gumikkal közlekedett a sofőr. A rendőrök ezúttal nem büntettek. Csak felhívták a figyelmet a hiányosságokra, illetve a sofőrök egy-egy mélységmérőt és egy meleg téli sapkát is kaptak ajándékba.

Nem figyelünk eléggé az abroncsokra

A hatóság tapasztalataival egybevág a Vredestein 1500 magyar sofőr részvételével készült kutatásának eredménye is. Ott a megkérdezettek fele tudta csak, hogy a személyautó abroncsok törvény által előírt profilmélysége 1,6 mm, azt pedig 46%-uk tippelte meg helyesen. A biztonságos közlekedéshez télen-nyáron minimum 3-3,5 mm-es mintázatmélység lenne szükség.

Egészen megdöbbentő adat, hogy az autósok 26%-a egyedül akkor nézeti meg az abroncsait, amikor szezonális cserére viszik az autót a szervizbe. A sofőrök 29%-a havi rendszerességgel ellenőrzi a gumikat, ami már biztatóbb, de még nem elégséges. Saját bevallása szerint a válaszadók 26%-a hetente vagy minden tankolásnál, 18%-a pedig minden indulás előtt végez egy gyors ellenőrzést.

„Fontos lenne, hogy legalább hetente egyszer nézzük át az abroncsokat, hogy megfelelő-e bennük a nyomás, illetve találunk-e sérülésre utaló jelet. Ezzel az egyszerű, pár perces rutinnal jelentősen csökkenthetjük a durrdefekt kockázatát, és növelhetjük az abroncsok élettartamát”

– mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Ezt olvasta már?

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × három =