Legfrissebb hírek

Intelligens gumiabroncs figyelő rendszert fejleszt a Microsoft

Rate this post

A világ első, az abroncssérüléseket valós időben figyelni képes monitoring rendszerét fejleszti a Bridgestone a Microsoft-tal közösen.

Az abroncssérülések komoly közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek, mivel a műszaki hibák miatt bekövetkező autóbalesetek mintegy 30%-át okozzák (1).
Az abroncssérülések komoly közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek, mivel a műszaki hibák miatt bekövetkező autó balesetek mintegy 30%-át okozzák (1).
  • A Microsofttal kialakított partnerség keretében a Bridgestone kifejlesztett egy egyedülálló abroncssérülés-figyelő rendszert, melyhez a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform – MCVP) használják.
  • A rendszer célja a közlekedésbiztonság javítása és a műszaki hiba miatt bekövetkező balesetek számának csökkentése.
  • Az együttműködéssel a Bridgestone újabb lépést tesz a felé, hogy a fejlett és fenntartható mobilitási megoldások globális vezető vállalata legyen.

A hiányzó láncszem az abroncsproblémák kezelésében

Az abroncsproblémákat négy fő kategóriába sorolhatjuk:
– Nem megfelelő abroncsnyomás,
– Az abroncs anyagának elöregedése,
– Rendellenes kopás,
– Végül pedig a járdaszigetek, kátyúk és az úton lévő tárgyak által okozott sérülések.

Szerencsére ezek többségét napjainkban már megbízhatóan tudjuk kezelni. Az abroncsnyomás-figyelő rendszer (TPMS) ugyanis 2012 óta minden autóban kötelező tartozék. Ez nagyban segíti az autósokat a megfelelő nyomás fenntartásában, a rendszeres szerviz és a gumicsere pedig védelmet nyújtanak a kopás és elöregedés okozta abroncssérülésekkel szemben.

Az egyetlen kivétel és biztonsági rés eddig az abroncs sérülése volt, amelyet csak manuális vizsgálattal lehetett megállapítani. Ezek a bármikor bekövetkező sérülések balesetet okozhatnak. Ezen kívül pedig a jármű más komponenseire is veszélyt jelentenek. Például károsíthatják a felniket és a felfüggesztést, így további veszélyforrást jelentenek.

Erre a problémára jelent megoldást a Bridgestone új abroncsfigyelő rendszere, amely valós időben jelzi a gumiabroncsok sérüléseit. A fejlesztés a Microsoft MCVP felhő alapú keretrendszerét használja, amely a gépjárműben alapból megtalálható hardverrel és szenzorokkal együtt gyűjti az adatokat, az abroncs felületét és a karkaszt érintő eseményeket pedig algoritmusok segítségével figyeli. A vezető tehát azonnal értesül a veszélyről, és megteheti a szükséges intézkedéseket. Más, hasonló rendszereknél kiegészítő hardvert kell a gépjárműbe szerelni.

További lehetőségek

Az abroncs sérüléseit figyelő rendszer sokrétűen alkalmazható, ugyanis nem csak azzal kapcsolatban rendelkezik adatokkal, hogy mikor történt az abroncssérülés, de arra vonatkozóan is, hogy hol. Ezáltal tágabb betekintést biztosít az útviszonyokba és a környező infrastruktúrába. Ez pedig felhasználható arra, hogy a közútkezelőt tájékoztassuk a kátyúk kialakulásáról és azok helyéről. A jövő önvezető autói szintén haszonélvezői lehetnek a rendszernek. – Ezek a járművek ugyanis megosztják a veszélyekkel kapcsolatos információkat a közelben haladó többi autóval és a felhőben lévő adattárakkal.

A Bridgestone új abroncsfigyelő rendszere minden olyan járműpark és eredeti alkatrész beszállító (OEM) számára rendelkezése áll, amely MCVP-t használ. A Microsofttal létrehozott partnerség azt is lehetővé teszi a Bridgestone számára, hogy továbbfejlessze ezt a megoldást, és minden fontos flotta és OEM partner követelményeit teljesítse.

Digitális partnerség a mobilitás jövőjéért

Az MCVP egyetlen következetes, felhő alapú, horizontális felületet biztosít olyan digitális lehetőségekkel, amelyekre rá lehet építeni az ügyfélközeli megoldásokat. Ideértve a járművön belüli infotainment rendszereket, a fejlett navigációt, az önvezetést, a telematikai és előrejelző szolgáltatásokat, valamint az over-the-air (OTA) frissítéseket. Ez magába foglalja a Microsoft Azure-hoz tartozó vállalati szintű globális elérhetőséget is.

Az MCVP olyan digitális infrastruktúrát biztosít a Bridgestone számára, amelynek segítségével az abroncsgyártó előbb lesz képes olyan integrált mobilitási megoldásokat szállítani ügyfeleinek, melyek révén azok kihasználhatják a Microsoft Azure felhőszolgáltatás, valamint a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0-ás megoldások előnyeit.

A Microsoft számára a Bridgestone-nal folytatott együttműködés a támogató partnerek ökoszisztémájának bővítését jelenti. Az MCVP vásárlói pedig integrálhatják ezeket a megoldásokat a saját kínálatukba.

Laurent Dartoux, a Bridgestone EMIA elnök-vezérigazgatója a következőket mondta:

„A közúti közlekedés digitalizációja a Bridgestone kiemelt célja, az iparág vezető vállalataival való együttműködés pedig támogatja jelenlegi és jövőbeni igényeinket a digitalizáció terén. A Microsofttal kialakított együttműködés révén lehetőségünk nyílik arra, hogy autósok milliói számára biztosítsunk olyan korszerű abroncssérülés-figyelő rendszert, amely biztonságosabb és nyugodtabb autózást tesz lehetővé.”

„A Microsoft azért működik együtt mobilitási vállalatokkal, hogy támogassa őket gyártóvállalatból mobilitási szolgáltató vállalattá történő átalakulásukban. A Microsoft Connected Vehicle Platformmal segíteni kívánunk ezen vállalatoknak abban, hogy gyorsabban legyenek képesek biztonságos, személyre szabott, integrált  mobilitási szolgáltatásokat kifejleszteni. Az MCVP segítségével a Bridgestone olyan abroncssérülés-figyelő rendszert hozott létre, amely nagymértékben növeli a közlekedésbiztonságot, és bizonyítja, hogy az iparágak vezetői vállalatai között létrejött együttműködés új üzleti lehetőségeket teremthet” – mondta  Tara Prakriya, vezérigazgató.

1 Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériumának statisztikái (2018) ‘A bejelentett balesetek kiváltó tényezői súlyosság szerint, Nagy-Britannia, 2018”

_________________________________

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

Continental és a DeepDrive

File GáborA gumiabroncsok szóvivőjeinfo(kukac)gumipiacmagazin.hu https://www.continental.com/en/press/press-releases/20231005-deepdrive/ A gumiabroncs teszteket itt találod >>> Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =