2020 ADAC Nyárigumi teszt – 235/55R17

Rate this post

Ezúttal az ADAC nyárigumi tesztben tizenkét gumiabroncsot vizsgáltak közepes terepjárókhoz és a kisbuszokhoz.

Az eredmény örömteli: Négy „jó”, hét „kielégítő” értékelést kapott. De sajnos egy modell kudarcot vallott.

A teszt legjobbja: a Michelin Primacy 4

A „jó” gumiabroncsok nemcsak nedves, hanem száraz utakon, üzemanyag-fogyasztás és kopás szempontjából is, jól kellett, hogy teljesítsenek. A legjobb eredményt a Michelin Primacy 4 >>> kapta. Az abroncs kiváló futásteljesítményt is mutatott. Várható futásteljesítmény: 46 700 km.

A Bridgestone Turanza T005 >>> és a Maxxis Premitra 5 szintén jól teljesítenek 41 400 kilométerrel és 37 000 kilométerrel számítva. A Pirelli Cinturato P7 a várható 35 000 kilométer teljesítménnyel alig ért el jó eredményt.

Öt gumiabroncs kismértékben elmaradt a „jó” besorolástól – „kielégítő” eredményt értek el. A Semperit Speed-Life 2 SUV, az Esa + Tecar Spirit PRO, a Kleber Dynaxer HP3 és a Continental EcoContact 6, száraz utakon jól teljesítettek, de a nedves utakon mutatott teljesítményük miatt leértékelődtek. Ugyanakkor dicsérni kell a Continental kitűnő teljesítményét az üzemanyag-fogyasztás és a kopás szempontjából.

A következő két gumiabroncs, a Hankook Ventus Prime 3 és a Kumho Ecsta HS51 nedves körülmények között jó tulajdonságokkal rendelkezik, de a száraz utakon a teljesítményük csak kielégítő volt – ennél fogva a teljes eredményben „kielégítő” szintre lettek besorolva.

A Laufenn S-Fit EQ, a Hankook megfizethető másod márkájú modellje a „gyenge” kategóriában végzett. Megfelelő pontossággal és jó biztonsági tartalékokkal rendelkezik száraz utakon. Különösen nedves tesztek esetén csalódást okozott. Kevés volt a tapadás és a rossz az egyensúlya. Emiatt csak pontatlanul lehet irányítani az út során. A Hankook mérnökei ezt valószínűleg már észrevették, és már az új modell lép a helyébe – S-Fitt EQ + néven.

Nyárigumi teszt végeredmény 235/55R17:

Nagyon jó:
Jó: Michelin Primacy 4, Bridgestone Turanza T005 >>>, Maxxis Premitra 5, Pirelli Cinturato P7 >>>.
Kielégítő: Hankook Ventus Prime 3 >>>, Semperit Speed-Life 2 SUV >>, Yokohama Blu Earth RV-02, Continental Eco Contact 6 >>>, ESA+Tecar Spirit Pro, Kumho Ecsta HS51, Kleber Dynaxer HP 3 >>.
Feltételesen ajánlott:
Gyenge: Laufenn S-Fitt EQ

Forrás: ADAC

Ezt olvasta már?

Ahhoz, hogy az AUTO BILD tesztmezőnyének ebbe az elit körébe még bekerülhessen, jó kvalifikációs teljesítményre van szükség. Itt a 35 négyévszakos guminak a lehető legrövidebb, 100 km/h-s féktávot kellett igazolnia nedves és száraz körülmények között.

35 négyévszakos gumiabroncs az AUTO BILD 2023-as féktáv teszten

Ahhoz, hogy az AUTO BILD négyévszakos gumi tesztmezőnyének elit körébe bekerülhessen, jó féktáv teljesítményre van szükség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 2 =