Gumiabroncs méretjelölések és gumi váltóméret kisokos

Rate this post

Annak érdekében, hogy a megfelelő gumi váltóméretet tudjuk kiválasztani, tisztában kell lennünk az abroncs oldalfalán található kódok jelentésével.

Annak érdekében, hogy a megfelelő gumi váltóméretet tudjuk kiválasztani, tisztában kell lennünk az abroncs oldalfalán található kódok jelentésével.

Ezek segítségével ugyanis pontosabban be tudjuk azonosítani a járművünk számára ideális típusú autógumit. A gyártó által előírt értéktől csak nagyon csekély mértékben szabad eltérni, a túlzottan nagy gumi váltóméret változás ugyanis rendkívül balesetveszélyes.

A gumi oldalfalán található méretjelölések

Az abroncs oldalára nyomtatott kódsor olyan információkat tartalmaz, amelyek nélkül nem tudjuk megtalálni a megfelelő gumiabroncs váltóméretet. Tekintsük példaként egy 195/65R15 jelzéssel ellátott gumit: a legelső szám az abroncs oldalfalak között mért szélességét jelöli mm-ben. A következő érték azt mutatja meg, hogy az abroncs keresztmetszeti magassága a szélessége milyen százalékos arányban áll egymással. Jelen esetben a gumi magassága a szélességének 65%-át teszi ki.

A következő jelölés az ’R’ betű, amely a gumi radiális felépítettségére utal. Ez azt jelenti, hogy az abroncsban található erősítő szövetrétegek a forgástengelyhez mérten sugárirányban futnak. Végezetül a 15-ös szám: az értéket colban adják meg, és a keréktárcsa átmérőjére utal. Egy 15 colos abroncs esetében ez 2,54-es szorzóval számolva 38,1 cm lesz az tárcsaátmérő.

Miért szoktak általában gumi váltóméretet cserélni?

Mezey Tamás, az Autógumi Pláza webáruház tulajdonosa szerint általában három fő oka szokott lenni annak, ha az ember gumi váltóméretet szeretne cserélni: alacsonyabb fogyasztást szeretne elérni, nagyobb menetstabilitásra törekszik, egyesek pedig másik felni átmérőt szeretnének gépjárművükön viszont látni.

Miért fontos pontosan kiszámítani a kerék váltóméreteit?

Legyen szó bármelyik indokról, a pontos számítás minden esetben elengedhetetlen. A gyári értéktől ugyan bizonyos mértékig eltérhetünk: a szakértők 2%-ban határozzák meg a megengedett váltóméret különbséget. Ha ennél nagyobb a differencia, nagy eséllyel tapasztalhatunk majd hibás működést és erőteljesebb abroncskopást – nem beszélve arról, hogy roppant balesetveszélyes is.

Napjainkban többféle gumi váltóméret számító program is rendelkezésünkre áll, amelyeket felhasználhatunk céljainkhoz. Csupán beírjuk a gyári méreteket, és a rendszer azonnal felsorolja a számunkra releváns abroncsokat. Ráadásul zöld színnel jelzi is a program, hogy melyek azok az autógumi típusok, amelyeket bátran felszerelhetünk járművünkre. Egy jó tanács: ha még sosem csináltunk gumi váltóméret számítást, először mindenképp kérjük ki egy szakember véleményét. Napjainkban a szakemberek csak nagyon indokolt esetben javasolják váltóméret használatát!


Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 10 =