Az Év Digitális Oktatóit díjazták a Hankook pályázatán

Rate this post

Kivételesen erős mezőnyből kellett kiválasztania a négy díjazottat a szakmai zsűrinek és a közönségnek a Hankook Oktatási Pályázati Program (HOPP) idei fordulójában

Kivételesen erős mezőnyből kellett kiválasztania a négy díjazottat a szakmai zsűrinek és a közönségnek a Hankook Oktatási Pályázati Program (HOPP) idei fordulójában

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a Hankook Oktatási Pályázati Programjának (HOPP) idei, teljesen új tematika mentén meghirdetett fordulóját. Összesen 110 érvényes pályázat érkezett.

.„A koronavírusjárvány olyan mértékben megváltoztatta az oktatás hagyományos menetét, amihez a távolléti oktatásban, viszonylag rövid idő alatt alkalmazkodni nagyon nehéz volt mind a tanárok, mind a diákok számára. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2021-es pályázatunkkal azon pedagógusok előtt tisztelgünk, akik magas szintű szakmaisággal és kivételes kreativitással vették a digitális oktatás akadályait. Bár a HOPP minden évben az oktatást, az iskolákat segíti valamilyen formában, nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt két évben ezeké a kivételes pedagógusoké volt a főszerep”

– fogalmazott Tóth Alexandra, a HOPP programkoordinátora.

A Balatoni József „Jocó bácsi” (történelemtanár, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, író és influenszer), Dóczi Attila „Attis” (a Tanulom Magam YouTube-csatorna influenszere és kommunikációs szakember), valamint Dr. Szűts Zoltán (digitális pedagógia, média- és információs társadalomkutató, egyetemi docens) részvételével felálló szakmai zsűri és a közönség összesen négy kategóriában díjazta az „Év Digitális Oktatóit”: A zsűritagok döntése nyomán általános iskolai alsó és felső tagozatos, valamint középiskolai tanárokat díjaztak. A közönségdíjast pedig online szavazás keretében választották ki. A 4 millió forint összdíjazású HOPP Program keretében a nyertes pedagógusok mellett az őket foglalkoztató oktatási intézmény is külön jutalomban részesült. Az alábbiakban a győztes pályázókat, valamint a szakmai zsűri értékelését mutatjuk be.

Az Év Digitális Oktatója pályázatdíjazottjai

Az általános iskola alsó tagozat kategóriában a szakmai zsűri Kiss Mónika Mária, a Szegedi Orczy István Általános Iskola oktatójának pályázatát ítélte a legjobbnak. A 22 éve a pályán lévő pedagógus 2006-ban kezdett el digitális eszközöket alkalmazni a tanításban. Ezt azonban a koronavírus-járvány alatt új szintre emelte. Mesei keretbe ágyazott projektjével azt próbálta elérni, hogy a diákjai az online tanulás időszakában is úgy érezzék, hogy együtt vannak, közösségként, egy történettel, ami róluk szól. Ez a történet lett a „Csillagösvény”, amit végigjárva a tanulók különböző alkalmazásokon keresztül valósítottak meg közös projekteket. Többek között a Padlet, az AnswerGarden, a Mentimeter, a lino, a Nearpod, a Microsoft Sway, a Minecraft, a Voki, a Piktochart, a BeFunky és a Skype alkalmazások használatával.

Az általános iskola felső tagozatos tanárok közül Antaliné Miss Lilla pályázatát díjazta a szakmai zsűri

A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanárnője már a karanténidőszak előtt is rendszeresen használt digitális eszközöket az óráin. Ez a koronavírusjárvány alatt sem volt másképp. Tanulói többek között fiktív névjegykártyák, képregények, filmplakátok készítésén, digitális történetmesélésen vagy akár mémkészítésen keresztül tanulhattak új készségeket. A tananyagot is játékos formában sajátíthatták el kvízekkel. Szófelhő- és gondolattérkép-készítéssel, pontvadász villámkérdésekkel. Az órákon sokféle applikációt, többek között a Geniallyt, a LearningAppset, a Wordwallt, a Mentimetert, a Wordartot, a Mindomot és a Fakebookot is használták a diákok projektjeik megvalósítására.

A középiskolai pályázók közül József Attila, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanárának pályázatát találták a leginkább elismerésre méltónak

A 20 éve oktató nyelvtanár elsősorban a Google Classroom és a Google Drive által kínált lehetőségeket aknázta ki az online tanulás időszakában. A motiváció fenntartására és a játékosításra a LearningApps saját és mások által készített, nyilvános tartalmait használta. Később ezt kiegészítette a diákjaival közösen készített Quizlet alkalmazásokkal, Kahoot! feladatokkal, Mentimeterrel, Liveworksheets-szel, a Test zur Grammatik telefonos alkalmazással. A LyricsTraining alkalmazással, a text2mindmap gondolattérkép-készítővel. A Redmenta és Google Forms teszt-funkciójával. Az Etherpaddal és a BookCreatorral is. Mindezeket a szókincs és a nyelvtan gyakorlására, készségfejlesztésre, tanórai összefoglalásra, véleménynyilvánításra és szorgalmi feladatokra használta. A diákok osztályzására is kreatív feladatokon, projekteken keresztül került sor.

A szakmai zsűri mellett a február 2-án lezárult online szavazásnak köszönhetően a közönség is kiválaszthatta a legjobbnak ítélt pályázatot

Döntésük nyomán Márffy Bence, a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola tanára lett a közönségdíjas, több mint kétezer szavazattal. A magyar-történelem szakos pedagógus az iskolai oktatás mellett népszerű, irodalmi-történelmi témájú YouTube-csatornát is működtet 43 ezer követővel. Ezen szórakoztató formában mutat be a tananyaghoz kapcsolódótémákat. A gamifikáció módszerét rendszeresen használja, az ehhez kapcsolódó feladatok között szerepel plakátkészítés, képregény alkotás, társasjáték szerkesztése játékszabállyal. Saját dolgozat készítése megoldókulccsal, tanult művek parafrázisainak megírása, kiselőadások, kisfilmek vagy épp Rambo-vers elkészítése is.

Nem volt könnyű a döntés

A zsűritagok egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a pályázatra kivételesen sok magas színvonalú pályamű érkezett be, ezért nehéz dolguk volt a legjobbak kiválasztásánál. Balatoni József „Jocó bácsi” a pályaművek minőségével kapcsolatban úgy fogalmazott:

„igenis meg lehetett oldani a digitális oktatást azon túl is, hogy ’olvasd el a 132-135. oldal között’. És ez mind a pedagógusok talpraesettségén, leleményességén múlott, amiért hálás lehet mindenki, aki ebben részesült.”

Dr. Szűts Zoltán digitális pedagógia, média- és információs társadalomkutató, egyetemi docens a pályázatokkal kapcsolatban kiemelte: A pedagógusok láthatóan sokat fejlődtek a digitális oktatás terén a Covid alatt, az általuk választott megoldások komplex szemléletet tükröztek.

„Jó volt látni, ahogy az egyes pedagógiai célokhoz igazítják az oktatásra használt platformokat, kommunikációs csatornákat és számonkérési formákat. Azt is mondhatnánk, hogy ilyen rendszer szemlélettel lehetőség kínálkozik arra, hogy a digitális oktatás egyes esetekben a tantermi teljes értékű alternatívája legyen”

– fogalmazott Szűts Zoltán.

Dóczi Attila „Attis” a pályázatok értékelése során számos olyan felülettel találkozott, amelyeket korábban nem ismert, és ezek rá is inspirálóan hatottak.

„Rengeteg kreatív, játékos, érdekes megoldást láttam, amiket sokszor a részvételi oktatásba is jól beépítettek. Még izgalmasabbá és szórakoztatóbbá téve a tanulást. Többször is azon kaptam magam, hogy arról ábrándozok, hogy milyen jó lett volna, ha az én diákkoromban is lettek volna ilyen eszközök (és persze tanárok), hiszen úgy én is sokkal jobban élveztem volna a tanulást”

_______________________________

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

MICHELIN City Street, az új abroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

MICHELIN City Street

MICHELIN City Street, az új gumiabroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − hét =