Goodyear az IntelliGrip

Rate this post
A Goodyear Intelligrip az önvezető járműveket még biztonságosabbá teheti a járművezetők és a gyalogosok számára
A Goodyear Intelligrip az önvezető járműveket még biztonságosabbá teheti a járművezetők és a gyalogosok számára

A Goodyear bemutatja az első generációs önvezető járművek számára kifejlesztett, fejlett érzékelő technológiával rendelkező koncepcióabroncsát

A Goodyear az IntelliGrip koncepcióabronccsal bemutatta az önvezető autók első generációjával kapcsolatos jövőképét a 2016-os Genfi Nemzetközi Autókiállításon. Az IntelliGrip fejlett érzékelő technológiával rendelkező koncepcióabroncsot úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen az önvezető járművek vezérlőrendszerével. Mivel az önvezető járművek a többi jármű, járművezető, gyalogos és a Smart City rendszerek adataira támaszkodnak, az olyan gumiabroncsok, mint például a Goodyear IntelliGrip koncepcióabroncsa, döntő szerepet játszhatnak az információcserében.

A Világgazdasági Fórum egyik tanulmánya szerint a városok arra számítanak, hogy az önvezető járművek a következő 10 évben valósággá válnak . Ezen kívül a 2015-ös J.D.Power U.S. TechChoiceStudy arra a következtetésre jutott, hogy a fogyasztók az ütközés elleni védelmet tartják a legfontosabbnak az autóipari változások közül.
„Ahogy az önvezető autóknál egyre csökken a járművezetői beavatkozás, úgy nő az abroncsok szerepe, hiszen az abroncsok jelentik az elsődleges kapcsolatot az úttal” – mondta Joseph Zekoski, a Goodyear vezető alelnöke és műszaki igazgatója. A Goodyear koncepcióabroncsai a jövőben kettős szerepet játszanak: egyrészt kreatív platformokként funkcionálnak, ahol a hagyományos gondolkodás határait lehet feszegetni, másrészt a következő generációs technológiák kísérleti környezeteként is működnek.

A fejlett érzékelő technológiának és a futófelület különleges kialakításának köszönhetően a Goodyear IntelliGrip koncepcióabroncsa érzékeli az útviszonyok többségét, beleértve az útfelszínt és az időjárási körülményeket. Az IntelliGrip alkalmazza a Goodyear aktív kopás- és keréknyomás-figyelő érzékelős rendszerére épülő továbbfejlesztett aktív kopás technológiát is, mely a gumiabroncs és a jármű állapotának felmérésére szolgál. A Goodyear speciális algoritmusokat fejlesztett ki az olyan változók figyelemmel kísérésére, mint a keréknyomás és az abroncshőmérséklet, melynek révén jobban fel lehet becsülni a gumiabroncs állapotát, ami a jármű önvezető irányítási rendszerének optimalizációját eredményezi.

Amellett, hogy érzékeli az útviszonyokat és az abroncs állapotát, a gumiabroncs a jármű központi számítógépes rendszerével is kommunikál, amely hozzájárul a jobb vezetési teljesítményhez és a magasabb biztonsághoz. Ha a gumiabroncs nedves vagy csúszós utat érzékel, az önvezető jármű hozzáigazítja a sebességét. Emellett elvárás, hogy rövidüljön a féktávolság, legyen jobb a kanyarodási reakció, illetve hogy az abroncs optimalizálja a stabilitást, és támogassa az ütközés-megelőzést is.
A Goodyear számos autógyárral működik együtt annak érdekében, hogy ezt a technológiát minél jobban a gyártók igényeihez igazítsák, és kompatibilis legyen olyan funkciókkal, mint az elektromos menetstabilizáló rendszerek, a fékvezérlő rendszerek és a futóművezérlő rendszerek.

Az IntelliGripben alkalmazott mikro chipet a Huf vállalatcsoporttal együttműködve fejlesztették ki, mely csoport a mechanikus és elektromos zárrendszerek, abroncsnyomás-ellenőrző rendszerek és telematikai rendszerek vezető, globális autóipari gyártója.

Ezt olvasta már?

A Continental által partnerekkel közösen kifejlesztett összetett folyamat során az elhasználódott gumiabroncsokból származó gumit újrahasznosítják és úgy dolgozzák fel, hogy az új gumikeverékek komponenseként újra felhasználható legyen.

Újrahasznosított gumi

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük