GUMIABRONCS JAVÍTÓ, SZERELŐ, KIEGYENSÚLYOZÓ TANFOLYAM

Rate this post

A tanfolyam elvégzése a gumiabroncs javítással foglalkozók saját érdeke, mert a gumiabroncs biztonsági szempontból fontos járműalkatrész.

A szakszerűtlen javítás könnyen okozhat közlekedési balesetet, és ennek következményeit a javítást végző viseli.

Kinek ajánljuk?

  1. Esősorban azoknak, akik autószerelő -, vagy karosszéria-lakatos szakmunkások, mert a tanfolyamon kapott oklevéllel új szakmát kapnak: gumiabroncs javító- és kerékkiegyensúlyozó szakmunkások lesznek. (Előképzettség nélkül nem ad szakmát!!!)
  2. Bárki számára, aki a gumiabroncs javítás, szerelést, valamint kiegyensúlyozást meg szeretné tanulni, illetve ismereteit korszerűsíteni.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati részből áll.

Az elméleti részben foglalkozunk:

  • a gumiabroncsokkal általában,
  • a legújabb szerkezettel, mintázattal, jelölésekkel, kerékszereléssel, kiegyensúlyozással,
  • a gumiabroncsok oldalfalán található hagyományos és új feliratokkal,
  • hagyományos- és új kivitelű gumiabroncsok meghibásodásaival,
  • a gumiabroncs javítás korszerű módszereivel,
  • gumiabroncsokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi rendeletekkel és előírásokkal

Az elméleti oktatás nem különül el a gyakorlati résztől, annak keretében történik. A gyakorlati oktatáson a valóságban előforduló leggyakoribb tömlő és köpeny sérülések javítását oktatjuk. A tanfolyamon résztvevők a fontosabb hibatípusokból maguk is javítanak, ezért munkaruha viselése ajánlott.

A tanfolyamon résztvevők részvételt igazoló tanúsítványt kapnak. Tanúsítványt csak az kaphat, aki hiányzás nélkül végezte el a tanfolyamot.

A tanfolyamot az 1/1990. (1.sz. melléklet 5.) KHVM rendelet alapján tartjuk, mely szerint gumiabroncs javítás végezéséhez szükséges képesítés:

„Gumiabroncs javító szakmunkás képesítés, illetve gumijavító, autószerelő, vagy karosszérialakatos szakmunkás képesítés gumiabroncs-javító tanfolyammal.”

A tanfolyam időtartama 5 oktatási nap, hétfőtől péntekig (kb. 40 óra)

Hétfő: 10-16, Kedd-Péntek: 8-16.

Részvételi díj 65.000.-Ft+ÁFA/fő. Csoportos jelentkezés esetén (legalább 8 fő), kedvezményt adunk és egyedi igényeket is figyelembe vehetünk (időpont, tartalom).

Érdeklődni lehet telefonon: dr Gellér Józsefné (06-30-952-2912), Csajbókné Meleghegyi Kata (06-30-328-5804) Titkárság (06-1-205-5881)

Jelentkezés a mellékelt lapon postán, vagy faxon +36-1-203-1167, vagy e-mailen: tuv-kti@hu.tuv.com , ilona.geller@hu.tuv.com, kata.csajbok@hu.tuv.com

Cégünk honlapja www.tuv-kti.hu.

A jelentkezések alapján 10 – 12 fős csoportokat szervezünk.

A tanfolyam helye: TÜV Rheinland-KTI Kft. 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5.

A részvételi díjat a tanfolyam első napján kell a TÜV Rheinland-KTI Kft. pénztárába befizetni, vagy előzetesen átutalni. (Átutalás esetén kérjük előzetes jelzésüket, hogy a számlát megküldhessük.)

Jogi háttér:

  1. § (1)[1] A járműfenntartó tevékenységgel összefüggő műszaki munkát – a járművek mosását kivéve – közvetlen szakmai felügyelet nélkül csak olyan személy végezheti, akinek a tevékenységhez az 1. számú mellékletben meghatározott vagy annál magasabb fokú, a szakiránynak megfelelő képesítése van. ….
  2. § (1)[2] Járműfenntartó szervezetek szolgáltatásként járműfenntartó tevékenységet abban az esetben végezhetnek, ha a tevékenység szakmai irányítását és ellenőrzését (a továbbiakban: irányítás)

a)[3] 5 fő járműfenntartó dolgozói létszámig legalább a szakiránynak megfelelő mestervizsgával, illetőleg az 1. számú melléklet 4–12. és 14. pontjaiban említett járműfenntartó tevékenységek esetében a tevékenységhez előírt szakmunkás képesítéssel és két év szakmai gyakorlattal,

b)[4] 6–20 fő járműfenntartó dolgozói létszámig legalább a szakiránynak megfelelő középfokú képesítéssel és öt év szakmai gyakorlattal,

c)[5] 20 fő járműfenntartó dolgozói létszám felett a szakiránynak megfelelő felsőfokú képesítéssel és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkező személy látja el.

(2)[6] Járműfenntartó szervezetek az általuk üzemeltetett gépjárműveken fenntartási tevékenységet abban az esetben végezhetnek, ha a járműfenntartó tevékenység szakmai irányítását. ….

a)[7] 15 db-ot meg nem haladó jármű esetében legalább mestervizsgával,

b)[8] 16–70 db jármű esetében legalább a szakiránynak megfelelő középfokú képesítéssel és öt év szakmai gyakorlattal,

c)[9] 70 db-nál több jármű esetében a szakiránynak megfelelő felsőfokú szakképesítéssel és legalább három év szakmai gyakorlattal rendelkező személy látja el.

(3) A közép-, illetőleg felsőfokú képesítéseket a 2. számú melléklet tartalmazza.

(4)[10] A (2) bekezdésben foglalt rendelkezés nem vonatkozik azokra a járműfenntartó szervezetekre, amelyek kizárólag az általuk üzemeltetett járművek napi gondozását, ápolását és a jármű biztonsági berendezéseit nem érintő kisjavítását végzik. A napi gondozást és az ápolást autószerelő vagy gépjárművezető és karbantartó szakmunkás képesítéssel rendelkező, illetőleg gépjárművezetői munkakörben dolgozó személy, a kisjavítást autószerelő szakképesítéssel rendelkező személy – irányítás nélkül is – elvégezheti.

  1. Gumiabroncsjavító tevékenység

Előírt képesítés: gumiabroncsjavító szakmunkás képesítés, illetve gumijavító, autószerelő vagy karosszérialakatos szakmunkás képesítés gumiabroncsjavító tanfolyammal. …

  1. Gumiszerelő, kerékkiegyensúlyozó tevékenység

Előírt képesítés: autószerelő, karosszérialakatos, gumijavító vagy gépjárművezető-, és karbantartó szakmunkás képesítés. ….

  1. Autószerelői szakiránynak megfelelő
  2. a) felsőfokú képesítés:

— okleveles gépészmérnöki, okleveles közlekedés mérnöki, okleveles közlekedés-gépészmérnöki, és okleveles mezőgazdasági gépészmérnöki képesítés,
— gépész-üzemmérnöki, közlekedésgépész-üzemmérnöki, általános gépész-üzemmérnöki, gépjavítástechnológiai üzemmérnöki és mezőgazdasági gépész-üzemmérnöki képesítés,
— felsőfokú technikumon szerzett gépjárműközlekedési szaktechnikusi, gépész szaktechnikusi és mezőgazdasági gépész szaktechnikusi képesítés,

  1. b) középfokú képesítés:

— közlekedésgépészeti, járműjavítási, járműgyártási, motoripari, autóipari és általános gépészeti technikumi végzettség,
— közlekedésgépészeti szakközépiskolai végzettség,
— autóipari művezetői képesítés.

  1. A karosszériajavító szakiránynak megfelelő
  2. a) felsőfokú képesítés
    — azonos az 1/a pontban foglaltakkal,

b) középfokú képesítés
— azonos az 1/b pontban foglaltakkal.


[1] A 3. § (1) bekezdése a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. és 14. pontja szerint módosított szöveg.
[2] A 4. § (1) bekezdés bevezető szövegrésze a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1–2. pontja szerint módosított szöveg.
[3] A 4. § (1) bekezdés a) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. pontja szerint módosított szöveg.
[4] A 4. § (1) bekezdés b) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. pontja szerint módosított szöveg.
[5] A 4. § (1) bekezdés c) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1. pontja szerint módosított szöveg.
[6] A 4. § (2) bekezdés bevezető szövegrésze a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1–2. pontja szerint módosított szöveg.
[7] A 4. § (2) bekezdés a) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 6. pontja szerint módosított szöveg.
[8] A 4. § (2) bekezdés b) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 6. pontja szerint módosított szöveg.
[9] A 4. § (2) bekezdés c) pontja a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 6. pontja szerint módosított szöveg.
[10] A 4. § (4) bekezdése a 63/2009. (XI. 23.) KHEM rendelet 8. § 1., 6. és 14. pontja szerint módosított szöveg.

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 13 =