Legfrissebb hírek

Vissza az iskolapadba

Rate this post

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nagyobb forgalom több veszélyt is jelent: az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai szerint a 14 év alatti gyermekek nagyobb eséllyel válhatnak közlekedési balesetek áldozataivá. A biztonságos tanévkezdés érdekében a Hankook műszaki vevőszolgálatának vezetője, Tomin István ad tanácsokat.

Egyértelmű, hogy nyáron egyszerűbb a városban autóval közlekedni,de hamarosan beköszönt a szeptember, így mindenkinek fel kell készülnie a gyermekeikkel iskolába vagy hazafele tartó autósokra, a megnövekedett forgalomra, és a fiatal gyalogosok számának ugrásszerű növekedésére. Hiszen a gyerekekre nem csak akkor kell vigyáznunk, amikor mellettünk vagy mögöttünk ülnek a kocsiban, hanem a gyalogos közlekedés során is: az Európai Bizottság 2017-es adatai szerint a közlekedési balesetekben elhunytak 21 százaléka járókelő volt.

Sok múlik az időzítésen

Érdemes újragondolni, hogy korábban induljunk el, így a reggeli dugót el tudjuk kerülni. Ezzel pedig jelentős stressztől kíméljük meg magunkat, hiszen nem kell az esetleges késes miatt bosszankodnunk így elkerülhetjük, hogy feszült állapotban váratlan helyzetbe kerüljünk és esetleg balesetet okozzunk.

A biztonság a legfontosabb

Gyerekek, iskolatáska, tornazsák a kocsiban, indulhatunk is? Nem ajánljuk, hiszen pár fontos dolog kimaradt: ellenőrizzük, hogy mindenki bekapcsolta-e a biztonsági övet.Fontos szabály az is, hogy a 150 cm testmagasság alatti gyerekeket, csak a súlyukhoz és magasságukhoz igazodó biztonsági ülésben szállíthatjuk (gyerekülés vagy ülésmagasító). Az autó műszaki átnézése – különös tekintettel az abroncsokra, hiszen csak az köti össze a járművet az úttal – mellett építsük bele ezt is a napi, elindulás előtti rutinba.

  • Mindig az évszaknak megfelelő abroncs legyen az autón. Ellenőrizzük, hogy meglegyen a minimum 2-3 milliméteres futófelületi mintamélység is, hiszen, ha ezek nem teljesülnek, az a féktávolság növekedéséhez vezet.
  • Haaz abroncson rendellenes kopást észlelünk (pl: féloldalas kopás), az problémára utal. Ilyen esetben mindenképpen keressünk fel egy szervizt!
  • Amennyiben a futófelületen vagy az oldalfalon sérülést, repedést, vágást, dudort, vagy egyéb elváltozást találunk, mindenképp javasolt szakember bevonása, hiszen ez is komolyabb problémára utalhat.
  • Új abroncsok felszerelésénél természetes, de szezonális átszerelésnél vagy javításnál is mindenképp javasolt az abroncsok centrírozása. Ez megszünteti a kerékpánt-gumiabroncs egység kiegyensúlyozatlanságát, így biztosítja a sima futást.
  • A gumiabroncsok lassan ugyan, de öregszenek. Abroncscsere esetén 6 évnél öregebb abroncsot már ne szereltessünk fel. A használatban lévő abroncsok esetén pedig a gyártástól számított 10 év után mindenképp javasolt a csere – függetlenül a maradvány profilmélységtől.
  • Mindig körültekintően vásároljunk – hiszen az életünk múlhat rajta. Nem feltétlenül kell bedőlni az akcióknak. Hiába a pénztárcabarát ajánlat, ha a végeredmény rossz minőségű, ismeretlen eredetű, nem megfelelő abroncs.
  • Mindig bízzuk a szakértőre! Bármilyen apró javításnak is tűnhet, ne próbáljuk magunk elvégezni: inkább keressünk fel egy szervizt – nehogy később még nagyobb problémával kelljen hozzá fordulni.

Figyeljünk a sebességre

Iskolák és óvodák közelében a megengedett maximális sebesség 30 km/h. A szülői figyelmeztetések ellenére a gyerekek sokszor megfeledkeznek a körülöttük elhaladó járművekről, és elmerülve egy-egy beszélgetésben vagy az okostelefonjukban óvatlan járókelőkké válnak. Amennyiben lehetséges, törekedjünk az iskolához minél közelebb, vagy legalább az utcának azon az oldalán parkolni, ahová igyekszünk.

A megszokás nem jó taktika

A vezetők gyakran hagyatkoznak a rutinjukra, ami nem biztos, hogy minden szempontból megfelelő. Ha gyermekkel utazunk, mindenképpen türelmesnek kell nekünk és érdemes a közlekedési alapszabályokat megtanítani nekik. Ne feledjük: ezek nem ajánlások, hanem mindenkire vonatkozó szabályok! A legfontosabb, hogy példát mutassunk, így a gyerekek időben elsajátíthatják a helyes magatartást a közlekedésben.

  • Ne menjünk át gyalogosan sem a piroson vagy az arra nem kijelölt helyen!
  • Igyekezzünk gyermekeink napi rutinjába is beépíteni az alapvető biztonsági tudnivalókat!
  • Járjuk be a gyerekekkel mi magunk is az útvonalat.

Így segít a Hankook a biztonságos tanévkezdésben

A koreai vállalat célja, hogy átfogó oktatással készítse fel a gyermekeket a biztonságos közlekedésre. Ennek érdekében a KÖSZ, Hankook! program keretében KRESZ-parkot épít Dunaújvárosban, így olyan környezetet teremt a fiataloknak, ahol veszély nélkül gyakorolhatják és kipróbálhatják a legfontosabb közlekedési helyzeteket.

Ezt olvasta már?

Continental és a DeepDrive

File GáborA gumiabroncsok szóvivőjeinfo(kukac)gumipiacmagazin.hu https://www.continental.com/en/press/press-releases/20231005-deepdrive/ A gumiabroncs teszteket itt találod >>> Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × kettő =