Az autósok többsége kötelezővé tenné a téligumit

Rate this post

A nyári gumiabroncs használókat a közlekedési hatóságok szakemberei ugyan tájékoztatják péntekig a csere időszerűségéről, azonban büntetést nem szabhatnak ki rájuk, miközben az kérdőívre válaszolók negyede akár ilyen jellegű szankciókat is támogatna.

A gépjármű vezetők 75%-a kötelezővé tenné a téli gumiabroncs használatát – derül ki az Apollo Vredestein Kft. friss online felméréséből.

Az októberben készült kutatás azt vizsgálta, hogy a válaszadók mennyire hoznak tudatos döntéseket a gumiabroncsokkal kapcsolatban, tekintettel a téligumi használatára.

„A téli gumik futófelületének keveréke alacsony hőmérsékleteken is lágy és rugalmas. Ehhez hozzájön még a különleges profil, amin nagyszámú lamella biztosítja a téli utakon való jó tapadást és kapaszkodást. A futófelület mintázata tagoltabb. Ennek a kombinációnak köszönhetően havas és jeges utakon a téli gumik tapadása, valamint kanyarstabilitása sokkal jobb, illetve fékútjuk rövidebb ” – mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője. „A legnagyobb veszéllyel járó megcsúszásos balesetek kockázata éppen az említett útviszonyok között a legmagasabb. Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, sürgősen ideje téli gumira váltani! 7 °C alatt a nyári gumik jelentősen veszítenek tapadásukból.”

Még nem késő cserélni!
Úgy tűnik, hogy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a gépjárművezetők is tisztában vannak. A válaszadóknak jelentős része (68%) már lecserélte a nyári gumikat. A gumiszervizek túl vannak az első nagy hullámon. De még így is sokan megvárják az első hóesést, ami a szakértő szerint sajnos minden évben rossz taktikának bizonyul. „Az igazán gondos autós időben elkezdi a téli időszakra való felkészülést, és semmiképpen sem várja meg a 7 °C alatti hőmérsékletet. A gumikat már akár október elején is érdemes cserélni, mivel a téli gumiabroncsok már ilyenkor is jól teljesítenek.”

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?”- a válaszadók 80%-a válaszolt igennel és csak 11%-a mondta, hogy nem tudja megítélni, mivel nem használt még drága abroncsot.

Érdekes adat, hogy az emberek többsége (52%) még mindig inkább gumisnál vásárol, ugyanakkor egyre többen (34%) szerzik be az abroncsokat az interneten.

Ezt olvasta már?

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Új Michelin kerékpár gumiabroncs

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük