Kartell gyanús ügyben a vezető gumiabroncs-gyártók

Rate this post
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy meglepetésszerű vizsgálatokat indított több uniós országban az abroncsgyártó cégeknél, miután felmerült a kartellezés gyanúja

Fejlesztései eredményeként a vállalat már mintegy 5 millió darab abroncsot gyárt. Célja az, hogy termelési volumenének akár 40%-át is közvetlenül a hazai és nemzetközi autógyáraknak értékesítse.

A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ellenőrzött vállalatok megsérthették-e a kartellezést korlátozó üzleti gyakorlatokat tiltó uniós trösztellenes szabályokat (az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101. cikke).

Az ellenőrzésekkel érintett termékek az Európai Gazdasági Térségben értékesített személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és buszok új csereabroncsai. A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ellenőrzött vállalatok között – többek között nyilvános kommunikáció útján – zajlik az árak összehangolása.

A Bizottság tisztviselőit elkísérték kollégáik azon tagállamok illetékes nemzeti versenyhatóságaiból, ahol az ellenőrzéseket végezték

Az előre be nem jelentett ellenőrzések a feltételezett versenyellenes gyakorlatok kivizsgálásának előzetes lépései. Az a tény, hogy a Bizottság ilyen vizsgálatokat végez, nem jelenti azt, hogy a vállalatok vétkesek versenyellenes magatartásban, és magát a vizsgálat eredményét sem befolyásolja előre.

Nincs törvényi határidő a versenyellenes magatartásokkal kapcsolatos vizsgálatok befejezésére

Ezek időtartama számos tényezőtől függ, beleértve az egyes esetek összetettségét, az érintett vállalkozások Bizottsággal való együttműködésének mértékét és a védelemhez való jog gyakorlását.

A Bizottság engedékenységi programja értelmében a titkos kartellben részt vevő vállalatok mentességet kaphatnak a bírság alól vagy jelentős bírságcsökkentést kaphatnak, cserébe azért, mert jelentést tesznek a magatartásukról és együttműködnek a Bizottsággal a vizsgálat során. Magánszemélyek és vállalatok a Bizottság visszaélést bejelentő csatornáin keresztül – szintén névtelenül – jelenthetik be a kartell- vagy más versenyellenes magatartást. A Bizottság engedékenységi programjáról és a visszaélést bejelentő eszközről további információk érhetők el a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján.

A Michelin, a Bridgestone, a Goodyear, a Pirelli, a Nokian és a Continental is megerősítette, hogy átvizsgálták őket.

A Bizottság, a 27 országot tömörítő blokk trösztellenes hatósága azt mondta, hogy „aggasztónak találta, hogy az ellenőrzött vállalatok között ár-megbeszélés zajlott”.

Nem nevezte meg a cégeket, és nem közölte, hogy a nyomozók – az érintett tagállamok versenyhatóságaival csatlakozva – mely országokban tartottak razziát.

A Michelin azt mondta, hogy megvizsgálták, de tagadta, hogy bármilyen versenyellenes gyakorlatban részt vett volna.

„Kategorikusan tagadta az olyan versenyellenes gyakorlatok létezését, mint amilyeneket az Európai Bizottság nyilatkozatában felidézett”

– mondta a szóvivő az AFP-nek adott nyilatkozatában.

A Bridgestone megerősítette a bizottsági ellenőrzést a belgiumi Zaventemben található európai központjában.

„Felelős vállalatként, amely elkötelezett a tisztességes gyakorlat és az átláthatóság mellett, a Bridgestone teljes mértékben együttműködik.”

A Continental szóvivője az AFP-nek azt mondta:

„Megerősíthetjük, hogy az európai trösztellenes hatóságok vizsgálatai a mai naptól kezdődnek a németországi Continentalnál.”

A Goodyear azt közölte, hogy európai telephelyein ellenőrzéseket végeztek.

„Túl korai lenne találgatni, hogy pontosan mi történhetett, de teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal”

A Nokian Tyres szintén megerősítette a finnországi Nokiában található központjában végzett ellenőrzést, és közölte, hogy „teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal”.

Az olasz Pirelli cég azt mondta a Reutersnek, hogy tisztességesen járt el, és „mindig az összes szabályt és előírást maradéktalanul betartjuk”.

„A Pirelli arról tájékoztat, hogy teljes körű támogatást garantál a hatóságnak a folyamatban lévő vizsgálatokban”

– mondta a milánói székhelyű cég szóvivője.

Más nagyobb gumiabroncsgyártók nem válaszoltak azonnal a megjegyzésekre

A bejelentés az abroncsgyártó cégek részvényeire is hatással volt

A Continental részvényei 2%-kal, részvényenként 75,40 euróra estek a frankfurti tőzsdén. A Michelin részvényei 0,9%-kal 30,80 euróra estek a párizsi tőzsdén. Tokióban a Bridgestone részvényei 0,78%-kal estek. A Pirelli részvényei 3,8%-ot estek, mielőtt rövid időre felfüggesztették a kereskedést.

Forrás: ec.europa, reuters


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =