Ezreket evakuáltak a lángoló gumiabroncs-temető közeléből

Rate this post

Európa egyik legnagyobb gumiabroncs temetője gyulladt ki pénteken, a spanyol fővárostól 40 kilométerre, délre fekvő Sesena település közelében. Eddig 9 ezer ember hagyta el otthonát.

A városnak a gumilerakathoz közel eső végén található, El Quinon de Sesena nevű lakótelepéről körülbelül ezer embert szállítottak buszokkal a helyi sportcentrumba és az egyik szomszédos település két iskolájába, ahol ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki számukra.

Lángoló gumiabroncs temető a Madridtól 40 kilométerre, délre fekvő Sesena település közelében 2016. május 13-án. A lakott területektől távol eső, 100 hektáros ipari telephelyen tárolt körülbelül 90 ezer tonna használt autóguminak jelenleg mintegy egyötöde ég, feltehetően gyújtogatás következményeként. Az oltás napokig eltarthat, a légkörbe jutó szennyeződés mértéke számottevő. (MTI/EPA/Ismael Herrero)
Lángoló gumiabroncs temető a Madridtól 40 kilométerre, délre fekvő Sesena település közelében 2016. május 13-án. A lakott területektől távol eső, 100 hektáros ipari telephelyen tárolt körülbelül 90 ezer tonna használt autóguminak jelenleg mintegy egyötöde ég, feltehetően gyújtogatás következményeként. Az oltás napokig eltarthat, a légkörbe jutó szennyeződés mértéke számottevő. (MTI/EPA/Ismael Herrero)

A lakótelepen élők 80 százaléka már korábban, saját elhatározásból úgy döntött, hogy átmenetileg elhagyja otthonát, mivel aggódtak, hogy a szélirány megfordul, és az égő gumi fekete füstjét feléjük fújja.

A hatóságok korábban úgy gondolták, hogy nem rendelik el az evakuálást, de végül azért változtattak döntésükön, mert az időjárás előrejelzések szerint a késő esti órákban kedvezőtlen lesz a széljárás.

Az eddig közölt hivatalos információk szerint a lángok kora reggel csaptak fel a lakott területen kívül található ipari telephelyen. Korábban ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy mekkora területen, mennyi gumi ég. Az időközben pontosított adatok szerint több mint 11 hektáron mintegy 70-90 ezer tonna használt autógumit tároltak. A körülbelül 5 millió gumi háromnegyede ég hatalmas, gomolygó füsttel, amelyet még kilométerekkel távolabbról is látni lehet.

gumi tűz 4

A tűzoltóság tájékoztatása szerint ellentűzzel sikerült megakadályozni, hogy az ipartelepen tovább terjedjen a tűz.

Francisco Martínez Arroyo, Kasztília-La Mancha környezetvédelmi tanácsosa korábban azt nyilatkozta, hogy a tűz eloltása akár napokig is eltarthat. Más információk szerint ez akár egy vagy két hét is lehet.

Az időjárás-előrejelzések ugyan esőt jósolnak, ami az oltást segíti, de növeli a környezetszennyezés kockázatát – mondta a tanácsos.

gumi tűz 3

A hatóságok a közeli autópályán haladó autósok figyelmét felhívták arra, hogy ne húzzák le az ablakot. A legközelebbi településeken élőket arra kérték, hogy lehetőleg tartsák zárva az ajtókat, ablakokat, valamint a gyerekek, az idősek és a légúti betegek ne menjenek a szabadba, ugyanis az égő gumiból az egészségre káros anyagok kerülhetnek a levegőbe.

Sesena település iskolájában a „biztonság kedvéért” már délelőtt úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a tanítást és hazaküldik a gyerekeket.

gumi tűz 2

A tűz keletkezésének okát egyelőre csak találgatják, az első vélemények szándékos gyújtogatást feltételeznek.

A gumitemető régóta okoz gondot a helyeiknek, mégsem sikerült eddig elérni, hogy felszámolják. A telep 2009 óta illegálisan működik, tulajdonosára számtalan, összesen már-már az egymillió eurót közelítő összegű bírságot szabtak ki, és három hónap börtönre ítélték, azonban ő nyomtalanul eltűnt.

Az illegális telephelyen keletkezett tűzzel kapcsolatban az Európai Bizottság is tájékoztatást kért a spanyol hatóságoktól.

A hírről, Bartos Péter értesített.
Forrás és képek: MTI/EPA/ISMAEL HERRERO


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Ezt olvasta már?

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − egy =