A jövő gumiabroncs ipara – intelligens mobilitás

Rate this post

Az ETRMA (Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége) kulcsszerepet kíván játszani az EU fenntartható és intelligens mobilitási stratégiájának megvalósításában

DriveGuard: a közlekedésbiztonságot segíti az új gumiabroncs innováció

Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkárának nyilatkozata

„Az európai gumiabroncsipar elkötelezett amellett, hogy csökkentse a gumiabroncsok CO2 lábnyomát azok teljes életciklusa alatt. Ezért folyamatosan fektet be az innovatív és fenntartható mobilitási technológiákba. A gumiabroncsgyártóknak alapvető szerepe van a közlekedés biztonság növelésében. A mobilitási ágazat környezet barátabbá tételében, illetve a gumiabroncs -technológia optimalizálásában azon cél érdekében, hogy javítsa a járművek üzemanyag-hatékonyságát, valamint új digitális szolgáltatásokat fejlesszen a szállításra és a gumiabroncsadatok feldolgozására vonatkozóan. A cél a gazdasági fellendülés és a fenntartható mobilitás lehetősége. ”-

A biztonság a fenntarthatóság fogalomrendszerének középpontjában áll a Fenntartható és intelligens Mobilitási stratégiában. Éppúgy, mint az Európai Bizottság által összeállított Európai Zöld Megállapodásban, azaz a GreenDeal-ben. A gumiabroncsok eredendően kapcsolódnak a biztonsághoz, ez továbbra is az ETRMA első számú prioritása. A szén-dioxid-mentes közlekedés nem csupán azt jelenti, hogy az alacsonyabb, illetve zéró kibocsátású járművekre összpontosítunk. Hanem azt is, hogy a legfejlettebb gumiabroncs-technológiákat kell alkalmazni, hiszen ez elengedhetetlen az energiahatékonyság növeléséhez. A gumiabroncsokat a járművek teljes élettartama alatt többször is cserélik.

„A rendesen felfújt és karbantartott gumiabroncsok gördülési ellenállása jelentősen csökkenti a gépjárművek üzemanyag-fogyasztását. (függetlenül attól, hogy hagyományos vagy elektromos járműről van-e szó). Nyilvánvaló, hogy a fejlett gumiabroncs-technológiák hozzájárulhatnak az alacsonyabb és zéró kibocsátású járművekre történő átállás eredményességéhez.” – tette hozzá a Fazilet Cinaralp.

Az EU gumiabroncsipara proaktív megközelítést alkalmaz a CO2-kibocsátás csökkentésével kapcsolatban  folyamatosan keresi, illetve vezeti be az új és fejlett technológiákat, miközben javítja és elősegíti a közúti biztonság növelését. Az ipar elkötelezettsége tükröződik a gumiabroncsokra vonatkozó minimális követelmények elfogadásában (2009) és a gumiabroncsok energiahatékonyságára vonatkozó címkézésében. Ezen szabályozási követelmények végrehajtása mellett az európai gumiabroncsipar már 2016-ban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig évente 1%-kal csökkenti a teherautó gumiabroncsok gördülési ellenállási együtthatóját.

Figyelembe véve a közúti szállítás előre jelzett 18%-os növekedését, az éves 1%-os csökkentés azzal egyenértékű, mintha évente 81 000, egyenként 40 tonnás teherautót vonnának ki a forgalomból. Az európai gumiabroncs-ipar az egyre jobb paraméterekkel bíró abroncsok előállításába fektet be. Különösen a biztonság és a gördülési ellenállás terén –, így a piac hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik.

A digitális innovatív megoldásoknál szabályozási keretrendszerre van szükség

A stratégia megerősíti a digitális technológiák gyors alkalmazásának szükségességét a közlekedés támogatása, az EU iparának fenntarthatósága és versenyképessége érdekében. Az európai gumiabroncsipar évek óta – az elmúlt hónapok egészségügyi válsága ellenére – fejleszti a gumiabroncsokkal kapcsolatos digitális mobilitási megoldásokat. A gumiabroncs-ipari digitális megoldásai már ma is elérhetőek. A járművek által közölt adatokat a karbantartás tervezésére, megelőző javításra, riasztásra, távoli diagnosztikai szolgáltatásokra és az alkatrészek kis- és nagykereskedelmének optimalizálására használják. A gumiabroncsok nyújtotta szolgáltatások további előnyöket tartogatnak a járművezetők és a flotta üzemeltetők számára.

Ilyen például:

  • üzemanyag megtakarítás
  • a közúti biztonság növelése
  • a járművek üzemidejének növelése
  • a közlekedési dugók számának csökkentése
  • a szén-dioxid-kibocsátás redukálása
  • a tiszta levegő megőrzése

Mindezen célok elérése érdekében az EU-nak fel kell gyorsítania az intelligens mobilitásra és különösen a járművekben keletkező adatok hozzáférésére vonatkozó szabályok kidolgozását.

_________________________________

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

Az első ISCC PLUS minősítéssel rendelkező, elektromos járművekhez készült Hankook-gumiabroncs az új Porsche Taycan modellen

Az elektromos Porsche Taycan első szerelésű gumiabroncsa

Az első ISCC PLUS minősítéssel rendelkező, elektromos járművekhez készült Hankook-gumiabroncs az új Porsche Taycan modellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 5 =