2021. megerősítette a gumiabroncspiac fellendülését Magyarországon

Rate this post

Az európai és magyar gumiabroncspiac egyaránt növekedést produkált a tavalyi évben 2020-hoz képest

2021 megerősítette a gumiabroncspiac fellendülését Magyarországon

Magyarországon a gyártói képviseletek 6%-kal több gumiabroncsot értékesítettek a kis- és nagykereskedőknek összesen. Kimagaslóan, 40%-kal nőtt a négy évszakos abroncsok mennyisége, de egyre tekintélyesebb szelet jut a piacból a nagyobb keréktárcsákra szerelt autógumiknak is.

A Bridgestone Hungary szakemberei szerint is ez a két kategória a jövőben is emelkedő tendenciát mutat

2020-hoz hasonlóan, a tavalyi évben is világszerte a koronavírus-járvány okozta beszerzési-logisztikai kihívások, valamint a különböző járműipari trendek befolyásolták a gyártást és az eladásokat. A nehézségek ellenére Európában 16%-kal több gumiabroncsot értékesítettek a gyártók 2020-hoz képest, elérve a covid által még nem sújtott 2019-es szintet.

Szintén a koronavírus-járvány okozta a szárazföldi szállítmányozás fellendülését. A mezőgazdaság erősödését az európai eladásokban. A teherautó – és autóbuszgumik 14%-kal, a földmunkagép-abroncsok száma pedig 20%-kal növekedett 2021-ben a tavalyi évhez képest. 2021-ben az európai piac minden főbb kategóriában fellendült: A személygépkocsikra szerelt abroncsok 16%-kal, a tehergépkocsik és autóbuszok gumiabroncsai 15%-kal, a motorkerékpár-abroncsok pedig 14%-kal növekedtek a megelőző 2020-as évhez képest.

Magyar gumiabroncspiac – a négy évszakos gumik és a nagyobb keréktárcsák térnyerése

A magyar gumiabroncs piac 2021-es mutatói kisebb növekedést mutattak, mint az európai számok. Azonban itthon a 2020-as visszaesés kisebb volt, mint az európai volumenek csökkenése.

Általános trend a 17” és annál nagyobb keréktárcsa-átmérővel rendelkező gumiabroncsok iránti igény, amely 2017 óta minden évben 13%-kal növekszik.

A gumiabroncs-értékesítés évszak szerinti bontását tekintve a nyári gumik piaca Magyarországon 3,2%-kal nőtt. A téli gumik eladásai 2%-kal, miközben a négy évszakos abroncsok eladása kimagaslóan, 40%-kal nőtt. Így a szegmens részesedése Magyarországon, az elmúlt évek dinamikus növekedésének köszönhetően már 8%. A magyar viszonylatban értékesített személy- és kisteherautó kategóriájú gumiabroncsból a személyautó abroncsok 16” és annál kisebb keréktárcsára való abroncsok értékesítése csupán 1,3%-kal nőtt. A 17” már 14,8%-kal a 18” és a fölötti méretben ugrásszerűen 24,7%-kal emelkedett. A nagyobb keréktárcsa méretekre szerelt abroncsok értékesítési számának növekedése szintén a piaci trendnek és a gyári első szereléseknek köszönhető.

Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA, Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletág vezetője.

„2021. jó év volt a gumiabroncs gyártók és importőrök számára. Olyannyira, hogy a főbb kategóriák, mint a személyautók, a tehergépkocsik, az autóbuszok és a motorkerékpárok gumiabroncsai iránti kereslet már majdnem elérte a 2019-es számokat. A gyári első szerelés piacán tapasztalható nehézségek ellenére – amelyeket az autógyártással kapcsolatos ellátási hiányok okoztak – a másodlagos piac bőven kompenzálta az előbbi kapcsán felmerülő problémákat. A 2021-es számok vizsgálatánál vissza kell utaljak a megannyi kihívással teli 2020-as évre, leállásokra, szállítási nehézségekre is. A szakaszos helyreállásokat követően a piacnak újra kellett indulnia és épülnie. A magyarországi és európai gyáraink teljes kapacitással dolgoztak, hogy kiszolgálják a piaci keresletet. Fontos ugyanakkor, hogy a prémium és középkategóriás abroncsok is nagyon jó eladási számokat produkáltak mind a személyautó, mind a tehergépkocsi szegmensben.”

A magyarországi gumiabroncs értékesítés emelkedése még így is elmarad a koronavírus gazdasági következményei által nem befolyásolt 2019-es év eredményeitől. De már növekvő tendenciát mutat, amely regionális összehasonlításban is pozitívnak tekinthető. Kijelenthető, hogy a gumiabroncsipar 2021-ben is a magyar gazdaság dinamikusan fejlődő ágazata. Folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, valamint a járműipar visszaesésének ellenére is növekedést tudott elérni.

A közleményben felhasznált összes adat forrása: ACEA, Europool kimutatás

_________________________________

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 7 =