Árbevételi rekord a LIQUI MOLY-nál

Rate this post

A kereskedelmi konfliktusok, a gyenge rubel és a nyersolajár fékezik a német olaj- és adalékanyag specialistát a LIQUI MOLY-t.

A Würth-csoport tagjaként eltöltött első év során a LIQUI MOLY ismét új árbevételi rekordot ért el. A növekedési görbe azonban laposabb, mint előzőleg. A német olaj- és adalékspecialista 2018-ban 544 millió eurót realizált, ezzel mindössze két százalékkal múlta felül a tavalyi évet. „A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok, a forró nyár és a költségnövekedés, többek között a drámaian megemelkedett nyersolajár, jelentősen lehűtötték az árbevételünk és a nyereségünk növekedését”, mondta Ernst Prost, a LIQUI MOLY ügyvezetője.

Míg az előző éveket magas növekedési ráta jellemezte, addig a 2018-as év mérsékelten zajlott – egy kivételtől eltekintve: Az október a maga 54 millió eurós árbevételével és 34 százalékos növekedésével a 60 éves cégtörténet legsikeresebb hónapja lett. Az egész évre nézve az ilyen nagy növekedési rátát több tényező is elérhetetlenné tette: A LIQUI MOLY-ra kihatással voltak a világszerte fellángoló kereskedelmi konfliktusok. A kínai üzlet több, mint egy harmaddal esett vissza. A cég számára legfontosabb exportpiacon, Oroszországban is jelentős visszaesés volt tapasztalható az üzletmenetben a rubel elmúlt 24 hónapban elszenvedett leértékelődése miatt.

„Az ilyen változások nem maradnak nyomtalanul”, így Salvatore Coniglio exportvezető. „Amennyiben nem lennénk jelen világszerte 150 országban, akkor a kínai és oroszországi eredmények sokkal nagyobb súllyal esnének a latba. Így a különböző országokban tapasztalt árbevétel-csökkenést új piacokon tudjuk kiegyenlíteni.”

Az exportüzletben tapasztalt kátyúkat a körülharcolt német piac törékeny növekedése sem tudta tompítani. „Az adott körülmények között Németországban és Ausztriában két százalékos növekedés igazi sikernek számít”, hangsúlyozta Günter Hiermaier ügyvezető, „végső soron nő a versenytársak száma, azonban az elosztandó torta mérete változatlan marad. Ennek megfelelően nagyon intenzív harc dúl. Továbbra is építünk a marketingcsomagok és az értékesítési erő kombinációjára.”

A mérsékelten növekvő árbevétel mellett a cég költségei drámaian növekedtek. A kiegészítő készletgazdálkodási koncepciók, az új szoftver és az új tartályraktár közel tizenegy millió eurós beruházásához a megemelkedett nyersanyagár miatti hat millió euró társult. Továbbá kihatással volt az időjárás is: A hosszan tartó magas nyári hőmérséklet következtében a Rajna korlátozottan vagy egyáltalán nem volt hajózható, így a nyersanyagok és késztermékek szállítása drágábbá vált. „A szállítási és logisztikai költségek összesen 1,2 millió euróval növekedtek. Mindent egybevetve egy hideg zuhany. Egy ilyen kettős csapás, a magasabb költségek és a tervezettnél alacsonyabb árbevétel miatt a nyereség masszívan szenved. Ez azonban az életben is úgy van, mint a gazdaságban – alkalmazkodni kell a körülményekhez, különben eltűnünk. Nem minden év egyforma”, magyarázta Ernst Prost.

A marketing, illetve a kutatás-fejlesztési kiadások is növekedtek, ez azonban tervezett volt. 2017-ben a LIQUI MOLY 19,8 millió eurót fektetett a márkaismertségbe, 2018-ban ennél majdnem egy millió euróval többet. „A legnagyobb eredmény minden bizonnyal a Chicago Bulls-zal kötött reklámszerződés. A kosárlabdacsapat a világ legismertebb sportmárkái közé tartozik. Rajongóinak száma 175 millióra tehető. Ezt a számot egy profi csapat sem múlja felül az USA-ban”. – mondta Peter Baumann marketingvezető, kihangsúlyozva a nemzetközi intézkedések fontosságát a német cég számára.

A LIQUI MOLY számára továbbra is nagy vonzerőt képvisel otthon és külföldön is a „Made in Germany” minőség. Ezt az állandóan magas minőséget a kutatás-fejlesztés biztosítja, ezért ezen a területen közel 6 millió euróval növelték a kiadásokat. „A modern kenőanyagok nagyon komplex képződmények. Aki a piac csúcsán kíván maradni, annak a fejlesztéshez és a minőség ellenőrzéshez a legmodernebb technikára van szüksége”! -magyarázta David Kaiser, aki ezért a területért és az alkalmazás-technikáért felelős.

Egy másik szám is költségnövekedést eredményezett: a társvállalkozók, ahogyan a LIQUI MOLY-nál a munkavállalókat nevezik. 2018-ban 24 új pozíció jött létre. Összesen 848 főt foglalkoztatnak az ulmi és a saarlouis-i telephelyen, illetve a külföldi leányvállalatoknál. „Erre szívesen szánunk pénzt, mivel örömünkre szolgál, ha munkahelyeket teremthetünk. A bányászati, vegyipari, energiaipari szakszervezet új tarifaszerződésének egy millió eurós többletköltségét szívesen vállaljuk. A LIQUI MOLY család tagjai megérdemlik”, mondta Ernst Prost.

Miután a korábbi tulajdonos ügyvezető az év elején eladta üzletrészeit a Würth-csoportnak, sokan tartottak a radikális változásoktól az olaj- és adalékspecialistánál. „Ennek éppen az ellenkezője a helyzet”, mondta Ernst Prost. „A névjegykártyámon már csak ügyvezető szerepel, nem tulajdonos, és Günter Hiermaier személyében sok éve aktív értékesítési vezetőnk lépett elő második ügyvezetővé, egyébként minden a bevált receptnél maradt.”

Ezt olvasta már?

A Continental által partnerekkel közösen kifejlesztett összetett folyamat során az elhasználódott gumiabroncsokból származó gumit újrahasznosítják és úgy dolgozzák fel, hogy az új gumikeverékek komponenseként újra felhasználható legyen.

Újrahasznosított gumi

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük