Legfrissebb hírek

Erre érdemes odafigyelni a téli gumi csere előtt

Rate this post
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

A változékony, hirtelen hidegre forduló időjárás kellemetlen meglepetést okozhat az autósoknak, ezért érdemes időben megtervezni az abroncsok cseréjét

Idén Európa-szerte meglehetősen zord arcát mutatja az ősz. A változékony, hirtelen hidegre forduló időjárás kellemetlen meglepetést okozhat az autósoknak, ezért érdemes időben megtervezni az abroncsok cseréjét és mielőbb időpontot foglalni valamelyik gumiszervizben.
7 fok alatt már nem biztonságos a nyári abroncs

Magyarországon a közlekedésrendészeti törvény nem írja elő a nyári gumiabroncsok télire történő cseréjét és fordítva. De a legtöbb autós tapasztalatból is tudja, hogy télen – különösen havas, jeges vagy ónos eső miatt csúszós utakon! Ilyenkor nagyon veszélyes nyári gumival közlekedni.

De vajon mikor és hogyan érdemes lecserélni az abroncsokat?

A bűvös szám: +7°C

A legjobb és legegyszerűbben követhető indikátor a külső hőmérséklet. Ha +7 °C alá csökken, eljött az ideje, hogy a nyári gumiabroncsokat télire cseréljük, hiszen ilyenkor már romlik a nyári gumiabroncsok teljesítménye, ezért nem lehet velük biztonságosan közlekedni. Kiss Zsolt, a Kiss Gumi munkatársa szerint érdemes arra is figyelni, hogy mely napszakban, milyen hőmérsékleten használjuk az autót a legtöbbet – például bevásárlásra, a gyerekek utaztatására vagy munkába járásra. A gumiabroncsok cseréje során tekintettel kell lenni még az általunk használt útfelület minőségére, a domborzati viszonyokra, a gumiabroncsok és a gépkocsi típusára és a járművezető tapasztalatára is.

  • Már az első hó és jég előtt!
    A cserével nem érdemes megvárni az első hóesést, mert ilyenkor már késő, ráadásul óriási sorok alakulnak ki az autószervizekben.
  • Jó lesz a tavalyi?
    Mielőtt felraknánk a téli gumikat, forduljunk profi szervizhez, például Magyarország legjobb gumiszerelőihez, ahol a szerelők ellenőrzik, hogy a gumiabroncs nincs-e megsérülve, megrepedve, vagy nem öregedett-e el túlságosan.
  • És ha új szett kell, hogyan válasszunk abroncsot?
    A szaktanácsadás egy új gumiabroncs-szett vásárlásakor is nagyon fontos, hiszen tekintettel kell lenni az általunk használt útfelület minőségére, a domborzati viszonyokra, a gépkocsi típusára és a járművezető tapasztalatára. A választáskor nem érdemes spórolni, hiszen a biztonságunk múlik a jó téli abroncson.
  • Ezeket a címkéket ellenőrizzük!
    Az Európai Unió által kötelezően előírt címkék is segíthetnek a gumiabroncs kiválasztásában, hiszen tartamazzák az abroncs biztonsági paramétereit és környezetvédelmi tulajdonságait is. A címkék segítségével ráadásul összehasonlítható a gumiabroncsok nedves útfelületen mért tapadása, üzemanyag-takarékossága és zajszintje.

Ha például valaki gyakran indul hosszú utakra, célszerű a legmagasabb üzemanyag-takarékossági osztályba sorolt gumiabroncsot választania. Ez azt jelzi az „A” (zöld színű) osztályzás, míg a legkevésbé takarékosak a „G” (piros színű) osztályba tartozó abroncsok. Az A és G osztály között akár 7,5%-os eltérés is lehet az üzemanyag-fogyasztásban.

Aki pedig hosszabb utakat tesz meg, az általában gyorsabban is közlekedik, ami nagyobb féktávolsággal és a gumiabroncsok fokozott kopásával jár.

  • Abroncs csere? Ma már lehet kényelmesen is!
    A szervizek a tanácsadáson túl is igyekszenek különféle szolgáltatásokkal megkönnyíteni az ügyfelek dolgát. A gumiszervizekben például a gumiabroncs-csere időpontja az interneten is lefoglalható. A gumiabroncsokat és keréktárcsákat pedig előre be lehet vinni a szervizbe. Így a szelepek cseréje és a kiegyensúlyozás után a keréktárcsák előkészítve várják a cserét, amit akár a helyszínen is meg lehet várni.
  • Lehet a gumi műhely egyben gyorsszerviz is!

A cserére vagy vásárlásra kiszemelt szerviz választásakor célszerű figyelembe venni, hogy milyen akcióik vannak, és milyenplusz szolgáltatásokat kaphatunk. Egyes gumiszervizekben például gyorsszerviz szolgáltatások – többek közt futómű-állítás, fékbetét-csere, fékfolyadék-csere, légkondicionáló-tisztítás vagy akkumulátorcsere, stb. – is elvégezhetők a cserével egy időben, a szerelő pedig ellenőrzi az autót, így a később esedékes javításokról is időben tájékozódhatunk.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Ezt olvasta már?

Continental ContiAttack SM 2Continental

Az új ContiAttack SM 2: Erős futásteljesítmény és teljesítmény közúti és versenypályán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =