Téligumi, ablakmosó, követési távolság

Rate this post

Az autóvezetők különféle útviszonyokkal és vezetési körülményekkel találkozhatnak a téli hónapokban

Kiemelkedően szerepel idén a Goodyear a meghatározó téligumi-teszteken. A Goodyear UltraGrip Performance+ abroncsa az Auto Bild sportscars magaziné mellett az Auto Express, valamint az AUTO MOTOR UND SPORT téli gumitesztjén is az élen végzett, az Auto Zeitung pedig az UltraGrip Performance Gen-1 abroncsot találta a legjobbnak a Goodyear kínálatából, míg a Dunlop Winter Response 2 abroncsa az ADAC tesztjén végzett a dobogó első helyén.

A száraz hideg útfelületektől az esőn át a fagyos, jeges utakig bármi előfordulhat, ezért a legjobb, ha autónk téli időszakra való felkészítésével nem várjuk meg az első hó érkezését. A rövidebb utak éppolyan komoly kihívást jelenthetnek, mint a hosszabbak. Különösen igaz ez akkor, ha rosszak a fényviszonyok, az utak pedig síkosak. A biztonság elsődleges fontosságú, ezért a Goodyear néhány tippel segít, hogy a zordabb téli időszakok során is biztonságosan közlekedhessen autójával.

Ellenőrizze autóját

Mielőtt útnak indul – különösen, ha hosszabb útra megy –, fontos, hogy ellenőrizze autóját. Fontolja meg, hogy néhány további alapvető dolgot is becsomagol arra az esetre, ha hó akadályozza továbbjutását, vagy várnia kell az autómentőre, mert lerobbant az autója. Indulás előtt győződjön meg róla, hogy a szélvédő és az ablakok teljesen páramentesek, és nincs rajtuk semmilyen lecsapódás. A rossz látási viszonyok ugyanis növelik a balesetek esélyét. Bizonyosodjon meg autója összes lámpájának megfelelő működéséről is, mivel a rossz megvilágítás azt jelenti, hogy a többi közlekedő nem látja meg könnyen autóját, így nő a baleset kockázata.

Érdemes ellenőrizni az ablaktörlők állapotát is: fontos, hogy épek legyenek. Szintén vizsgálja meg a szélvédőmosó folyadék szintjét, és öntsön a téli körülményeknek megfelelő folyadékot a tartályba. Az akkumulátor töltöttségi állapotát is ellenőrizze, mivel ha elakad, és nincs elég energia az autóban, nagyon fázhat, amíg az autómentőre vár.

Fontos, hogy az autó egyéb felületein (pl. motorháztető, tető, csomagtér ajtó) se hagyjon vastag hóréteget, az később a menetszél hatására leválhat és balesetveszélyes helyzetet idézhet elő.

Vizsgálja meg gumiabroncsait

Az abroncsok természetesen kulcsfontosságúak a biztonságos téli vezetés szempontjából. A mintamélység ellenőrzése kiemelten fontos, mindenképpen az előírt szinten belül kell lennie. Nézze meg továbbá a keréknyomást is, mivel a túl alacsony vagy túl magas nyomás egyaránt befolyásolja a tapadást. Hideg időjárási körülmények esetén a levegőnyomás csökkenhet, ezért fontos mindig odafigyelnünk a keréknyomásra, hogy optimális tapadási felületet tarthassunk fenn hideg, nedves vagy havas útkörülmények között is.

Szerszám Generál Kft. 2113 Erdőkertes, Losonci u. 17. 06703816087, 0628612450. generalgumi@generalgumi.hu
Szerszám Generál Kft. 2113 Erdőkertes, Losonci u. 17. 06703816087, 0628612450. generalgumi@generalgumi.hu

Függetlenül attól, hogy az Ön országa előírja-e vagy sem, ajánlott megfelelő téli abroncsokat felszerelni, amikor a kinti hőmérséklet csökkenni kezd és zordabbá válnak az időjárási körülmények. A Goodyear díjnyertes UltraGrip abroncscsaládja kiváló kezelhetőséget és tapadást biztosít valamennyi járműtípus esetében, mindenféle téli vezetési szituációban. Néhány Goodyear téli abroncs TOP (TreadOptimal Performance) mutatóval van felszerelve, amely jelzi, ha elérkezett az abroncscsere ideje, garantálva ezzel a legjobb teljesítményszint fenntartását.

Vezessen a körülményeknek megfelelően

Laurent Colantonio, a Goodyear EMEA-régió fogyasztói abroncsok területének regionális műszaki igazgatója így fogalmaz:

„Míg számos ország kötelezővé tette a téli abroncsok használatát, mi minden olyan országban javasoljuk, ahol a hőmérséklet 7 °C alá csökken. A téli abroncsok nemcsak a hóval birkóznak meg; száraz, hideg körülmények esetén is növelik a biztonságot. A jobb teljesítmény mellett a téli abroncsok csökkentik a féktávolságot is, és nagyobb futásteljesítményt biztosítanak, mint a nyári abroncsok a téli hónapokban.”

A legjobb téli abroncsok kiválasztásán kívül azonban még számos trükkel lehet biztonságosabbá és kevésbé stresszessé tenni a téli közlekedést

A balesetek megakadályozása miatt különösen fontos, hogy a körülményeknek megfelelően vezessünk, és elegendő követési távolságot tartsunk a lassításhoz és a megálláshoz. Jeges utakon a féktávolság akár a tízszeresére is nőhet, sőt, még nyirkos vagy nedves időben is csökken a tapadás és nő a féktávolság. Szintén fontos óvatosan fékezni, nehogy a jármű megcsússzon.

Használja a motorféket a lassításhoz, mivel így kisebb az esélye, hogy a kerekek blokkolnak és az autó megcsúszik. Ha hóban reked, kapcsolja autóját magasabb sebességfokozatba, így lassan ki tud jönni. Ha erősen lép a gázra, kipörögnek a kerekek, az autó pedig még mélyebbre kerül a hóban. Mindenekfelett akkor közlekedhetünk biztonságosan téli körülmények között, ha óvatosan manőverezünk és állandóan odafigyelünk a folyamatosan változó útkörülményekre.

Készüljön fel

Vigyen magával takarókat és meleg ruhát arra az esetre, ha félre kellene állnia. Némi harapnivaló és víz szintén jól jöhet, valamint nem árt egy ásó sem, amellyel kiáshatja magát a hótorlaszból. Elengedhetetlen a láthatósági kabát vagy mellény, hogy jobban látható legyen, és érdemes a kesztyűtartóban tartania egy zseblámpát is.

Néhány országban jogi előírás mindig magunknál tartani egy tartalék izzókészletet, elsősegélydobozt, elakadásjelző háromszöget és láthatósági mellényt, de érdemes ezekkel mindenképp kiegészíteni a téli készletet, valamint utánajárni a lakóhelyünkön érvényes helyi jogszabályoknak. A téli felszerelések listájához hozzáadhat még néhány hasznos dolgot, például az autós okostelefon-töltőt, vagy akár egy tűzoltó készüléket is, hogy minden eshetőségre felkészüljön. Tervezzen elegendő időt az útra: a zordabb téli vezetési körülmények miatt valószínűleg tovább tart, míg eljut úti céljához.

_______________________________

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

MICHELIN City Street, az új abroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

MICHELIN City Street

MICHELIN City Street, az új gumiabroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 8 =