Környezettudatos vezetési tippek

Rate this post

A fenntartható jövő érdekében és környezettudatos szemléletben zöldül az autóipar is: a gyártók a környezetbarát megoldásokra törekednek.

A fenntartható jövő érdekében és környezettudatos szemléletben zöldül az autóipar is: a gyártók a környezetbarát megoldásokra törekednek.

Az elektromos járművek folyamatos térnyerésével jelentősen mérsékelhető lesz a közúti közlekedésből származó káros anyag-kibocsátás. De még évekig eltarthat, mire a nagyvárosok fellélegezhetnek. Sokat tehetünk ugyanakkor a levegő minőségének javításáért akkor is, ha benzinmotoros autót vezetünk.

A teljes Európai Uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százaléka a közlekedésből származik, és ennek a riasztóan magas számnak 72 százalékát a közúti közlekedés teszi ki. A környezeti terhelés mérséklése érdekében – a tagállamok klímavédelmi céljaival összhangban – az autóipar valamennyi szereplője jelentős erőfeszítéseket tesz. Több gumiabroncs gyártó például olyan gumiabroncsokat fejleszt, melyeknek alacsonyabba gördülési ellenállása, és ezáltal számottevően csökkentik az üzemanyag-felhasználást. Az autógyárak erőforrásaikat fokozatosan az elektromos és hibrid járművek fejlesztésére csoportosították át. Ezek piaci részaránya azonban a biztató számok ellenére egyelőre elenyésző. A magas ár, a viszonylag kis hatótávolság és a töltőállomás- infrastruktúra fejletlensége miatt még hosszú évekig tarthat, mire kiszorítják a hagyományos robbanómotoros járműveket.

De mit tehet a környezettudatos autós társadalom addig is, amíg az elektromos autók tömegesen megjelennek az utakon?

Sokkal többet, mint gondolnánk. A szomszédos országokban például már elérhető az ún. kiegészítő környezettudatos vezetési tanfolyam. Itt a környezetkímélő vezetési stílussal kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatják el a sofőrök. Meglepően hétköznapi dolgokról van szó, melyek alkalmazásával lényegesen kevesebb üzemanyagot égetünk el. Az alacsonyabb fogyasztás kisebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, ezzel a környezetszennyezés mértéke is csökken, és még a pénztárcánknak is kedvezhetünk.

Tehát mik a legalapvetőbb szempontok?

Első lépések

Kezdjük az abroncsok nyomásának ellenőrzésével! Erre mindig fordítsunk időt, mivel a lapos gumikkal szükségtelen veszélynek tesszük ki magunkat és utasainkat. Ha a gyors vállkopás, a magas gördülési ellenállás, és a kátyú okozta sérülések veszélyének drasztikus növekedése nem lenne elég, lapos gumival autózva, hanyagságunkkal gyakorlatilag megágyazunk a durrdefektnek. A megfelelő légnyomás az üzemanyag-hatékonyság mellett biztonságunk alapja is. A nyomás ellenőrzést legalább kéthetente, hosszabb út előtt pedig soron kívül is célszerű elvégezni.

Bánjunk belátással a pedálokkal!

Ha indokolatlanul nagy gázadással startolunk el a szabad jelzésnél, hogy aztán pár méterrel később csikorgó fékekkel álljunk meg a következő piros lámpánál, azzal egészen biztosan felborzoljuk a többi autós idegeit. Ráadásul a fogyasztás sem köszöni meg. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatással van mindez az abroncsok, és a fékek állapotára: felkészülhetünk a szokásosnál gyakoribb látogatásra a gumisnál és az autószerelőnél!

Nem véletlenül vannak sebességhatárok!

A gyorshajtást nemcsak a hatóságok nézik rossz szemmel: a sebességhatár túllépésével a motor is nagyobb teljesítményre kapcsol, ami a fogyasztásban azonnal megmutatkozik. Érdemes utánanézni, hogy az adott gépjárműnél milyen sebesség/fordulattartományban működik a motor a leghatékonyabban. Több litert is spórolhatunk 100-on, ha nyugodtan vezetünk, mellesleg sokkal pihentebb lesz az érkezés is.

Válasszunk abroncsot tudatosan!

A biztonság szempontjából a legfontosabb, hogy az évszaknak megfelelő szettet szereltessük fel. Törekedjünk arra is, hogy korszerű technológiával készült gumikat vásároljunk. Ezek főbb ismérvei közé tartozik a környezetbarát alapanyagok felhasználása mellett a gördülési ellenállás mértéke is, ami az abroncson elhelyezett címkén megtalálható.

A fenntartható autózást hosszú távon és globális szinten elsősorban a környezetbarát technológiák térhódítása mozdítja elő. Ez azonban egy sokszereplős, elhúzódó folyamat. Ahelyett, hogy tétlenül szemlélnénk az autóiparban a szemünk láttára végbemenő változásokat, egyéni döntéseink révén – akár csak a fenti tanácsok betartásával – már ma sokat tehetünk azért, hogy az autózás a következő generációk számára is a szabadság szimbóluma maradjon.

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Új Michelin kerékpár gumiabroncs

Új MICHELIN Power Adventure murvás kerékpár gumiabroncs, amely nagy teljesítményt kínál közutakon és erdei ösvényeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük