Legfrissebb hírek

Drágább lesz a gumicsere

Rate this post

A szakemberek hiánya elérte a gumiabroncs-szerelőket is, akiket béremeléssel próbálnak megtartani a vállalkozások. Emiatt azonban drágulnak a szolgáltatások, és sorban állásra is fel kell készülniük azoknak, akik a következő hetekben akarnak abroncsot cseréltetni.

Idén talán minden korábbinál nehezebb sorban állás nélkül lecserélni a nyári abroncsokat télire. Nincs elegendő szerelő – mondta a Világgazdaságnak Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. értékesítési vezetője. Ahhoz, hogy a vállalkozások meg tudják tartani – sok esetben külföldre induló – szakembereiket, béremelésekre van szükség. Ez pedig az abroncsszerelés és -tárolás árának emelkedéséhez vezet – mondta az értékesítési vezető. Becslései szerint a húsz százalékot is elérheti az áremelkedések mértéke. A szolgáltatás színvonalától, minőségétől nagyban függ az ár, így nehéz átlagos tarifát meghatározni, de nagyságrendileg tízezer forint lehet az abroncsok átszerelésének a díja. Az alacsonyabb bérköltségek miatt vidéken a fővárosinál akár harminc százalékkal olcsóbban is lecserélhetik az abroncsokat.

Ahogyan a szolgáltatások, úgy az abroncsok átlagos ára is tág határok között mozog, a méret és a minőség függvényében. Az átlagautós számára körülbelül nyolcvan-, százezer forintba kerülhet a négy abroncs. Az elmúlt évben az alapanyagárak drágulása miatt a gumiabroncsok ára is emelkedett.

Bár a magyar fogyasztó a közvélekedés szerint rendkívül árérzékeny, elsősorban mégis a biztonságot és az ismert márkát keresi. Kevésbé hajlandó az ismeretlen gyártók termé­keiért pénzt adni. Miután a prémiumtermékek mellett minden nagy gyártónak megvan az alacsonyabb árfekvésű terméke is, az ismert gyártóktól származó termékek piacán is széles a választék.

Magyarországon a jogszabály nem rendelkezik a téli gumik kötelező használatáról. De azt előírja, hogy 1,6 milliméteres profilmélységnél már le kell cserélni az abroncsokat. A szakemberek szerint a biztonságos közlekedéshez a télit négy, a nyárit három milliméteres profilmélységig ajánlott használni, míg tízévesnél idősebb abroncsot nem javasolt használni. Érdekes, hogy a gépjárművezetők 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumiabroncs használatát – derül ki az Apollo Vredestein Kft. felméréséből.

Az abroncsokat egyébként október közepén lenne a legcélszerűbb lecserélni, de az autósok – bízva a további jó időben –, ezt rendre elhalasztják, és a hideg beálltakor jelentkeznek a cserére. Ilyenkor már nehéz az átszerelésre közeli időpontot kapni, és sok esetben nem úszható meg a sorban állás sem. A többség viszont a havazást már nem várja meg, és tudatában van annak, hogy 7 °C alatt biztonságosabb a téli abroncs – jegyezte meg Tokaji.

Ezt olvasta már?

Continental és a DeepDrive

File GáborA gumiabroncsok szóvivőjeinfo(kukac)gumipiacmagazin.hu https://www.continental.com/en/press/press-releases/20231005-deepdrive/ A gumiabroncs teszteket itt találod >>> Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + hét =