Az új forrásból származó szilika, a kínai piacra szánt gumik révén debütál

Rate this post

szilika gumi alapanyag

A Goodyear Tire&Rubber Company beszállítói megállapodást kötött a kínai Yihai élelmiszer- és olajipari vállalattal a rizsháncs hamujából nyert szilika szállítására. A Goodyear idén kezdi meg az így beszerzett szilika felhasználását a gumiabroncsaiban, amelyek gyártása a kínai Pulandianban található gyárban kezdődik és értékesítése is Kínába történik.

A Goodyear az elmúlt két év során akroni Innovációs Központjában vizsgálta a rizsháncshamuból származó szilikát, és azt találta, hogy az abroncs teljesítményére gyakorolt hatása megegyezik a hagyományos forrásokból származó szilikáéval.

„A fenntarthatóság a Goodyear innovációs tevékenységének alapköve – mondta Richard J. Kramer elnök vezérigazgató. „Ez az új szilika több szempontból is kedvező a környezetre nézve: csökkenti a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét; gyártása kevesebb energiát igényel; továbbá ennek segítségével még üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsokat tudunk előállítani”– tette hozzá.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világ éves rizstermése meghaladja a 700 millió tonnát, a rizsháncs megsemmisítése pedig környezetvédelmi kihívást jelent. Emiatt, illetve a lerakókba jutó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a rizsháncs gyakran elégetésre kerül villamos energia előállításához. Noha ezt a hamut már évek óta használják szilika előállítására, csak a legújabb eljárások eredményeztek olyan magas minőségű szilikát, amelyet a gumiabroncsokban is fel lehet használni.

A szilikát az abroncs futókeverékének szilárdítására használják. A korommal ellentétben – ami egy hagyományos szilárdító adalék az abroncsokban – a szilika csökkenti a gördülési ellenállást. Az alacsonyabb gördülési ellenállás pedig jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményez, emellett az abroncs húzóerejére is pozitív hatással lehet a nedves utakon.

A Yihai vállalattal megkötött megállapodáson túl a Goodyear további beszállítókkal is egyeztetéseket folytat. A megállapodások pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Ezt olvasta már?

Fényesen ragyognak a csillagok a magyar égen a MICHELIN Guide 2022-es kiadásában

MICHELIN Guide 2022 Hungary

Fényesen ragyognak a Michelin csillagok a magyar égen : A MICHELIN Guide Hungary első kiadása 62 éttermet ajánl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük