Legfrissebb hírek

Az autósok többsége kötelezővé tenné a téligumit

Rate this post

A nyári gumiabroncs használókat a közlekedési hatóságok szakemberei ugyan tájékoztatják péntekig a csere időszerűségéről, azonban büntetést nem szabhatnak ki rájuk, miközben az kérdőívre válaszolók negyede akár ilyen jellegű szankciókat is támogatna.

A gépjármű vezetők 75%-a kötelezővé tenné a téli gumiabroncs használatát – derül ki az Apollo Vredestein Kft. friss online felméréséből.

Az októberben készült kutatás azt vizsgálta, hogy a válaszadók mennyire hoznak tudatos döntéseket a gumiabroncsokkal kapcsolatban, tekintettel a téligumi használatára.

„A téli gumik futófelületének keveréke alacsony hőmérsékleteken is lágy és rugalmas. Ehhez hozzájön még a különleges profil, amin nagyszámú lamella biztosítja a téli utakon való jó tapadást és kapaszkodást. A futófelület mintázata tagoltabb. Ennek a kombinációnak köszönhetően havas és jeges utakon a téli gumik tapadása, valamint kanyarstabilitása sokkal jobb, illetve fékútjuk rövidebb ” – mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője. „A legnagyobb veszéllyel járó megcsúszásos balesetek kockázata éppen az említett útviszonyok között a legmagasabb. Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, sürgősen ideje téli gumira váltani! 7 °C alatt a nyári gumik jelentősen veszítenek tapadásukból.”

Még nem késő cserélni!
Úgy tűnik, hogy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a gépjárművezetők is tisztában vannak. A válaszadóknak jelentős része (68%) már lecserélte a nyári gumikat. A gumiszervizek túl vannak az első nagy hullámon. De még így is sokan megvárják az első hóesést, ami a szakértő szerint sajnos minden évben rossz taktikának bizonyul. „Az igazán gondos autós időben elkezdi a téli időszakra való felkészülést, és semmiképpen sem várja meg a 7 °C alatti hőmérsékletet. A gumikat már akár október elején is érdemes cserélni, mivel a téli gumiabroncsok már ilyenkor is jól teljesítenek.”

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?”- a válaszadók 80%-a válaszolt igennel és csak 11%-a mondta, hogy nem tudja megítélni, mivel nem használt még drága abroncsot.

Érdekes adat, hogy az emberek többsége (52%) még mindig inkább gumisnál vásárol, ugyanakkor egyre többen (34%) szerzik be az abroncsokat az interneten.

Ezt olvasta már?

"Példamutató" új Vredestein Ultrac Pro dobogós helyezést ért el az Auto Bild nagyteljesítményű gumiabroncsok tesztjében

„Példamutató” – Vredestein Ultrac Pro

A Vredestein Ultrac Pro dobogós helyezést ért el az Auto Bild nagyteljesítményű gumiabroncsok tesztjében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 15 =