Legfrissebb hírek

A kaucsuk az egyik legfontosabb nyersanyag

5/5 - (1 vote)
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

A kaucsuk kulcsfontosságú alapanyag az európai gumi- és gumiabroncs iparágban, mindenekelőtt az autóiparban.

Az ETRMA (Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége) üdvözli az Európai Unió 2020. szeptember 3-án közzétett „A kritikus nyersanyagokról” szóló közleményét, amely a kaucsukot is felsorolja, mint kritikus hozzáférésű alapanyagot.

A kaucsuk – az egyetlen biotikus anyag – 2017-ben szerepelt először a listán.

A biotikus kifejezés jelentése: az életből, élő anyagokból kiinduló. Biotikus hatásnak nevezik az élőlényekre ható környezeti hatást.

A gumiabroncsipar önmagában felhasználja a globálisan előállított kaucsuk 76%-át, amelynek egyelőre nincs olyan természetes helyettesítője, amely ennyire széleskörűen alkalmazható lenne.

A kritikus nyersanyagok listája megerősíti a természetes kaucsuk kiemelt helyzetét az EU szempont-rendszerében, illetve hangsúlyozza az európai ipar fair és fenntartható természetes gumi alapanyag ellátásának fontosságát. Emellett további támogatásáról biztosítja a kaucsuk alternatíváival kapcsolatos ipari kutatásokat.

Amint azt az EU előjelző jelentésének kritikus nyersanyagokról szóló része kiemeli, az EU nem termel és nem is dolgoz fel természetes gumit.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió teljes mértékben az importtól függ, amely főleg Délkelet-Ázsiából származik. A természetes kaucsuk biotikus jellege és egyedi tulajdonságai azt is jelentik, hogy alternatív forrásokkal vagy másodlagos nyersanyagokkal nehéz helyettesíteni, ami értelemszerűen bizonytalanságot hordoz magában a termelők és a végfelhasználók számára.

Szerszám Generál Kft. 2113 Erdőkertes, Losonci u. 17. 06703816087, 0628612450. generalgumi@generalgumi.hu
Szerszám Generál Kft. 2113 Erdőkertes, Losonci u. 17. 06703816087, 0628612450. generalgumi@generalgumi.hu

A cél a Délkelet-Ázsiától való függőség csökkentése és az alternatív források további kutatása.

A Nyersanyagok Európai Innovációs Partnerprogramja keretében az ETRMA már 2008-ban elkötelezte magát a természetes kaucsuk kínálatának diverzifikálása mellett. Ma az EU-ban felhasznált gumi alapanyag több mint 20%-a származik Afrikából, miközben az ipar azt kutatja, hogy az Európában ültetett pitypangból, illetve guayule-ból kinyert természetes kaucsukot miként lehetne alkalmassá tenni az abroncs-, illetve a gumiipar számára. Mindezekkel együtt, a kaucsuk fenntartható beszerzése továbbra is fontos marad.

„A kaucsuk kritikus alapanyagként történt ismételt elismerése nagy jelentőséggel bír az iparág számára. Megerősíti az Európai Bizottság azon törekvését, miszerint támogatja az ipar diverzifikációs erőfeszítéseit, egyrészt a termelés nem a hagyományos termelő országokban történő felfuttatásával, másrészt pedig az Európában is termeszthető alternatív növényi források termelésének ösztönzésével.” – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára.

Az ETRMA reméli, hogy az Európai Bizottság továbbra is támogatja azon állami és magánprojekteket, amelyek célja a gumi értéklánc importfüggőségének csökkentése, illetve, hogy folytatja a megkezdett utat a diverzifikáció irányába.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Ezt olvasta már?

Continental és a DeepDrive

File GáborA gumiabroncsok szóvivőjeinfo(kukac)gumipiacmagazin.hu https://www.continental.com/en/press/press-releases/20231005-deepdrive/ A gumiabroncs teszteket itt találod >>> Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 2 =