Közúti ellenőrzés – A Vredestein és a rendőrség vizsgálta az abroncsokat

Rate this post

god-vredestein-gumi-ellenorzes-660

A Pest Megyei Rendőrfőkapitányság és a Vredestein közös kampány keretében hívja fel a figyelmet az évszaknak megfelelő abroncsok használatának fontosságára, hiszen sok autós nem vált idejében téli gumira, vagy nem cseréli le az elkopottakat. A Vredestein felmérése is megerősítette, hogy ugyan a vezetők több mint fele ismeri a törvényben előírt profilmélységet, mégsem ellenőrzi elég gyakran az abroncsai állapotát.

A Pest megyei Göd határában tartott akciót a rendőrség, amelynek során a 2-es főút mentén 3 óra leforgása alatt több mint félszáz járművet állítottak meg a hatóság emberei. Az ellenőrzésnél azt tapasztalták, hogy a késő októberi dátum dacára még csak az autósok harmada váltott téli abroncsra, 6 százalékuk pedig vegyes szettel, azaz két-két téli és nyári gumival közlekedett. Ugyan az abroncsok profilmélysége minden jármű esetében elérte a kötelező minimumot, viszont 15 százalékuknál bőven 4 mm alatt volt, vagyis jóformán simára kopott gumikkal közlekedett a sofőr. A rendőrök ezúttal nem büntettek, csak felhívták a figyelmet a hiányosságokra, illetve a sofőrök egy-egy mélységmérőt és egy meleg téli sapkát is kaptak ajándékba.

Nem figyelünk eléggé az abroncsokra
A hatóság tapasztalataival egybevág a Vredestein 1500 magyar sofőr részvételével készült kutatásának eredménye is. Ott a megkérdezettek fele tudta csak, hogy a személyautó abroncsok törvény által előírt profilmélysége 1,6 mm, azt pedig 46%-uk tippelte meg helyesen, hogy a biztonságos közlekedéshez télen-nyáron minimum 3-3,5 mm-es mintázatmélység lenne szükség.

Egészen megdöbbentő adat, hogy az autósok 26%-a egyedül akkor nézeti meg az abroncsait, amikor szezonális cserére viszik az autót a szervizbe.A sofőrök 29%-a havi rendszerességgel ellenőrzi a gumikat, ami már biztatóbb, de még nem elégséges. Saját bevallása szerint a válaszadók 26%-a hetente vagy minden tankolásnál, 18%-a pedig minden indulás előtt végez egy gyors ellenőrzést.

„Fontos lenne, hogy legalább hetente egyszer nézzük át az abroncsokat, hogy megfelelő-e bennük a nyomás, illetve találunk-e sérülésre utaló jelet. Ezzel az egyszerű, pár perces rutinnal jelentősen csökkenthetjük a durrdefekt kockázatát, és növelhetjük az abroncsok élettartamát” – mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

Ezt olvasta már?

A PIRELLI piacra dobja a P ZERO RACE 4S TLR KERÉKPÁR GUMIABRONCSÁT

PIRELLI P ZERO RACE 4S TLR KERÉKPÁR GUMIABRONCS

A PIRELLI piacra dobja a P ZERO RACE 4S TLR KERÉKPÁR GUMIABRONCSÁT AMI MINDEN IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNY KÖZÖTT IS JÓL TELJESÍT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük