Nélkülözhetetlen autófelszerelések?

Rate this post

Vannak olyan eszközök, tárgyak, autófelszerelések, melyeket előír számunkra a KRESZ, és persze olyanok is, amelyek nem kötelezőek, de mindenképp hasznos, ha a kocsiban tartjuk őket.

Vannak olyan eszközök, tárgyak, autófelszerelések, melyeket előír számunkra a KRESZ, és persze olyanok is, amelyek nem kötelezőek, de mindenképp hasznos, ha a kocsiban tartjuk őket.

Természetesen nem arról van szó, hogy biztos, hogy balesetet fogunk szenvedni, vagy baj történik, de jobb, ha fel vagyunk készülve minden eshetőségre. Az évszak nagyban befolyásolja, hogy mik az elengedhetetlen kellékek, és mik nem. Télen például nem árt, ha van a kocsiban jégoldó és jégkaparó, a vastag takaróról már nem is beszélve.

Nyáron ezekre nem lesz szükség, viszont hűtővízre, ásványvízre, napellenzőre viszont már annál inkább

Az évszakhoz kötődő autófelszereléseket érdemes külön kezelni, egy saját dobozt, tárolót fenntartani a számukra, és ahogy vált az évszak kicserélni, amikor az autót úgyis felkészítjük a melegebb vagy épp a hidegebb évszakra. Vannak azonban olyan felszerelések is, melyeket állandó jelleggel érdemes az autóban tartani, egyrészt mert előírja a KRESZ, másrészt, mert sosem tudhatjuk, mikor lesz rájuk szükség.

Autófelszerelés, ami jó, ha mindig a kocsiba van

Érdemes az autóban egy dobozt, rekeszt vagy valamilyen tárolót fenntartani a szükséges és fontos autófelszereléseknek. De mik is ezek az alapvetően fontos dolgok? A Fékmester utánajárt, mi az, ami feltétlen legyen az autóban:

  • elsősegély felszerelés: ez alapvető kellék, a KRESZ is előírja. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a bontott csomagokat kicseréljük, és a szavatossága is érvényes legyen.
  • benzineskanna: ez nem kötelező, de nagyon hasznos, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz szükség rá
  • gumikötél: sosem tudhatjuk mikor lesz szükség vontatásra, akár a mi kocsinkat, akár azt, aminek éppen segíteni szeretnénk
  • tűzoltó készülék: ha tűz üt ki az autóban, akkor egyetlen poroltóval nem fogjuk tudni eloltani a tüzet, viszont megfékezhetjük a lángokat addig, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik.
  • bika kábel: akkumulátorral bármikor megeshet, hogy lemerül, akár meghibásodás, akár figyelmetlenség az oka. Viszont, ha van bika kábelünk, azt is tudnunk kell, hogy mi a szakszerű módja a bebikázásnak, ellenkező esetben nagyobb kárt okozhatunk, amint ami már eleve van.
  • szett kerékcseréhez vagy legalább javításhoz: manapság már nem minden autóban van hely pótkeréknek, ilyenkor viszont legalább egy javító készlet és pumpa legyen az autóban, hogy az első gumijavító műhelyig eljuthassunk.
  • elakadásjelző háromszög: ezt is előírja a KRESZ, kötelező elem az autóban
  •  láthatósági mellény: mindig annyi mellénynek kell az autóban lennie, ahányan utaznak, és arra is figyeljünk, hogy elérhető távolságban legyen legalább egy darab, amíg a többit elővesszük.

Utazás előtt ezeket pakoljuk be

Amikor elutazunk, érdemes pár extra felszerelést is az autóba tenni, biztos, ami biztos, hiszen az ördög sosem alszik.

  • zseblámpa
  • navigáció
  • víz és élelem
  • váltás ruha

Érdemes alaposan végiggondolni, hogy kik utaznak velünk, és erre is készülni. Számos autófelszerelés létezik már, amivel megkönnyíthetjük a gyerek utazását, de akár a háziállatainkét is.

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + tizenöt =