Mire lehet szükség egy sofőr állás betöltéséhez?

Rate this post

A sofőr állás keresés során alapvető kérdés, hogy az adott pozícióval kapcsolatban milyen munkáltatói elvárásoknak kell megfelelni

a legtöbb sofőr állás a vezetői engedély megléténél kezdődik

A hirdetésekből ez jól leszűrhető, így nem érhet minket meglepetés. Egyes állásokhoz több minden szükségeltetik, mint másokhoz, de ez utóbbiak is jelenthetnek kedvező opciót

Az álláshirdetések jellemzően egy jól bevált sablont követnek. Jó esetben ad egy alapvető képet a hirdető cégről, a pozícióról, illetve az ahhoz kapcsolódó elvárásokról. Emellett pedig a legtöbbször arról is képet kaphatunk, hogy a munka során milyen feladataink lesznek. Ezek mindegyike remek szűrőként szerepel, hiszen már ezek alapján is megállapíthatjuk, hogy az adott munkakörre mennyire érezzük magunkat alkalmasnak. A bemeneti feltételek cégenként és pozíciónként változhatnak, így érdemes körültekintőnek lenni. Minden kritériumnak persze szinte lehetetlen megfelelni, így, ha már a többségükkel kapcsolatban késznek érezzük magunkat, bátran jelentkezhetünk.

Sok álláshelyre igaz az, hogy különösebb előfeltételeket nem támaszt annak betöltésével kapcsolatban. Ettől függetlenül az ilyen pozíciók is remek karrierlehetőségeket tartogatnak. Jellemző példa lehet erre például egy sofőr állás is, melyhez alapvetően elegendő egy megfelelő kategóriájú vezetői engedély. A munkáltató persze saját hatáskörében támaszthat egyéb elvárásokat is, de a legtöbb sofőr állás a vezetői engedély megléténél kezdődik. Pozíciótól függően ez aztán bővülhet más kötelezettségekkel is, de ezek gyarapodásával egyenes arányban növekszik az elérhető bevétel is. De mégis mire lehet szükség egy sofőr állás betöltéséhez?

A belépőjegy: jogosítvány

Természetesen alapvetésnek számít, hogy egy sofőr állás megköveteli a vezetői engedély meglétét. A kategóriák ezen belül rendkívül szerteágazóak lehetnek, hiszen a legkülönbözőbb szintekre lehetünk jogosultak egy-egy sikeres kategória vizsga után. De a B-kategóriás jogosítvány alapvető fontosságú. Itt kár is lenne a jól ismert „nem papírral megy” mondással dobálózni, vagy bizonygatni profi sofőr képességeinket, ha nem rendelkezünk a megfelelő engedéllyel. Egy sofőr állás a jogosítvány megléténél kezdődik, amely nélkül senki nem is alkalmazható, legyen szó akár futárkodásról akár nagyobb léptékű szállítmányozásról.

betölthető sofőr állás jellegét persze nagyban meghatározza a már említett jogosultsági kategória is. Manapság már B-kategóriás jogosítvánnyal is szép karriert vezethetünk össze magunknak az évek során. A belépőszintet mindenképpen a futár munkák képviselik, de sokan vágnak bele például a taxizásba is. Ez utóbbi jelen gazdasági helyzetben is kiváló feltételekkel bír és akár vállalkozóként, saját magunk főnökeként is belevághatunk a személyszállításba. Ez esetben – és sok másban – nem árt azonban tudni, hogy a jogosítvány mellett más feltételeknek is teljesülniük kell.

Az alkalmasság kérdése

A sofőr állás kategórián belül sokszor találkozhatunk a hivatásos sofőr kifejezéssel is. Ezek lényegében ugyanolyan sofőr állások, mint a többi, azzal a különbséggel, hogy ezek a munkakörök már pályaalkalmassági vizsgát is megkövetelnek. Ez az úgynevezett PÁV, mely jól ismert a sofőrködést választó munkavállalók körében. Akár taxizni, buszt vezetni vagy épp kamionozni szeretnénk a vizsga kötelező alapfeltétel. A pályaalkalmassági vizsgálatok követelményrendszere az adott sofőr állás szerint változhat. Épp ezért négy kategóriát különböztethetünk meg, melyek a betölteni kívánt pozíciótól függően kötelezőnek tekintendők.

A pályaalkalmassági vizsgán a sofőr fizikai és pszichológiai képességeit is vizsgálják. A vizsga célja, hogy igazolja azt, hogy a sofőr minden olyan képességgel rendelkezik, ami a biztonságos mindennapi munkavégzéshez szükséges. Figyelmi funkciók, monotónia-tűrés, perifériás észlelés, reakciókészség, döntési gyorsaság és még sorolhatnánk. Kivétel nélkül olyan területek, melyek egy sofőr állás során létfontosságúak lehetnek. Ugyanakkor ha a vizsga és a megfelelő kategóriájú jogosítvány egyaránt a kezünkben van, máris belevághatunk egy gyümölcsözőnek ígérkező karrierbe a volán mögött.

Ezt olvasta már?

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =