Legfrissebb hírek

Átadták a Mol üzemét Tiszaújvárosban

Rate this post

MOL 660

Amikor a Mol hív egy létesítmény átadására, mindig valamilyen Patyomkin dolgot kell átadni, most viszont a beszéd után egy igazi üzemet is láthatunk majd – fejezte ki örömét Orbán Viktor miniszterelnök Tiszaújvárosban a Mol butadién üzemének átadó ünnepségén. Ezután a miniszterelnök, Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Hernádi Zsolt együttes erővel tekerték el az üzem elindítását jelképező – a miniszterelnök szerint kormányra emlékeztető – fém kereket, amivel megindult a vegyi anyagok áramlása a csövekben.

Évi 6-10 milliárd forinttal növelheti a Mol csoport eredményét a 130 ezer tonna kapacitású butadién üzem – mondta el Hernádi Zsolt a Mol csoport elnök-vezérigazgatója Tiszaújvárosban. A butadién üzem mellett egy új szintetikus gumigyár alapkövét is letették, mely további két év múlva a mostani üzem 35 milliárdos beruházási költségének mintegy duplájáért épülhet meg.

Az üzem az évi mintegy 5 millió gumiabroncs elkészítéséhez előállított butadiént egy eddig is készülő vegyipari melléktermékből állítja elő. Egyben évi 5900 tonna hidrogén üzemanyagot is termel, amit a Mol saját energiaszükségletének kielégítésére fordít, ezzel 42 ezer tonnával csökkentve saját szén-dioxid kibocsátását.

Az új alapkőletétellel egy JSR-Mol vegyesvállalat alakul, mely évi 60 ezer tonna műgumit állít majd elő hozzávetőlegesen újabb két év múlva. A butadién üzem alapkőletételére 2013 október 15-én került sor a mostanihoz hasonlóan, szintén Orbán Viktor részvételével. Az új üzem 51 százalékban japán, 49 százalék Mol részvétellel évi ötmillió gumiabroncshoz lesz képes alapanyagot előállítani.

Ezt olvasta már?

"Példamutató" új Vredestein Ultrac Pro dobogós helyezést ért el az Auto Bild nagyteljesítményű gumiabroncsok tesztjében

„Példamutató” – Vredestein Ultrac Pro

A Vredestein Ultrac Pro dobogós helyezést ért el az Auto Bild nagyteljesítményű gumiabroncsok tesztjében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − kettő =