Honnan tudhatom, hogy melyik a jó téli abroncs?

Rate this post
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Egyes gumiabroncsokon különböző jelölések vannak, amelyek arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy az adott abroncs téli vagy négy évszakos abroncs.

Egyes abroncsokon különböző jelölések vannak, amelyek arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy az adott abroncs téli vagy négyévszakos abroncs.

3PMSF téli gumiabroncs

Az abroncson található 3PMSF jelölés azt jelenti, hogy az abroncs használata biztonságos havas útfelületen, hóban is meggyőzően teljesít.

A 3PMSF jelölést hivatalos tesztintézet adja ki

A minősítés megszerzéséhez az abroncs teljesítményét hatóságilag, egységes szempontrendszer, szabványosított tesztek alapján vizsgálják havas útfelületen, a jelölés azt jelenti, hogy havas vonóerő és biztonság tekintetében az adott gumi megfelelő. 

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a jó téli abroncsot erről a jelölésről ismerhetjük fel.

3PMSF jelölés (3 Mountain Snow Flake = 3 hegycsúcs hópihe) nagyon könnyen felismerhető: egy hópehely körül három hegycsúcs látható. A szabályozás értelmében ez a jelölés mindig az M+S jelöléssel együtt látható a gumin.

Gondolt már gumiszervizének kellékeinek beszerzésére? - Gumiabroncs javító anyagok, szerszámok, berendezések. Szerszám Generál Kft. +36 70 381 6087. 2112 Veresegyház, Szadai út 19/a.
Gondolt már gumiszervizének kellékeinek beszerzésére? – Gumiabroncs javító anyagok, szerszámok, berendezések. Szerszám Generál Kft. +36 70 381 6087. 2112 Veresegyház, Szadai út 19/a.

M+S téli gumiabroncs

M+S (Mud and Snow = sár és hó)

Ez a jelölés azt jelenti, hogy az adott gumi sáros és havas, csúszós útfelületen jobban teljesít, mint a standard (nyári) abroncs.  

Tudnunk kell, hogy a jelölés kiadásának nem feltétele a hatósági, szabványosított tesztelés, a gyártó saját megítélése szerint kerülhet rá a gumiabroncsokra. 

Régebben Európában ezt a jelölést széles körben elfogadták hatóságok mint téli gumi jelölést. Egyes európai országokban az érvényben lévő szabályozás még mindig ez, de a legtöbb országban újabb szabályozás lépett életbe, és már csak a 3PMSF jelölésű gumiabroncsot fogadják el téli abroncsként.

A MICHELIN azt ajánlja ügyfeleinek, hogy a téli időszakban 3PMSF jelöléssel ellátott téli gumiabroncsot használjanak inkább, mint M+S jelölésűt.

Ha az Ön MICHELIN téli vagy négy évszakos gumit választ, teljes nyugalomban és biztonságban vezethet, hiszen ezen abroncsaink minden esetben 3PMSF jelöléssel, vagyis téli minősítéssel rendelkeznek.

gumi tároló zsákok

Mi a helyzet a jégabroncsokkal és a szögelt gumiabroncsokkal?

A “Nordic”, azaz északi vagy “ICE”azaz jégabroncsok olyan abroncsok, amelyeket az igazán extrém, szélsőségesen télies időjárásra fejlesztettek ki: tömör hóval, tükörsima jéggel borított utakra, igen nagy hidegre (akár -40°C). Ezek a speciális abroncsok nem rendelkeznek a szokásos téli minősítésen (M+S és 3PMSF) kívüli külön jelöléssel. 

A szögelt gumiabroncsokat csak jeges utakon lehet használni. Használatukat szabályozás engedélyezi, és ezek sem rendelkeznek külön speciális jelöléssel.

Forrás: Michelin


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Ezt olvasta már?

Ahhoz, hogy az AUTO BILD tesztmezőnyének ebbe az elit körébe még bekerülhessen, jó kvalifikációs teljesítményre van szükség. Itt a 35 négyévszakos guminak a lehető legrövidebb, 100 km/h-s féktávot kellett igazolnia nedves és száraz körülmények között.

35 négyévszakos gumiabroncs az AUTO BILD 2023-as féktáv teszten

Ahhoz, hogy az AUTO BILD négyévszakos gumi tesztmezőnyének elit körébe bekerülhessen, jó féktáv teljesítményre van szükség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 6 =