Mire figyeljünk gumiabroncs csere előtt?

Rate this post

A magyar piacon a Magyar Gumiabroncs Szövetség tagjainak közel 70 gumimárkájából lehet válogatni, a kínálat zavarba ejtően nagy. A HTA szakembereinek javaslatai a gumiabroncsok kiválasztásával, illetve cseréjével kapcsolatban:

 1. Időjárástól függően október közepén, végén érdemes gumiabroncsot váltani; ismét itt a téli abroncsok ideje.
 2. A széles méret, ár és minőségbeli kínálatból nem könnyű feladat kiválasztani az adott felhasználó számára legideálisabb abroncsokat. „Fontos kiemelni, hogy ne vásároljanak bizonytalan, kétes eredetű, például ismeretlen távol-keleti importból származó abroncsokat, valamint ne vegyenek használt gumiabroncsot, mert az ilyen gumiknak lehetnek olyan belső, szemmel nem látható rejtett hibái, amik akár életveszélyes helyzetet is eredményezhetnek”- hívja fel a figyelmet a veszélyekre Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke.
 3. Miért fontos a jó gumiabroncs? A járművek kerekenként megközelítőleg egyetlen tenyérnyi felületen érintkeznek a talajjal, így ezen a hozzávetőleg 200 cm2 felületen kell kialakítani az irányítás és a sebességváltozás minden szükséges erőhatásának a legideálisabb feltételeit.
 4. Vásárláskor érdemes kikérni a gumiabroncs-szervizes munkatárs véleményét. Vegyék figyelembe az autó típusát, az autógyártó cég méret ajánlását, a közlekedési szokásokat és azt, hogy milyen körülmények között, mennyit autóznak a téli időszakban!
 5. Új abroncs választásánál segít a néhány éve kötelező matrica, erről néhány fontos paraméter leolvasható.
 6. A legfontosabb, hogy mind a nyári, mind a téli szettből minden kerékre azonos típusú és mintázatú gumit kell felhelyezni. Ha elkopott vagy sérült valamelyik abroncs, a vele azonos tengelyen forgó másik abroncsot is ki kell cserélni. Ami végképp tilos: Ne kombináljuk a téli abroncsot a nyárival, a fizikát nem lehet becsapni!
 7. Amennyiben valamiért csak az egyik tengelyre kerülnek új abroncsok, akkor a nagyobb profilmélységgel rendelkező gumiabroncsokat mindig a hátsó kerekekre kell felszerelni, függetlenül attól, hogy első- vagy hátsókerék hajtású autóról van-e szó.
 8. A legjobb megoldás az, ha mind a négy abroncsot egyszerre cseréljük le. Annak érdekében, hogy nagyjából egyszerre kopjanak „csereérettre”, 7-10 ezer kilométerenként érdemes új pozíciót választani az egyes abroncsoknak. Erre kiváló alkalom a szezonális csere. Forgásirányos abroncsok esetében a forgásirány megtartására ilyenkor is figyelni kell.
 9. A hatósági előírások szerint a gumiabroncs futófelületének minimálisan 1,6 milliméternek kell lennie, ennél kopottabbal közlekedni szabálytalan és veszélyes. Szakértők szerint azonban az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében a minimum 4 milliméter, nyárinál pedig a 3 milliméter.
 10. Minden felszerelés előtt alaposan nézessük át szakemberrel az abroncsainkat a lehetséges sérülések miatt. A leszerelt abroncsokat is nézzük át, és ha újakat kell venni, van rá fél évünk, hogy kiválasszuk a megfelelőt.
 11. A leszerelt nyári abroncsok tárolására a hűvös, száraz és fénytől védett hely a legalkalmasabb. Mivel a hő, a nedvesség és a közvetlen napfény meggyorsíthatja az abroncsok öregedését. Amennyiben kerékre szerelve tesszük el a téli abroncsokat, akkor egymásra fektetve tároljuk őket, ellenkező esetben állítva, két-három hetente egy negyed fordulatot fordítva rajtuk.
 12. Az abroncsok nyomását érdemes legalább 2-3 hetente, elinduláskor, – amikor még hidegek- ellenőrizni, beleértve a pótkerékét is.
 13. Az alacsonyabb, nem megfelelő gumiabroncs nyomás miatt romlik a tapadás, így egyrészt hamarabb kopnak el a gumiabroncsok, másrészt pedig megnövekszik a hajtóanyag-fogyasztás, és ami a legfontosabb, hogy az autó irányíthatósága/stabilitása is jelentősen lecsökken.
 14. A gumiabroncsok tulajdonságainak kihasználását és az élettartamukat is befolyásolja a futómű megfelelő beállítása. Hibás futómű hosszabb fékutat, rosszabb úttartást és/vagy irányíthatóságot eredményezhet és felgyorsíthatja a gumiabroncsok kopását, illetve kialakulhat ún. rendellenes kopás a futófelületen. Rendszeres karbantartással, valamint az abroncsok ellenőrzésével megelőzhetőek a nagyobb meghibásodások.
 15. A hivatalos szakszervizek készségesen adnak felvilágosítást az általuk forgalmazott abroncsokkal kapcsolatban felmerülő bármilyen, a gyártásra, szerelésre, javításra és tárolásra vonatkozó kérdésre.

Ezt olvasta már?

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Új Michelin kerékpár gumiabroncs

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük