Könnyen betartható pénzügyi fogadalmak, amik segítenek a Földnek is

Rate this post

Bár pár hét eltelt már a 2020-as évből és sokan épp most lustulnak el az újévi ígéreteik betartásában, de ne adjuk fel a reményt! Íme pár tanács, amit megfogadva akár kis léptékben is, de spórolhatunk és még a környezetünket is védhetjük!

Könnyen betartható pénzügyi fogadalmak, amik segítenek a Földnek is

Borítékkal nem csak a postára lehet menni

Először Dave Ramsay könyvét olvasva találkoztam a „borítékos módszer”-rel.
Ennek a lényege, hogy kijelölünk borítékokat a kiadásainkra (lehet virtuális boríték is, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a készpénz és a boríték sokkal nagyobb erővel hat, mintha csak a számlánkon különítenénk el az összegeket) és fontossági sorrendbe rakjuk őket, pl.: albérlet, rezsi, hitel, étel, ruha és tisztítószerek, szórakozás, takarékszámla stb. Előzőleg készítsünk egy kimutatást arról, havonta mennyit költünk az elengedhetetlen költségekre, majd annak megfelelően helyezzük a pénzt az adott borítékba. Ami marad, azt osszuk el a kevésbé fontos költségek borítékaiba. Ha ez megtörtént, mindig fizessük az adott költséget az annak megfelelő borítékból.
Ha elfogy a pénz bármilyen vészhelyzet miatt, akkor egyet tehetünk: pótolhatjuk a pénzt más borítékokból, DE: csakis az elengedhetetlen költségeket pótolhatjuk a kevésbé fontosakból!

Egyszerűnek tűnik a módszer, de megvalósítva már kevésbé az. Így viszont nagy felismerésekre juthatunk már az első hetekben. Kiderülhet, mennyivel többet költünk egy-egy kevésbé lényeges dologra, mint eddig gondoltuk. Kiderülhet, hol folyik ki a pénz a kezeink közül.

További információkat és praktikus tanácsokat EZEN >>> a linken találhatunk.

Készpénz, sok pénz

Forbes és más pénzügyi oldalak is gyakran említik azt a statisztikát, miszerint kártyával fizetve sokkal könnyebben költekezünk, mint készpénzzel (ezért is hatásosabb a borítékos módszer, mintha a számlánkon hagynánk a fizetésünket). Bár az amerikai adatok leginkább a hitelkártyákat említik első számú fizetőeszközként, ami érthető, hisz ott nem kell azonnal az adott összeggel rendelkeznünk, nem kell attól rettegnünk, hogy a pénztárnál nem lesz elég a tárcánkban lévő összeg. Talán nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy tudjuk, könnyebb egy kártyával egy érintéssel fizetni, mint elővenni zsebünkből a bankókat, netán problémába kerülni, hogy túl nagy címletekből nem tudnak visszaadni egy boltban.
Ne felejtsük el a pszichológiai hatását se egy-egy vásárlásnak: nehezebben adunk ki pénzt valamire, ha konkrétan látjuk, ahogy a pénztárcánk kiüresedik a fizetés után, míg egy kártyás tranzakciónál ez utóbbi nem olyan látványos.

Hatásos lehet épp ezért egy kézzel írt költségvetés is (vagy egy ehhez hasonló telefonos applikáció is, íme pár ismertebb app). Bár egy fajta bűntudatot is kialakíthat az emberben, ha látja leírva, mennyit költött, de a cél szentesíti az eszközt: ha valóban spórolni akarunk, akkor át kell élni ezt az érzést is ahhoz, hogy pénzügyi életmódváltás történjen.

A költségek kordában tartásában a Kimbino is segít, ahol üzletláncok akciós árait (újságjait) böngészhetjük online. Minden héten megvizsgálhatjuk otthonunk kényelméből a csütörtökön induló akciós termékeket, akár zsebünkben magunkkal vihetjük a legjobb ajánlatokat.

Milyen költségből tudunk lefaragni?

Alapvetően a kevésbé fontos kiadásokat tudjuk minimalizálni, de a betevő falatra jutó pénzt is tudjuk csökkenteni. Fontos hetente írni egy listát a főzendő ételekről és csak azokat a hozzávalókat megvenni, ami ténylegesen kell az ebéd elkészítéséhez. Nem mindig a legolcsóbb ételek a legegészségesebbek, de egy-két napra ilyeneket is betervezhetünk, ha valóban spórolni akarunk.

Pénzt takaríthatunk meg akkor is, ha nagyobb tételben vásárolunk. A piacon vásárolt élelmiszerre csomagolás se kerül, ha gondoskodunk előre táskákról vagy zacskókról (régi függönyökből mi magunk is tudunk újrahasznosítható tárolókat varrni). Sajnos a csomagolásmentes boltokban talált áru nem mindig a legkedvezményesebb áron kapható, bár hazai termelőktől származik.

Ajándékokat és ruhát is vásárolhatunk használtan, ez nem csak olcsóbb, de a környezetet is jobban kíméli. Szinte mindenhol találhatók használt ruhaboltok illetve adományboltok, ahol még háztartási eszközöket, játékokat és könyveket is vehetünk potom pénzért.

Háziasszonyok tudnak még a tisztítóeszközökön is spórolni, illetve környezetünknek és a családunknak kevésbé ártalmas anyagokat használni. Öblítő helyett ecet, súrolószer helyett szódabikarbóna, ablaktisztító helyett ecetes víz, mosópor helyett saját készítésű mosógél – ez csak pár, az otthon elkészíthető és olcsóbb szerekből.

Élmény olcsó(bba)n

Azért ne felejtsünk szórakozni sem! Ha csak a takarékoskodásra fókuszálunk, elmarad a pihenés, az aktív kikapcsolódás és negatívabban éljük meg a hétköznapokat. Nem kell azonban minden alkalommal pénzt költenünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat! Akár a Facebook Marketplace-en is vehetünk használt társasjátékokat és összehívhatjuk a baráti társaságot! Méltánytalanul keveset társasozunk felnőttként, pedig ez egy több órán át tartó szórakozási lehetőség, amit újra és újra használhatunk.

A sport is lehet kikapcsolódás, ha olyat választunk, amit igazán élvezünk. Az biztos, hogy szinte bármilyen tevékenységben segít a zene, így keressük meg a kedvenc dalainkat és máris gyorsabban telik az idő, mindegy, hogy takarítunk vagy sportolunk.

A könyvolvasás még mindig nem ment ki a divatból; ha ennek a hobbinak hódolunk, olcsóbban megússzuk, ha könyvtári tagsággal rendelkezünk és onnan veszünk ki könyveket, mintha minden egyes könyvet megvásárolnánk. Nem beszélve arról, mennyi helyet tudnak a könyvek foglalni.

Két legyet egy csapásra

Ha pedig szeretnénk nem csak pénzt, de helyet is spórolni, érdemes legalább negyedévente átnézni az otthon található bútorokat, ruhákat, kiegészítőket és megállapítani, mire van még szükségünk, és mi az, ami talán valaki más életét boldogíthatja. Kevesebb tárgyat könnyebb átlátni és rendszerezni, nem mellesleg ezek eladásával még extra jövedelemre is szert tehetünk.

Felhasznált irodalom:

  1. Bill Hardekopf: Do People Really Spend More With Credit Cards? (2018.07.16.) URL: https://www.forbes.com/sites/billhardekopf/2018/07/16/do-people-really-spend-more-with-credit-cards/#171a50861c19
  2. Fa Kinga: Borítékmódszer (2016.01.07.) URL: https://www.penzugyiterkep.hu/penzugyi-tervezes/boritek-modszer
  3. FinTechRadar: Három app, ami megakadályozza, hogy elfolyjon a pénz (2016.08.31.) URL: https://fintechradar.hu/penz/0831/kiadaskoveto-appok/
  4. Legújabb újságok. URL: https://www.kimbino.hu/
  5. Kump Edina: Folyékony mosószer házilag fillérekből, szódabikarbóna és mosószóda felhasználásával + meglepetés recept a végén! (2016. 12. 03.) URL: https://hulladekmentes.hu/2016/12/03/folyekony-mososzer-hazilag-fillerekbol-szodabikarbona-es-mososzoda-felhasznalasaval-meglepetes-recept-vegen/

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenhárom =