Mesterséges intelligenciával fejleszti a jövő abroncsait a Hankook

Rate this post

A vállalat mesterséges intelligencia alkalmazásával gyorsítja fel a környezetkímélő technológiák és a fenntartható alapanyagok mielőbbi piaci bevezetését.

A vállalat mesterséges intelligencia alkalmazásával gyorsítja fel a környezetkímélő technológiák és a fenntartható alapanyagok mielőbbi piaci bevezetését.

Radikális átalakuláson megy keresztül az autóipar. Az új technológiák előretörése, a megváltozott vásárlói igények és a környezetvédelmi szempontok azonnali válaszokat követelnek az abroncsgyártóktól is. Mindenekelőtt az üzemanyag-takarékosság és a megújuló alapanyagok felhasználása terén. A környezetbarát abroncsok globális piacának bővülésében és a prémium abroncsgyártók szegmensében meghatározó szerepet tölt be a Hankook Tire.

Az autóiparban tapasztalható technológiai forradalom valamennyi iparági szereplőt, így a teljes beszállítói láncot – köztük az abroncsgyártókat is – érinti. Az egyre markánsabban kirajzolódó trendek alapján a mobilitási igény nem csökken számottevően, ugyanakkor már néhány éven belül teljesen átalakulhat mindaz, amit az autózásról korábban gondoltunk. Ennek egyik jele az elektromos járművek kedvező fogadtatása és viszonylag gyors térnyerése. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) várakozásai szerint a világ járműflottájának 30 százalékát alig egy évtizeden belül az elektromos járművek fogják alkotni.

Szerszám Generál Kft. 2113 Erdőkertes, Losonci u. 17. 06703816087, 0628612450. palatka.arpad@hotmail.com
Szerszám Generál Kft. 2113 Erdőkertes, Losonci u. 17. 06703816087, 0628612450. palatka.arpad@hotmail.com

Mivel a személygépjárművek az európai közúti közlekedésből adódó teljes szén-dioxid-kibocsátás 60,7 százalékáért felelősek a környezetbarát autózás elterjedése a csökkenő károsanyag-kibocsátás révén közvetlenül és közvetetten is kedvezően befolyásolja az élő környezetet. Ehhez társul az úgynevezett környezetbarát abroncsok globális piacának növekedése. A gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának jelentős, 20 százalék körüli mérséklésével, valamint a környezetkímélő előállítási technológiák és megújuló alapanyagok felhasználásával járul hozzá a fenntartható autózáshoz.

A környezetbarát abroncsok piaci részesedésének növelésén dolgoznak a Hankook mérnökei is. A fejlesztések során a hangsúly mindinkább a mesterséges intelligencia megoldásokra, a környezetkímélő technológiákra és a megújuló alapanyagokra kerül.

Hogyan lesz egy abroncs környezetbarát?

A környezetbarát abroncs kifejezés tágabb értelemben olyan termékeket jelent, amelyek gyártása, felhasználása és újrahasznosítása a lehető legkisebb mértékben jár környezeti terheléssel. Noha ebben nagy szerepet kap a megújuló és újrahasznosított alapanyagok felhasználása. Korántsem ez az egyetlen kritérium, amelynek a fenntartható abroncsoknak eleget kell tenniük.

Az abroncsok egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a gördülési ellenállás. Ez önmagában kb. 20 százalékban befolyásolja a gépkocsi üzemanyag-fogyasztását. Ezért már ennek az egy mutatónak a javításával jobb üzemanyag-hatékonyság és csökkentett szén-dioxid kibocsátás érhető el. A jövő abroncsaival szemben támasztott alapvető követelmény ezért az alacsony gördülési ellenállás, ami a keverék-összetétel módosításával érhető el. A gumiabroncsok súlyának csökkentése és az üzemanyag-hatékonyság fokozásának igénye új, nagy teljesítményű alapanyagok felhasználását teszi szükségessé.

A Hankook Tire megtartotta a “Hankook Technodome”, az új kutatás-fejlesztési központ megnyitó ünnepségét a koreai Daejeonban

A fejlesztések során a hangsúly az öko-kompatibilitás és teljesítmény egyensúlyának megőrzésére kerül

A Hankook számára a jövő abroncsainak gyártása során fontos szempont a fenntarthatóság. A cél olyan modern gumikeverékek kifejlesztése, amelyek a legjobb teljesítményt és öko-kompatibilitást egyidejűleg biztosítják.

A hagyományos alapanyagok megújuló nyersanyagokkal való felváltása során ugyanakkor a mérnököknek számos tényezőt számításba kell venniük.

 „Általánosságban is igaz, hogy ha megváltoztatjuk a gumi összetételét, akkor az abroncs menettulajdonságai is megváltoznak” – mutatott rá MassimoCialone, a Hankook Európai Műszaki Központjának keverékszakértője. „A feladat tehát megtalálni a kényes egyensúlyt teljesítmény, fenntarthatóság és vezetési élmény között. Jelenleg az ágazatban a legnagyobb technológiai bravúrt az jelenti, hogy a megszokott és elvárt teljesítményt a környezetbarát abroncsok is elérjék, sőt, túlszárnyalják. A Hankooknál erre, valamint mindenek felett a biztonságra fektetjük a legnagyobb hangsúlyt a fejlesztések során” – tette hozzá.

Mesterséges intelligenciával a fenntartható autózásért

Noha a Hankook az elmúlt években jelentős összegeket fordított a környezetbarát abroncsok fejlesztésére, a rendkívül összetett fejlesztési folyamat lassítja a termékek piacra vezetését. Egy-egy új keverék fejlesztése akár három évet is igénybe vehet. A folyamat felgyorsítása érdekében a Hankook mesterséges intelligencián alapuló technológiát vezetett be, melynek révén ez az időtartam várhatóan 50 százalékkal csökken.

A vállalat által kidolgozott VirtualCompound Design (VCD) rendszer olyan prediktív technológiát alkalmaz, amely előrevetíti a vegyületek tulajdonságait, és mesterséges intelligencia segítségével felvázolja az alapanyagok legoptimálisabb kombinációját. Az elemzés a gumiabroncs fejlesztése során tényleges tesztelés nélkül felhalmozott adatokra épül, pontossága jelenleg meghaladja a 95 százalékos megbízhatóságot. A Hankook a mesterséges intelligenciára épülő innovatív technológiát az abroncsfejlesztés teljes folyamatára kiterjeszti. Az anyagkiválasztástól kezdve a tervezésen, a gumiabroncs-tesztelésen át a sorozatgyártásig.

A Hankook üzletvezetése és termékfejlesztése során támogatja és szem előtt tartja az ENSZ által megfogalmazott fenntarthatósági célokat. 2005 óta a Fenntartható Fejlesztés Üzleti Világtanácsa (WBCSD) irányítja a kutatásokat a gumiabroncsok (teljes életciklust tekintve) potenciális emberi egészségügyi, környezeti és társadalmi hatásait. Ebben a kezdeményezésben a világ vezető abroncsgyártói vezérigazgatói hatáskörrel mind partnerek. A Hankook kezdetek óta részt vesz a programban, és fenntartható, jövőálló megoldásokon, problémákon dolgozik. A gumiabroncsok és az útfelület kopásának részecskéi (TRWP), az elhasználódott gumiabroncsok (ELT), nano-megoldások, termékkategória-szabályok (PCR), gumiabroncs gyártási műveletek kulcsfontosságú környezetvédelmi teljesítménymutatói (KPI) vagy a fenntartható természetes gumi.

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 2 =