Nyári gumicsere: Mikor, hogyan és mire érdemes cserélni?

Rate this post

A mai közlekedési viszonyok mellett, gondolva az autók tömegére és átlagos sebességére, egyáltalán nem nehéz belátni, hogy a gumik tapadása kulcsfontosságú a biztonságos vezetés érdekében. Ezért is fontos a gumicsere.

Nyári gumicsere kisokos: Mikor, hogyan és mire érdemes cserélni?

Az évszaknak megfelelő abroncsok jelentősen jobb tapadást nyújtanak, ám még mindig sokakban vannak kérdések a szezonális gumicserével, vagy akár a négy évszakos abroncsokkal kapcsolatban. A Hankook szakértői segítettek összegyűjteni a legfontosabb információkat a téli-nyári gumicsere kapcsán.

Mikor van itt az ideje?

Ahogyan az a nevéből is látszik, nyári gumira évszakváltáskor, a melegebb hónapok kezdetével van szükség, de természetesen sokkal okosabb dolog az időjárást és a fizikai körülményeket, mint szigorúan a naptárat figyelni. A nyári abroncsok napi 7 fok feletti középhőmérséklettől kezdve nyújtanak biztosabb tapadást a téli gumiknál, és bár nyilván nem lehet előre megjósolni, mikortól várhatunk pontosan ilyen időjárást, a hazai viszonyok alapján a gumicsere ideje általában valahol március vége és április vége között jön el. Ha külföldre is jár valaki, akkor érdemes ellenőrizni, hogy az adott országban nincs-e törvényben meghatározott időpont, ami után nyári gumikkal kell közlekedni az utakon.

Jó lesz a tavalyi?

A törvény a gumikon lévő mintaárkok minimális mélységét 1,6 mm-ben határozza meg. Vagyis ez alatt már nem csak opció a gumicsere: ha a gumik ennyire elhasználódtak, az autóval nem közlekedhetünk. Ugyanakkor már 2-2,5 mm-es mélységnél is köteles a jármű vezetője szem előtt tartani a gumik elhasználódottságát, és ennek megfelelően vezetni az autót. A szakértők szerint, ha valóban biztonságosan szeretnénk vezetni, akkor érdemes a minimum 3 mm-es mélységhez ragaszkodni. Az ennél alacsonyabb csatornamélységnél már érdemesebb egy új készletet beszerezni. Fontos számolni az általános anyagfáradással is: ha a gumik szemre még jó állapotban vannak, vagy csak nagyon keveset futottak, esetleg a garázsban pihentek, de 6 évnél idősebbek, akkor már nem érdemes felszerelni őket. Az abroncs korának meghatározásában segíthet az oldalukon lévő, úgynevezett DOT szám, melynek első két számjegye a gyártási hetet, a második kettő pedig a gyártási évet jelöli.

Mit csináljunk a télivel?

A leszerelt gumikat, ha még a következő szezonban is szeretnénk használni, mindenképpen érdemes megtisztítani. A következő télig száraz, hűvös, de nem fagyos, napfénytől védett helyen tárolni. Szintén bölcs gondolat lehet krétával megjelölni, hogy melyik abroncs hová volt felszerelve. A következő felrakáskor rotálni őket, ezzel megakadályozva az egyenletlen kopást.

Mikor érdemes négy évszakos abroncsot választani?

Kézenfekvő megoldás lehet a négy évszakos gumiabroncs mindazoknak, akik autójukat nem használják minden nap. Sokan úgy gondolnak ezekre az abroncsokra, mint a takarékoskodás egy alternatívájára. Nincs szükség gumicserére, és egész évben gurulhatunk, hiszen minden időjárási körülményhez ideális választást nyújtanak. Ez így is van, sőt, egyre megbízhatóbb négy évszakos abroncsok vannak már a piacon. Azonban fontos megjegyezni, hogy rendkívüli időjárási körülmények között (rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék, nagy hó, mély sár) menetteljesítményük elmarad a szezonális gumiktól. Aki éves szinten 20-30.000 kilométernél többet vezet, annak mindenképpen ajánlott a szezonnak megfelelő gumiabroncsot használni. Kevesebb, városi használat esetén jó alternatíva lehet a négy évszakos abroncs. Például a Hankook Kinergy 4S 2 és 4S 2 X abroncsai,amelyek rendkívül jól teljesítettek a nemzetközi teszteken >>>, így valóban univerzális megoldást jelenthetnek.

Ha már úgyis a szerelőnél jár az autó

Ugyan a gumik cseréjét az autó megfelelő és biztonságos rögzítése, valamint felemelése után bárki elvégezheti, a legtöbben mégis szakemberre bízzák a munkát. Ez azért is hasznos, mert a gumiabroncs szervizekben >>> a centrírozást is elvégzik, tehát kiegyensúlyozzák az abroncsokat. Ez a vezetés biztonságán túl az egyenletes kopást is biztosítja, így az abroncsok élettartamára is hatással lehet. Ha pedig már a szerelőnél vagyunk, érdemes egyéb szezonális karbantartási munkákat is elvégeztetni. Ilyen például a téli hónapok után a légkondicionáló kitisztítása és esetleges feltöltése, mielőtt még először bekapcsolnánk.

_________________________________

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

MICHELIN City Street, az új abroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

MICHELIN City Street

MICHELIN City Street, az új gumiabroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 2 =