Gumiabroncsok tesztelése pitypangból

Rate this post

• A TaraxagumTM teljesítményét a svédországi Arvidsjaurban tesztelik
• Az elmúlt években kiemelkedő eredményeket sikerült elérni a magas terméshozamú és ellenálló orosz pitypanggal
• A kutatás hosszú távú célja az ökológiailag, gazdaságilag és társadalmilag egyaránt életképes alternatíva megteremtése a kaucsukfából előállított természetes gumi iránti igény növekedésére

Taraxa gumi

Fontos állomásához érkezett a barátfű (ismertebb nevén pitypang vagy gyermekláncfű) gumiabroncs-gyártásban történő felhasználása. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója tavaly ősszel mutatta be az első limitált szériás, Taraxagum™ innovatív anyagból készült gumiabroncsát, melynek nevét a növény botanikai nevéből (taraxacum) alkották. A tesztelésre szánt gumiabroncsok a többszörös tesztgyőztes WinterContact TS 850 P mintázatát kapták. A gyermekláncfűből készült gumiabroncsok futófelülete azonban teljes egészében természetes, pitypanggyökérből előállított kaucsuk felhasználásával készült. A tesztabroncsok legyártásával a Continental fontos lépéssel került közelebb hosszú távú céljához, az gumiabroncs-gyártás fenntarthatóbbá tételéhez, illetve a hagyományos nyersanyagoktól való függőségének csökkentéséhez.

„A Fraunhofer Intézettel közösen végzett, sok-sok évnyi intenzív fejlesztési munka után izgatottan várjuk az első pitypangból készült abroncsok közúti tesztjeit” – mondta Nikolai Setzer, a Continental abroncs divízióért felelős igazgatótanácsának tagja. Hozzátette: az eddigi pitypangtermés- valamint a kutatások minőségének lehető leghatékonyabb kipróbálása érdekében a Continental úgy döntött, hogy téli gumiabroncsokat készít, mert ezek nagy arányban tartalmaznak a kaucsukfa nedvéből készült természetes gumit. A gyártó célja továbbra is az, hogy a pitypangalapú gumiabroncsok sorozatgyártása öt-tíz évben belül elkezdődhessen.

Tesztek két országban
Bár a nyári körülmények közötti intenzív tesztek végrehajtásához a Continental rendelkezésére áll a Hannovertől északra található Contidrom tesztkomplexum, az első pitypangalapú futófelülettel készült téli gumiabroncsokat azonban a Continental svédországi Arvidsjaurban, található központjában tesztelik. A cég hagyományosan itt próbálja ki fejlesztés alatt álló termékeit a decembertől áprilisig tartó időszakban.

„A Taraxagum™ fejlesztési folyamatában eddig nagyon ígéretes eredményeket értünk el, jelenleg partnereinkkel közösen fáradozunk a szükséges gyártástechnológia előkészítésén”- fogalmazott Dr. Andreas Topp, a Continental anyag- és folyamatfejlesztésért, illetve gyártástechnológiáért felelős igazgatója. „Biztosak vagyunk benne, hogy a tesztabroncsokkal elért eddigi eredményeinket a közúti tesztek is meg fogják erősíteni és ezzel teljesítjük az abroncsok teljesítményével kapcsolatos célkitűzéseinket.” A Fraunhofer Intézet molekuláris biológiával és alkalmazott ökológiával foglalkozó részlegével (IME), a Julius Kühn Intézettel és a növénytermesztéssel foglalkozó Aeskulap vállalattal közösen végrehajtott, széleskörű kutatások eredményeként az elmúlt években kiváló eredményeket sikerült elérni a magas terméshozamú és ellenálló orosz pitypanggal.

Célkeresztben a fenntartható gumiabroncsgyártás
A kutatás hosszú távú célja az ökológiailag, gazdaságilag és társadalmilag egyaránt életképes alternatíva megteremtése a természetes gumi iránti igény növekedésére. Ez enyhítené a trópusi gumifa-ültetvényekre nehezedő nyomást. A kutatás célja továbbá a kaucsukfa nedvével szembeni függőség csökkentése. Mindezeken túl a Continental európai üzemeihez közelebb fekvő, eddig kihasználatlan mérsékelt övi földterületeken lennének telepíthetők a pitypangültetvények, melyekkel jelentősen csökkenhetnének a szállítási költségek, továbbá a szállítmányozással kapcsolatos káros környezeti hatások.

A Taraxagum™ elnevezésű, pitypangalapú kaucsukot az orosz pitypang gyökeréből nyerik ki. A Continental vezetése alatt álló átfogó kutatás olyan projekteket is tartalmaz, amelyek a Német Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági, illetve Oktatás- és Kutatásügyi Minisztérium támogatását is élvezik. 2014 májusában a Continental által elindított RUBIN iparosítási projekt elnyerte a 2014-es European GreenTec Awardot, egy környezetvédelmi és üzleti kitüntetést az autó mobilitás kategóriában. A Continental nemrég mutatta be az „Abroncsok a jövőért – Fenntarthatóságot fejlesztünk” című esettanulmányát is, amelyben összefoglalja az abroncsfejlesztés jelenlegi céljait, trendjeit és sikereit.

Ezt olvasta már?

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Új Michelin kerékpár gumiabroncs

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük