Legfrissebb hírek

Új gumiabroncs címkék 2021. május 1-jétől

Rate this post

Az Európai Parlament szavazott a gumiabroncsok címkézéséről szóló rendeletről, de vannak még megoldandó feladatok.

A gumiabroncs-ipar üdvözli a gumiabroncs-címkézésről szóló rendelet felülvizsgálatát, amelyről az Európai Parlament 2020. május 13-ai plenáris ülésén szavaztak. Ez egy újabb fontos hozzájárulás az úgynevezett Zöld Megállapodás (GreenDeal) végrehajtása felé. A cél az, hogy az új gumiabroncs címkék az eddigieknél is több információt szolgáltassanak a fogyasztóknak a minőségi paraméterekről. Ideértve a biztonsági és környezetvédelmi normák teljesítését is.

„Az európai gumiabroncsipar teljes mértékben elkötelezett a gumiabroncs-címkézési rendelet és annak sikere mellett.” -nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony.

Ez a felülvizsgálat hat évvel követi az eredeti rendelet kibocsátását, és jó példa az ipar és az európai intézmények közötti együttműködésre, amely egyszerre több célt teljesít:

  • Elősegíti az ipari innovációt
  • növeli a fogyasztók tudatosságát
  • erősíti a piacfelügyelet hatékonyságát az EU-tagállamokban.

Az ETRMA részletekbe menően támogatja az új gyakorlatot

Különösen az Európai Energetikai Címkézési Adatbázis (European Product Database for Energy Labelling, EPREL) továbbfejlesztését. A nyilvánosan elérhető, a gumiabroncsok teljesítményét regisztráló adatbázis feladata az információáramlás elősegítése lesz a gyártók és hatóságok, valamint a piacfelügyeleti szervek között.

Az óvatos megfogalmazás nem véletlen

A gumiabroncs címkék felülvizsgálati javaslat alapján az adatbázist a javaslat végleges elfogadása előtt fel kell tölteni, hiszen csak így biztosítható a rendelet zökkenőmentes és rendezett végrehajtása a tervezett 2021. május 1-jei kezdődátummal.

A feladat nagyságát jól érzékelteti, hogy a nem egészen egyéves periódus alatt 120 ezer különböző abroncsra vonatkozó adatbázisról van szó.

„Félek, hogy nem lesz elegendő idő a zökkenőmentes átállásra a jelenlegi, egyébként sem egyszerű környezetben úgy, hogy egyidejűleg egy sor új követelménynek is meg kell felelnünk.” –kommentálta az iparág aggodalmát Fazilet Cinaralp.

Mindez rendkívüli erőfeszítéseket követel meg az EPREL alkalmazásának fejlesztőitől és az ipartól is, akik majd tartalommal töltik meg.

„Mindannyian azt szeretnénk, ha a rendelet hatására nőne azoknak a gumiabroncsoknak az értékesítése, amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is. Az ipar ennek érdekében szorosan együttműködik az EU intézményeivel. A cél az, hogy a fogyasztók részletekbe menően tájékoztatást kapjanak arról, mely abroncsok rendelkeznek a legjobb biztonsági és környezetvédelmi mutatószámokkal.” mondta el Fazilet Cinaralp.

Az új gumiabroncs címkék szabályozásról azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, Kedveld!

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.
File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu
+36305620602.

Ezt olvasta már?

Continental és a DeepDrive

File GáborA gumiabroncsok szóvivőjeinfo(kukac)gumipiacmagazin.hu https://www.continental.com/en/press/press-releases/20231005-deepdrive/ A gumiabroncs teszteket itt találod >>> Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =