Új piacot nyitott az Abroncs Kereskedőház

5/5 - (1 vote)

Tízből egy gumit tárolnak a magyar autósok kerékhotelben, derült ki az évente több tízezer gumiabroncs-cserét végrehajtó, a szegmensben piacvezető Abroncs Kereskedőház adataiból.

gumi Abroncs Kereskedőház 3 660

A tíz éve még szinte ismeretlen szolgáltatás mára népszerű lett elsősorban az üzleti flottát üzemeltető cégek számára.

A téli-nyári abroncs átcserélési szezon egyébként hetekkel később indult el idén, mert senki sem hitte el, hogy nem lesz több havazás.

Míg Lengyelországban 10 autósból 5 már kerékhotelben tárolja abroncsait, addig Magyarországon mindössze egy gépjármű tulajdonos veszi igénybe. Ezek döntő többsége is inkább céges autók használója, akinek a munkaadója fizeti a kényelmi szolgáltatást. Pedig a kerékhotel nem omladozó raktárakat jelent, az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a szektorban.

Ezek közül kiemelkedik az Abroncs Kereskedőház beruházása, amelybe 9 telephelyről naponta szállítják a gumikat. A cégcsoport az elmúlt években összesen 2,5 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Komárom-Esztergom megyében található Baj községben. Itt csaknem száz embernek adnak munkát. Itt 120 ezer autógumit tárolnak két szezon között, a cég piacvezető e szegmensben.

gumi Abroncs Kereskedőház 1 660

Penziás Gábor, az Abroncs Kereskedőház Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta:

Magyarországon is egyre népszerűbb a külföldön már széles körben használt kerékhotel szolgáltatás. Ez a szakszerű tároláson kívül számos más szolgáltatást is foglal magában. Jelenleg a felmérések szerint Budapesten és vidéken mintegy kétszáz helyszínen tárolnak a holtidőszakban – megfelelő, napfénytől védett körülmények között – autógumikat. A szolgáltatást főként üzleti flották és azok üzemeltetői veszik igénybe. Egyre több magánszemély dönt úgy, hogy nem viszi haza a gumiabroncsait. Akik viszont mégis úgy döntenek, hogy otthoni körülmények között szeretnék tárolni, a szakemberek azt tanácsolják, hogy napfénytől védett, zárt helyen tárolják, hiszen így nem romlik az élettartama.

Míg az elmúlt években március 15-e után megkezdődött a téli – nyári gumicsere, addig idén kivártak az autósok, mert az enyhe tél miatt attól féltek, hogy március végére ismét visszatér a hó. Aztán az április eleji hirtelen meleg miatt szinte megrohamozták a szervizeket. Érdekes, hogy az országrészek között is nagy különbségek vannak. Míg a Dunántúlon már április elején feszített munka folyt, addig a keleti országrészekben alig indultak el az autósok kereket cseréltetni, fejtette ki Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház Kft. kereskedelmi vezetője a cég kétezer partnerétől beérkezett információk alapján. Az előrejelzések szerint május első hetére enyhül a nagy roham, jelenleg minden gumiszervizükben telt ház van.

gumi Abroncs Kereskedőház 2 660

A válság következményeként egyébként valamelyest felborult a megszokott téli – nyári átállási rend.

Több autós – vélhetően anyagi okok miatt – inkább egész évben koptatta autója gumiját. Ez a jól megfigyelhető trend az elmúlt két évben kezdett helyre billenni. A nyári gumi téli használatának veszélyeiről már sok figyelemfelkeltő kampány szólt, azonban a téli gumi nyári használata is kockázatokkal jár, hangsúlyozta a szakember. Egy jó minőségű nyári abronccsal felszerelt autó fékútja közel harmadával is rövidebb lehet, mintha téli abroncs feszülne a kerekeken. Sőt, a hírek szerint baleset esetén a biztosítók is vizsgálni fogják, hogy milyen gumi volt a kárt okozó autón.

A téli gumit használók aránya Angliában a legalacsonyabb Európában, a kontinens átlaga 43 százalék. Az itthoni arány ennél valamivel jobb, de pontos számot nehéz mondani, hiszen a kontinens számos országával ellentétben nálunk nem kötelező, csak erősen ajánlott a téli gumi használata a jelenleg használt csaknem négymilliós közúti járműállományon.

Az 1995-ben alakult Abroncs Kereskedőház Kft. a magyar gumiabroncspiac értékesítési és szolgáltatásai területén több kategóriában is piacvezető. A több mint kétszáz szakembernek munkát biztosító cég jelenleg 6 saját tulajdonú kiskereskedelmi telephelyet, 3 bevásárlóközponti abroncsszervizt és két logisztikai raktárbázist üzemeltet. Kizárólagosan forgalmazott termékei mellett a cégcsoport a multinacionális gumiabroncsmárkák legnagyobb forgalmazója a magyarországi piacon. A 100 százalékban családi tulajdonú vállalat évről-évre növeli árbevételét, forgalma 2015-ben meghaladta a 20 milliárd forintot.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Twitter oldalunkat is megtalálhatod >>>

File Gábor info(kukac)gumipiacmagazin.hu +36305620602.

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Ezt olvasta már?

MICHELIN City Street, az új abroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

MICHELIN City Street

MICHELIN City Street, az új gumiabroncs a városi elektromos kerékpárokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =