Legfrissebb hírek

Bridgestone – Így gondozzuk a gumiabroncsokat

Rate this post

Hogyan gondozzuk autóink értékes gumiabroncsait? A Bridgestone összeszedte a legfontosabb tudnivalókat

A Bridgestone összeszedte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy hogyan gondozzuk autóink értékes gumiabroncsait

Mintegy 2,2 millió autót, azaz a személygépkocsik 60-70%-át nem, vagy alig használják tulajdonosaik a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán. Ezek a járművek a szokásos havi futásteljesítményük alig 10-15%-át teszik meg. A kényszerű leállás ugyanakkor megviseli, sőt könnyen tönkre is teheti gumiabroncsaikat, illetve mire figyeljünk akkor, ha munkánk miatt gumiszervizbe kell mennünk a téli abroncsot nyárira cserélni.

Magyarországon mintegy 3,7 millió személygépkocsi rója az utakat, ha az élet a normál mederben folyik. A koronavírus miatti munkahely bezárások, a home office-ra való tömeges áttérés és a kijárási korlátozások miatt azonban 2,2-2,6 millió autót nem, vagy alig használják tulajdonosaik. A Bridgestone adatai szerint egy átlagos személygépkocsi jelenleg alig normál havi futásteljesítményének 10-15%-át, 150-250 km-t tesz meg, és akár több nap, sőt több hét is eltelik anélkül, hogy a kocsit használná tulajdonosa.

„Az gumiabroncsokat akkor is gondoznunk kell, ha a gépkocsit nem használjuk, hogy megakadályozzuk eldeformálódásukat és a napfény károsító hatását. Kiemelten igaz ez a későn lecserélt téli gumiabroncsokra. A lágyabb anyaga különösen rosszul tűri a meleg tavaszi és nyári időszakot” – mondta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA, Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletág vezetője.

„A kényszerű otthonlétet kihasználhatjuk új gumiabroncsok kiválasztására és vásárlására is. Ha régi gumiabroncsunk futófelülete már a biztonságos 4-5 mm alá csökkent. Ha azonban nem így teszünk, érdemes gondoskodnunk a kocsin lévő téli gumiabroncsok cseréjéről, illetve megfelelő gondozásáról, tárolásáról. Különösen akkor, ha a korlátozások miatt sokáig nem használjuk az autónkat.” – tette hozzá a szakember.

Így kezeljük az gumiabroncsokat, ha huzamosabb ideig nem használjuk az autónkat:

Emeljük a gumiabroncs nyomást és parkoljunk sima, egyenes felületre!

Mielőtt autónkat huzamosabb időre leparkoljuk, emeljük meg az abroncsok nyomását 0,2-0,3 Bar-ral. Az abroncs így kevésbé tud deformálódni amiatt, hogy a kocsi tömege mindig azonos irányból és azonos erővel terheli. A kocsival egyenletes és sima felületre parkoljunk, kerüljük a ferde, lejtős parkolókat, mert azokon oldalirányú terhelést is kapnak az abroncsok, amelyek így nagy melegben eldeformálódhatnak.

Hetente menjünk egy kört a kocsival!

A gumiabroncsokat nem állásra tervezték! Legalább hetente menjünk egy kört a kocsival. Ez azért fontos, mert ha az abroncs állás közben napfénynek és hőnek van kitéve. Az anyagszerkezete megváltozhat, az abroncs pedig tartós deformációt, alakváltozást szenvedhet, ami bizonyos sebesség felett a kerék kiegyensúlyozatlanságát okozhatja.

Parkoljunk árnyékos helyre vagy rendszeresen változtassuk a kocsi irányát

Ha az utcán parkolunk lehetőleg keressünk árnyékos parkoló helyet, hogy a napfény ne érje a kocsit és az abroncsokat. Ha ez nem lehetséges, hetente változtassuk meg a kocsi irányát annak érdekében, hogy a napfény és a káros hőhatás ne mindig csak ugyanazt az abroncspárt érje. A Bridgestone nem javasolja a szilikon tartalmú UV védőszerek használatát, mert a legtöbb helyen kapható olcsó készítmények hatóanyaga kikezdi az abroncsokat és repedéseket okoz rajtuk.

Így tároljuk és gondozzuk a lecserélt abroncsokat

Biztosítsunk megfelelő tárolási körülményeket!

Az abroncsokat száraz, enyhén szellős és közvetlen napfénynek nem kitett helyen tároljuk, lehetőleg -5 és 25°C közötti átlag hőmérsékleten. A gumikat kazánoktól és radiátoroktól, vagyis hőforrásoktól távol helyezzük el, lehetőleg olyan helyen, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 70%-ot.

Felni nélküli abroncsokat ne tároljunk a szabadban!

A szabadban vagy egymásra halmozva tárolt gumik könnyen deformálódhatnak. Éppen ezért a felni nélküli abroncsokat vízszintesen helyezzük egymásra, ügyelve arra, hogy legfeljebb 4 abroncsot tehetünk egymásra. Az abroncsokat tárolhatjuk függőleges helyzetben, felállítva is.Ez esetben azonban egy-két havonta 90 fokkal forgassuk el őket.

Tároljuk az abroncsokat felnin!

Az abroncsokat lehetőleg felnire szerelve tároljuk. Ez esetben az abroncsok tetszőleges módon tárolhatóak, akár több abroncs is egymásra tehető, függőleges tároláskor pedig nem szükséges rendszeresen forgatni őket. A következő gumicsere idején célszerű azonban az abroncsok nyomását ellenőrizni, amit persze a szakszervizben elvégeznek helyettünk.

Ha munkánk miatt most, a járvány idején kell gumiszervizbe mennünk abroncscserére, az alapvető higiénés (maszk viselése, kézfertőtlenítés, kilincs-fertőtlenítés) és távolságtartási szabályok betartása mellett a Bridgestone azt javasolja, hogy olyan szervizt válasszunk, ahová telefonon lehet időpontot foglalni.Ilyen gumiszervizeket találhatunk a Bridgestone oldalán is.

Ezt olvasta már?

Continental és a DeepDrive

File GáborA gumiabroncsok szóvivőjeinfo(kukac)gumipiacmagazin.hu https://www.continental.com/en/press/press-releases/20231005-deepdrive/ A gumiabroncs teszteket itt találod >>> Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + kettő =