Bridgestone – Weather Control A005

Rate this post

15.000 európai autós megkérdezésével és vezetési tapasztalatai alapján fejleszetette ki új Weather Control A005 négyévszakos abroncsát a Bridgestone.

Egyedi alapanyagának és innovatív futófelület kialakításának köszönhetően a Weather Control A005 elnevezésű prémium túraabroncs mind vizes, mind pedig havas úton rövid féktávolságot, emellett pedig vizes úton is kiváló irányíthatóságot biztosít a gépkocsi számára. A világ legnagyobb gumiabroncs- és gumitermékgyártó vállalata[1] az új abroncsot azoknak az autósoknak ajánlja, akik nem kívánnak a rendszeres gumicserékkel bajlódni, ugyanakkor évszaktól függetlenül fontos számukra a biztonság, az abroncs jó útfekvése és irányíthatósága.

Tél a nyárban és nyár a télben
A négyévszakos abroncsok fejlesztése és gyártása talán az egyik legösszetettebb kihívás az abroncsgyártásban. Ennek oka az, hogy az abroncs jó tapadása és irányíthatósága eltérő gumikeverék összetételt és futófelület mintázatot igényel a nyári és a téli abroncsok esetében. Amíg a nyári abroncsot keményebb keverékből és szélesebb vízelvezető árkokkal gyártják, addig a téli abroncsokat lágyabb keverékből készítik. Futófelületük pedig sűrűn lamellázott a havas úton való jobb kapaszkodóképesség érdekében. Ennek eredménye az, hogy a téli abroncs nyári időjárási körülmények között kevésbé irányítható és gyorsabban kopik. A nyári abroncsok féktávolsága pedig téli útviszonyok közepette rendkívül hosszú.

Tervezés a végfelhasználók bevonásával
Új négyévszakos abroncsának kifejlesztését megelőzően a Bridgestone 15.000 autós bevonásával széleskörű közvéleménykutatást készített. A felmérés legfontosabb megállapítása az volt, hogy az autósok a négyévszakos abroncsoktól azt várják el, hogy azok vizes úton olyan jól irányíthatóak legyenek, mint a nyári abroncsok, havas úton pedig olyan jól tapadjanak, mint a téli abroncsok, de közben az élettartamuk ne csökkenjen.

Európai fejlesztés és gyártás
A Weather Control A005 abroncs tervezésében a Bridgestone római műszaki központjának tervezőmérnökei és vegyészmérnökei vettek részt[2]. Az abroncs innovatív futófelületet kapott; V-alakú mintázata havas úton jobb kapaszkodóképességet, Z-vágatú lamellái kiváló úttartást és irányíthatóságot, a vállblokkok közötti széles vízelvezető csatornák pedig vizes úton is kiváló tapadást biztosítanak. Az innovatív mintázat, az optimalizált felépítés és érintkezési nyomáseloszlás, valamint a magas szilikatartalmú, Nano Pro-TechTM technológiával gyártott gumialapanyag kiváló tapadást, alacsony gördülési ellenállást és magas élettartamot biztosít az abroncsnak.

Biztonság és teljesítmény
A Weather Control A005 abroncsot Európa legnagyobb független minőségellenőrző és tanúsító intézete, a TÜV SÜD is bevizsgálta és tanúsította. A tesztek során a Weather Control A005 abronccsal vizes úton, 60 km/óra sebességgel haladó autónak a versenytárs abroncsokhoz képest lényegesen rövidebb volt a fékútja mind havas, mind pedig vizes úton. Az abroncs így kategóriájában a legjobb, „A” EU abroncscímke minősítést kapott vizes úton való tapadás, és „C” minősítést a gördülési ellenállás tekintetében. Sőt egyes méretekben az abroncs gördülési ellenállása a „B” kategóriát is elérte. Emellett az abroncs kiemelkedően hosszú élettartammal és ugyanolyan hosszú futásteljesítménnyel bír, mint a Turanza T005 prémium nyári gumiabroncs[3].

A forgalmazás kezdete
A Bridgestone új négyévszakos gumija, a Weather Control A005 abroncs 64 különböző méretben érhető el a 15-20 coll mérettartományban. Ez lefedi a személyautók és szabadidő autók méretigényének 94%-át. A további abroncsméretek 2019-ben kerülnek forgalomba.

[1] A 2016. évi abroncseladások alapján. Forrás: Tire Business 2017 – Gumigyárak globális rangsora
[1] A [713126975] számú csatolt jelentés kivonata. KIVONAT 1. Ugyanabban a szegmensben a fő versenytárshoz hasonlítva: Michelin Cross Climate Plus. A tesztet a TÜV SÜD a Bridgestone megbízásából 2018. március-április között, a Bridgestone tesztpályáin végezte el (EUGP Olaszországban és havas tesztek SPG Svédországban) 205/55 R16 méretű abroncsokkal. A versenytárs gumiabroncsait a TÜV SÜD vásárolta Európában. Tesztautó: VW Golf 1.6 TDI.
[1] A Bridgestone létesítményekben végzett belső tesztek alapján. Abroncsméret: 205/55 R16. Az abroncs élettartama függ a vezetési stílustól, a guminyomástól, a gumi és a jármű karbantartásától, az időjárási körülményektől, stb.

Ezt olvasta már?

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 1 =