GUMIABRONCS JAVÍTÓ, SZERELŐ, KIEGYENSÚLYOZÓ TANFOLYAM

Rate this post

A tanfolyam elvégzése a gumiabroncs javítással foglalkozók saját érdeke, mert a gumiabroncs biztonsági szempontból fontos járműalkatrész. A szakszerűtlen javítás könnyen okozhat közlekedési balesetet, és ennek következményeit a javítást végző viseli.

Kinek ajánljuk?

 1. Esősorban azoknak, akik autószerelő -, vagy karosszéria-lakatos szakmunkások, mert a tanfolyamon kapott oklevéllel új szakmát kapnak: gumiabroncs javító- és kerékkiegyensúlyozó szakmunkások lesznek. (Előképzettség nélkül nem ad szakmát!!!)
 1. Bárki számára, aki a gumiabroncs javítás, szerelést, valamint kiegyensúlyozást meg szeretné tanulni, illetve ismereteit korszerűsíteni.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati részből áll.

Az elméleti részben foglalkozunk:

 • a gumiabroncsokkal általában,
 • a legújabb szerkezettel, mintázattal, jelölésekkel, kerékszereléssel, kiegyensúlyozással,
 • a gumiabroncsok oldalfalán található hagyományos és új feliratokkal,
 • hagyományos- és új kivitelű gumiabroncsok meghibásodásaival,
 • a gumiabroncs javítás korszerű módszereivel,
 • gumiabroncsokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi rendeletekkel és előírásokkal

Az elméleti oktatás nem különül el a gyakorlati résztől, annak keretében történik. A gyakorlati oktatáson a valóságban előforduló leggyakoribb tömlő és köpeny sérülések javítását oktatjuk. A tanfolyamon résztvevők a fontosabb hibatípusokból maguk is javítanak, ezért munkaruha viselése ajánlott.

A tanfolyamon résztvevők részvételt igazoló tanúsítványt kapnak. Tanúsítványt csak az kaphat, aki hiányzás nélkül végezte el a tanfolyamot.

A tanfolyamot az 1/1990. (1.sz. melléklet 5.) KHVM rendelet alapján tartjuk, mely szerint gumiabroncs javítás végezéséhez szükséges képesítés:

„Gumiabroncs javító szakmunkás képesítés, illetve gumijavító, autószerelő, vagy karosszérialakatos szakmunkás képesítés gumiabroncs-javító tanfolyammal.”

A tanfolyam időtartama 5 oktatási nap, hétfőtől péntekig (kb. 40 óra)

Hétfő: 10-16, Kedd-Péntek: 8-16.

Részvételi díj 65.000.-Ft+ÁFA/fő. Csoportos jelentkezés esetén (legalább 8 fő), kedvezményt adunk és egyedi igényeket is figyelembe vehetünk (időpont, tartalom).

Érdeklődni lehet telefonon: dr Gellér Józsefné (06-30-952-2912), Csajbókné Meleghegyi Kata (06-30-328-5804) Titkárság (06-1-205-5881)

Jelentkezés a mellékelt lapon postán, vagy faxon +36-1-203-1167, vagy e-mailen: tuv-kti@hu.tuv.com , ilona.geller@hu.tuv.com, kata.csajbok@hu.tuv.com

Cégünk honlapja www.tuv-kti.hu.

A jelentkezések alapján 10 – 12 fős csoportokat szervezünk.

A tanfolyam helye: TÜV Rheinland-KTI Kft. 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5.

A részvételi díjat a tanfolyam első napján kell a TÜV Rheinland-KTI Kft. pénztárába befizetni, vagy előzetesen átutalni. (Átutalás esetén kérjük előzetes jelzésüket, hogy a számlát megküldhessük.)

Jogi háttér:

 1. § (1)[1] A járműfenntartó tevékenységgel összefüggő műszaki munkát – a járművek mosását kivéve – közvetlen szakmai felügyelet nélkül csak olyan személy végezheti, akinek a tevékenységhez az 1. számú mellékletben meghatározott vagy annál magasabb fokú, a szakiránynak megfelelő képesítése van. ….
 1. § (1)[2] Járműfenntartó szervezetek szolgáltatásként járműfenntartó tevékenységet abban az esetben végezhetnek, ha a tevékenység szakmai irányítását és ellenőrzését (a továbbiakban: irányítás)

a)[3] 5 fő járműfenntartó dolgozói létszámig legalább a szakiránynak megfelelő mestervizsgával, illetőleg az 1. számú melléklet 4–12. és 14. pontjaiban említett járműfenntartó tevékenységek esetében a tevékenységhez előírt szakmunkás képesítéssel és két év szakmai gyakorlattal,

b)[4] 6–20 fő járműfenntartó dolgozói létszámig legalább a szakiránynak megfelelő középfokú képesítéssel és öt év szakmai gyakorlattal,

c)[5] 20 fő járműfenntartó dolgozói létszám felett a szakiránynak megfelelő felsőfokú képesítéssel és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkező személy látja el.

(2)[6] Járműfenntartó szervezetek az általuk üzemeltetett gépjárműveken fenntartási tevékenységet abban az esetben végezhetnek, ha a járműfenntartó tevékenység szakmai irányítását. ….

a)[7] 15 db-ot meg nem haladó jármű esetében legalább mestervizsgával,

b)[8] 16–70 db jármű esetében legalább a szakiránynak megfelelő középfokú képesítéssel és öt év szakmai gyakorlattal,

c)[9] 70 db-nál több jármű esetében a szakiránynak megfelelő felsőfokú szakképesítéssel és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkező személy látja el.

(3) A közép-, illetőleg felsőfokú képesítéseket a 2. számú melléklet tartalmazza.

(4)[10] A (2) bekezdésben foglalt rendelkezés nem vonatkozik azokra a járműfenntartó szervezetekre, amelyek kizárólag az általuk üzemeltetett járművek napi gondozását, ápolását és a jármű biztonsági berendezéseit nem érintő kisjavítását végzik. A napi gondozást és az ápolást autószerelő vagy gépjárművezető és karbantartó szakmunkás képesítéssel rendelkező, illetőleg gépjárművezetői munkakörben dolgozó személy, a kisjavítást autószerelő szakképesítéssel rendelkező személy – irányítás nélkül is – elvégezheti.

 1. Gumiabroncsjavító tevékenység

Előírt képesítés: gumiabroncsjavító szakmunkás képesítés, illetve gumijavító, autószerelő vagy karosszérialakatos szakmunkás képesítés gumiabroncsjavító tanfolyammal. …

 1. Gumiszerelő, kerékkiegyensúlyozó tevékenység

Előírt képesítés: autószerelő, karosszérialakatos, gumijavító vagy gépjárművezető-, és karbantartó szakmunkás képesítés. ….

 1. Autószerelői szakiránynak megfelelő
 2. a) felsőfokú képesítés:

— okleveles gépészmérnöki, okleveles közlekedés mérnöki, okleveles közlekedés-gépészmérnöki, és okleveles mezőgazdasági gépészmérnöki képesítés,
— gépész-üzemmérnöki, közlekedésgépész-üzemmérnöki, általános gépész-üzemmérnöki, gépjavítástechnológiai üzemmérnöki és mezőgazdasági gépész-üzemmérnöki képesítés,
— felsőfokú technikumon szerzett gépjárműközlekedési szaktechnikusi, gépész szaktechnikusi és mezőgazdasági gépész szaktechnikusi képesítés,

 1. b) középfokú képesítés:

— közlekedésgépészeti, járműjavítási, járműgyártási, motoripari, autóipari és általános gépészeti technikumi végzettség,
— közlekedésgépészeti szakközépiskolai végzettség,
— autóipari művezetői képesítés.

 1. A karosszériajavító szakiránynak megfelelő
 2. a) felsőfokú képesítés
  — azonos az 1/a pontban foglaltakkal,

b) középfokú képesítés
— azonos az 1/b pontban foglaltakkal.


[1] A 3. § (1) bekezdése a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. és 14. pontja szerint módosított szöveg.
[2] A 4. § (1) bekezdés bevezető szövegrésze a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1–2. pontja szerint módosított szöveg.
[3] A 4. § (1) bekezdés a) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. pontja szerint módosított szöveg.
[4] A 4. § (1) bekezdés b) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. pontja szerint módosított szöveg.
[5] A 4. § (1) bekezdés c) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. pontja szerint módosított szöveg.
[6] A 4. § (2) bekezdés bevezető szövegrésze a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1–2. pontja szerint módosított szöveg.
[7] A 4. § (2) bekezdés a) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 6. pontja szerint módosított szöveg.
[8] A 4. § (2) bekezdés b) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 6. pontja szerint módosított szöveg.
[9] A 4. § (2) bekezdés c) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 6. pontja szerint módosított szöveg.
[10] A 4. § (4) bekezdése a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1., 6. és 14. pontja szerint módosított szöveg.

Ezt olvasta már?

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Új Michelin kerékpár gumiabroncs

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük