Legfrissebb hírek

90%-BAN FENNTARTHATÓ ANYAGOKBÓL KÉSZÜLT GUMIABRONCSOTT MUTATOTT BE A GOODYEAR

Rate this post

Akár 70%-ban fenntartható anyagokból készült gumiabroncs gyártását és forgalmazását tervezi a Goodyear vállalat 2023-ban

90%-BAN FENNTARTHATÓ ANYAGOKBÓL KÉSZÜLT GUMIABRONCS-KONCEPCIÓT MUTATOTT BE A GOODYEAR

A Goodyear Tire & Rubber Company 90%-ban fenntartható anyagokból készült gumiabroncs-koncepciót mutatott be. A koncepció minden előírt hatósági vizsgálaton átesett, és sikerrel teljesítette a Goodyear belső vizsgálatait is.

A tesztekből kiderült az is, hogy az új gumi gördülési ellenállása alacsonyabb a hagyományos anyagokból készült referenciaabroncsénál. Alacsonyabb gördülési ellenállása révén az abroncs kisebb üzemanyag-fogyasztást és széndioxid-kibocsátást tesz lehetővé.

A koncepcióabroncs mellett a Goodyear egy 70%-ban fenntartható anyagokból készült, kereskedelmi abroncs gyártását is bejelentette

A vállalat jelenleg partnereivel és szállítóival dolgozik a termék 2023-as bevezetésén.

Egy 90%-ban fenntartható anyagokból készült abroncs bevezetéséhez további együttműködésre lesz szükség a vállalat beszállítóival, hogy elegendő mennyiségben tudják beszerezni a nagy volumenű gyártásához szükséges alapanyagokat.

Chris Helsel, a Goodyear globális műveletekért felelős alelnöke és műszaki igazgatója

„Jó úton járunk afelé, hogy 2030-ra bevezessük az ágazat első, 100%-ban fenntartható anyagokból >>> álló abroncsát. Az elmúlt év döntő fontosságú volt célunk eléréséhez. Új technológiákat kutattunk és fejlesztettünk ki. Lehetőségeket teremtettünk további együttműködésre, és csapatunk kitartásának köszönhetően nem csupán bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk előállítani egy 90%-ban fenntartható anyagokból álló abroncsot, de le is gyártottunk egy 70%-ban fenntartható anyagokból készült változatot. Csapatunk töretlenül bizonyítja innovációs képességeit és elkötelezettségét egy jobb jövő megteremtése mellett.”

A 90%-ban fenntartható anyagokból készült koncepció 17 különleges összetevőt tartalmaz

  • Az abroncsok futókeverékének erősítésére és élettartamuk növelésére használt ipari korom előállítása hagyományosan különböző olajtermékek égetésével történik. A Goodyear 90%-ban fenntartható anyagokból készült gumiabroncs-koncepciója négyféle típusú ipari kormot tartalmaz, amelyeket metánból, szén-dioxidból, növényi eredetű olajból és elhasználódott abroncsokból kinyert pirolízisolajból állítanak elő. Az ipari korommal kapcsolatos új technológiák célja a karbonkibocsátás csökkentése, a körkörösség erősítése, és a biológiai alapú szén felhasználása, megőrizve a gumiabroncs nagy teljesítményét.
  • A gumiabroncs koncepcióban felhasznált szójaolaj segít megőrizni az abroncs gumikeverékének rugalmasságát hőmérsékletváltozások esetén. A szójaolaj növényi eredetű nyersanyag, amelynek alkalmazása csökkenti a Goodyear által felhasznált olajtermékek mennyiségét. Míg a szójafehérjének közel 100 százaléka élelmiszer- és takarmányipari alkalmazásokban kerül felhasználásra, jelentős mennyiségű felesleges olaj áll rendelkezésre ipari alkalmazásokhoz.
  • A szilícium-dioxid (kova) gyakran használatos összetevő az abroncs tapadásának fokozására és az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére. A gumiabroncs-koncepció kiváló minőségű kovát tartalmaz, amelynek előállítása a rizsfeldolgozás melléktermékeként keletkező, és gyakran hulladéklerakóba kerülő rizsháncs maradékából történik (RHA szilícium-oxid).
  • A gumiban használt poliészter újrahasznosított palackokból készül, amelyeket alapvegyületeire bontanak, majdaz abroncsok kordszálaiban használatos, technikai minőségű poliészterré alakítanak vissza.
  • A gyanta az abroncs tapadásának fokozására szolgál. A gumiabroncs-koncepcióban a hagyományos, kőolaj alapú gyantákat biológiai úton megújuló fenyőgyanta helyettesíti.
  • A radiális abroncsok szerkezetét peremhuzal és acél kordszálak erősítik. A gumiabroncs koncepcióban használt peremhuzal és acél kordszálak anyaga nagyrészt elektromos ívkemencékben (EAF) végzett újrahasznosításból származik. Az EAF eljárás csökkenti az acélgyártás energiaigényét, és növeli az újrahasznosított acél arányát a termékben. A kohókban végzett acélgyártáshoz képest az EAF eljárás csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.
  • Az abroncs bio- és bio-cirkuláris takarmányokból származó polimereket is tartalmaz, amelyek tömegmérlegét ISCC tanúsítvány igazolja.

A fenntartható anyagokra való átállás jól kivehető a Goodyear egy-egy termékcsaládjában. Jelenleg nyolc termékcsalád tartalmaz szójaolajat, ahogy egyes versenyabroncsok is. A Goodyear ezen felül 2018 óta több mint kétszeresére növelte az RHA szilícium-dioxid felhasználását termékeiben. Az akár 70%-ban fenntartható anyagokat tartalmazó abroncs bemutatásával a Goodyear tettekkel is alátámasztja elkötelezettségét egy jobb jövő megteremtésére, ezt a célt szolgáló piaci megoldásokkal.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

Kedves elismerések és női tapasztalatmegosztás – Így telt a nemzetközi nőnap a Bridgestone Tatabánya gyárában

Nemzetközi nőnap a Bridgestone gyárban

Kedves elismerések és női tapasztalatmegosztás – Így telt a nemzetközi nőnap a Bridgestone Tatabánya gyárában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + húsz =