Nokian – téligumik, latyakos úton

Rate this post
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

A finn Nokian abroncsgyártót nem véletlenül tartják a téli gumik egyik koronázatlan királyának

Egyedülálló módon teszteli a téli gumikat latyakos úton a Nokian

Az északi elhelyezkedésükből kifolyólag ugyanis a cég már a kezdetektől fogva autentikus körülmények között tudja tesztelni legújabb találmányait, illetve technológiai újdonságait. Nem véletlen tehát, hogy a cég élen jár a téli gumikkal kapcsolatos legnagyobb újdonságok tekintetében. Így például ők voltak az elsők, akik nem csak az általános tapadással, illetve az aquaplaning jelenséggel kezdtek el alaposabban is foglalkozni. Illetve felvenni vele a harcot, hanem ezzel egyetemben a latyakos útszakaszok által jelentett veszélyt is felismerték, az újabb technológiákkal pedig megpróbálták ki is küszöbölni azt.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem csak vizes, hanem latyakos úton is megtörténhet az aquaplaning jelenség

A Nokian először egy új névvel illetett, így megszületett a slushplaning. Avagy a latyakra való felfutás problémája, ami ellen a finnek természetesen azonnal megkezdték a felkészülést, illetve az újabb technológiák kidolgozását. Mindez azt követően történt, hogy a Tamperei Egyetem szakemberei egy 2008-as vizsgálatban kiderítették, hogy a latyakos felületen ötszörösére növekszik a halálos balesetek valószínűsége. A téli gumik többsége csak az aquaplaningra van felkészítve, a slushplaningra már nincs.

A Nokian azonban ezen a téren is előrelépést álmodott meg. Valós problémaként fogalmazták meg a veszélyt, miszerint a gumiabroncsok latyakos út esetén is elveszíthetik a kapcsolatot. Ezáltal a tapadást az úttesttel, mindez pedig már 50 kilométer per órás sebességnél előfordulhat. Szemben az aqupalaning jelenséggel, amihez a legtöbb mérés és optimális körülmények esetében általában 80 kilométer per óra a kritikus határ.

Amennyiben pedig a gumik nem tudnak érintkezni az aszfalttal, vagyis megszűnik a tapadás, mert az út és az abroncs közé egy latyakréteg került, a féktáv akár radikális mértékben is megnövekedhet. Ehhez pedig nem kell, csak egy átlagosnak tekinthető, mintegy 4 centiméteres vastagságú latyakréteg ahhoz, hogy veszélyhelyzet alakuljon ki. Ennél is nagyobb a baj a Nokian szerint, ha sávváltásra kerül sor. Ilyen esetben a sávok közé az autósok akár 10 centiméteres latyakréteget is felhalmozhatnak. Mivel a latyak a szimpla vízhez mérten sokkal sűrűbb összetételű, ezért eltömítheti a gumik lamelláit. Sokkal nehezebben ürül ki onnan, mint a víz, ami így az abroncs tapadását negatív irányban befolyásolja.

A Nokian már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy szeretnének úttörői és éllovasai lenni a slushplaning elleni harcban

Éppen ezért az általuk gyártott téli gumikat már több mint 15 éve tesztelik latyakos útszakaszokon is, új technológiáikkal pedig egyre nagyobb sikert érnek el ebben a harcban. Mérnökeik ugyanis egyedülálló módon, mind hosszanti, mind oldalirányú hatásait mérik a latyaknak egy abroncsteszt során, így átfogó értékekkel tudnak meglépni komolyabb fejlesztéseket is.

Magyarországi vezérképviselet: Marso Kft.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Ezt olvasta már?

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =