2018-TÓL A PIRELLI VISSZATÉR A RALLY VILÁGBAJNOKSÁGBA

Rate this post

Egy éves kihagyás után a Pirelli jövőre visszatér a rally világbajnokságba. Az olasz cég a versenysorozat kezdetétől, 1973-tól vesz részt a bajnokságon, ahol 181 győzelmet aratott és 25 világbajnoki címet szerzett az évek során.

A Pirelli új abroncsokat homologizált a rally autók legújabb generációjához és a WRC2 kategória beszállítója. Aszfalton és murván is növelve az abroncsok teljesítményét és élettartamát.

Emellett a Pirelli a jövő évtől a junior rally világbajnokságnak is kizárólagos beszállítója. Ezt a versenysorozatot az 1989. január 1-je után született pilótáknak rendezik, akik R2 osztályú Ford Fiestával versenyeznek. A nyertes egy vadonatúj Fiesta R5 gépkocsit nyer abronccsal, üzemanyaggal és ingyenes rally csomaggal a 2019-es WRC2 szezonra.

A Pirellinél régi hagyomány a junior versenyzők pályafutásának támogatása a rally világbajnokságon a Pirelli Star pilóta program és a WRC akadémia keretében. Ezekkel a programokkal olyan versenyzőket segített gyártói csapatokkal a sport élére emelkedni, mint Craig Breen, Elfyn Evans, Hayden Paddon és Ott Tanak. A jelenlegi világbajnok, Sebastien Ogier is Pirelli abroncson nyerte junior címét 2008-ban

A jövő évi rally világbajnokságra a Pirelli teljesen új P Zero abroncsokat gyártott aszfaltra és Scorpion abroncsokat murvára az újratervezett, jeges és havas útra való Sottozero mellett, mely szegecses és szegecs nélküli változatban is elérhető.

Aszfaltra fejlesztették a vadonatúj P Zero RK5A és a lágyabb P Zero RK7B abroncsot. A vizes aszfalthoz bemutatják a Cinturato RWA-t. Ezek az abroncsok új futófelületi kialakítással és gumikeverékekkel készültek. Az eddiginél nagyobb tapadást és teljesítményt biztosít a szabadalmazott technológiáknak köszönhetően. Murvás úthoz az új Scorpion K4 Reinforced és a lágyabb Scorpion K6 Reinforced abroncsot vezeti be a Pirelli. Ezek az abroncsok nemcsak rendkívül gyorsak, de megerősítésük a legmostohább terepen is ellenállóvá teszi őket defekttel szemben. Az új futófelület fokozza a vezethetőséget és a kezelhetőséget.

A Monte Carlo-i és a svédországi téli rallyhoz egy új generációs Sottozero abroncsot készített a Pirelli: a Sottozero B-t Monte Carló-ba és a (hosszú szegecses) Sottozero Ice-ot Svédországba. Ezek is szabadalmazott technológiával készültek a szegecsvisszatartás biztosítása érdekében, optimális tapadást nyújtva a pálya teljes hosszán

Ha tekintetbe vesszük a Rally Világbajnokságban játszott legendás, nagy múltra visszatekintő szerepünket” – mondta a Pirelli versenyfőnöke, Mario Isola.  „Valamint csapataink és versenyzőink kiemelkedő sikereit, természetes, hogy jövőre visszatérünk. A Formula 1-ben szerzett tapasztalatainkra támaszkodva, kifejezetten a rally világbajnokság összetett igényeinek megfelelő abroncsokat fejlesztettünk. Fokozzuk versenyképességünket és megőrizzük megbízhatóságunkat. Nagy örömünkre szolgál a junior bajnokságra való visszatérés is, mert tökéletes összhangban van a fiatal versenyzők támogatásáról vallott filozófiánkkal, mely oly sok rally bajnok pályafutását segítette a múltban.”

A január 22-28-án a Rallye Monte-Carló-val induló rally világbajnokság iránti elkötelezettsége mellett a Pirelli továbbra is támogatja az európai rallybajnokságot. Mely sok fiatal versenyző karrierjét előrelendítette és három egymást követő bajnoki címhez segítette a Pirelli versenyzőjét, Kajetan Kajetanowiczot. A 27 év alattiak junior Európa-bajnoksága ismét a Pirelli kizárólagos támogatásával kerül megrendezésre, újra R2-es autókkal.

Ez azt jelenti, hogy a Pirelli, az ultra-nagyteljesítményű közúti személyautó-abroncsok vezető gyártója világvezető a tehetséges fiatal pilóták támogatásában is – egészen a csúcsig kísérve őket.

Ezt olvasta már?

A Continental által partnerekkel közösen kifejlesztett összetett folyamat során az elhasználódott gumiabroncsokból származó gumit újrahasznosítják és úgy dolgozzák fel, hogy az új gumikeverékek komponenseként újra felhasználható legyen.

Újrahasznosított gumi

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük