Környezettudatos vezetési tippek

Rate this post

A fenntartható jövő érdekében és környezettudatos szemléletben zöldül az autóipar is: a gyártók a környezetbarát megoldásokra törekednek.

A fenntartható jövő érdekében és környezettudatos szemléletben zöldül az autóipar is: a gyártók a környezetbarát megoldásokra törekednek.

Az elektromos járművek folyamatos térnyerésével jelentősen mérsékelhető lesz a közúti közlekedésből származó káros anyag-kibocsátás. De még évekig eltarthat, mire a nagyvárosok fellélegezhetnek. Sokat tehetünk ugyanakkor a levegő minőségének javításáért akkor is, ha benzinmotoros autót vezetünk.

A teljes Európai Uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százaléka a közlekedésből származik, és ennek a riasztóan magas számnak 72 százalékát a közúti közlekedés teszi ki. A környezeti terhelés mérséklése érdekében – a tagállamok klímavédelmi céljaival összhangban – az autóipar valamennyi szereplője jelentős erőfeszítéseket tesz. Több gumiabroncs gyártó például olyan gumiabroncsokat fejleszt, melyeknek alacsonyabba gördülési ellenállása, és ezáltal számottevően csökkentik az üzemanyag-felhasználást. Az autógyárak erőforrásaikat fokozatosan az elektromos és hibrid járművek fejlesztésére csoportosították át. Ezek piaci részaránya azonban a biztató számok ellenére egyelőre elenyésző. A magas ár, a viszonylag kis hatótávolság és a töltőállomás- infrastruktúra fejletlensége miatt még hosszú évekig tarthat, mire kiszorítják a hagyományos robbanómotoros járműveket.

De mit tehet a környezettudatos autós társadalom addig is, amíg az elektromos autók tömegesen megjelennek az utakon?

Sokkal többet, mint gondolnánk. A szomszédos országokban például már elérhető az ún. kiegészítő környezettudatos vezetési tanfolyam. Itt a környezetkímélő vezetési stílussal kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatják el a sofőrök. Meglepően hétköznapi dolgokról van szó, melyek alkalmazásával lényegesen kevesebb üzemanyagot égetünk el. Az alacsonyabb fogyasztás kisebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, ezzel a környezetszennyezés mértéke is csökken, és még a pénztárcánknak is kedvezhetünk.

Tehát mik a legalapvetőbb szempontok?

Első lépések

Kezdjük az abroncsok nyomásának ellenőrzésével! Erre mindig fordítsunk időt, mivel a lapos gumikkal szükségtelen veszélynek tesszük ki magunkat és utasainkat. Ha a gyors vállkopás, a magas gördülési ellenállás, és a kátyú okozta sérülések veszélyének drasztikus növekedése nem lenne elég, lapos gumival autózva, hanyagságunkkal gyakorlatilag megágyazunk a durrdefektnek. A megfelelő légnyomás az üzemanyag-hatékonyság mellett biztonságunk alapja is. A nyomás ellenőrzést legalább kéthetente, hosszabb út előtt pedig soron kívül is célszerű elvégezni.

Bánjunk belátással a pedálokkal!

Ha indokolatlanul nagy gázadással startolunk el a szabad jelzésnél, hogy aztán pár méterrel később csikorgó fékekkel álljunk meg a következő piros lámpánál, azzal egészen biztosan felborzoljuk a többi autós idegeit. Ráadásul a fogyasztás sem köszöni meg. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatással van mindez az abroncsok, és a fékek állapotára: felkészülhetünk a szokásosnál gyakoribb látogatásra a gumisnál és az autószerelőnél!

Nem véletlenül vannak sebességhatárok!

A gyorshajtást nemcsak a hatóságok nézik rossz szemmel: a sebességhatár túllépésével a motor is nagyobb teljesítményre kapcsol, ami a fogyasztásban azonnal megmutatkozik. Érdemes utánanézni, hogy az adott gépjárműnél milyen sebesség/fordulattartományban működik a motor a leghatékonyabban. Több litert is spórolhatunk 100-on, ha nyugodtan vezetünk, mellesleg sokkal pihentebb lesz az érkezés is.

Válasszunk abroncsot tudatosan!

A biztonság szempontjából a legfontosabb, hogy az évszaknak megfelelő szettet szereltessük fel. Törekedjünk arra is, hogy korszerű technológiával készült gumikat vásároljunk. Ezek főbb ismérvei közé tartozik a környezetbarát alapanyagok felhasználása mellett a gördülési ellenállás mértéke is, ami az abroncson elhelyezett címkén megtalálható.

A fenntartható autózást hosszú távon és globális szinten elsősorban a környezetbarát technológiák térhódítása mozdítja elő. Ez azonban egy sokszereplős, elhúzódó folyamat. Ahelyett, hogy tétlenül szemlélnénk az autóiparban a szemünk láttára végbemenő változásokat, egyéni döntéseink révén – akár csak a fenti tanácsok betartásával – már ma sokat tehetünk azért, hogy az autózás a következő generációk számára is a szabadság szimbóluma maradjon.

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

MICHELIN City Street, az új abroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

MICHELIN City Street

MICHELIN City Street, az új gumiabroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − egy =