Új piacot nyitott az Abroncs Kereskedőház

5/5 - (1 vote)

gumi Abroncs Kereskedőház 3 660

Tízből egy gumit tárolnak a magyar autósok kerékhotelben, derült ki az évente több tízezer gumiabroncs-cserét végrehajtó, a szegmensben piacvezető Abroncs Kereskedőház adataiból. A tíz éve még szinte ismeretlen szolgáltatás mára népszerű lett elsősorban az üzleti flottát üzemeltető cégek számára. A téli-nyári abroncs átcserélési szezon egyébként hetekkel később indult el idén, mert senki sem hitte el, hogy nem lesz több havazás.

Míg Lengyelországban 10 autósból 5 már kerékhotelben tárolja abroncsait, addig Magyarországon mindössze egy gépjármű tulajdonos veszi igénybe. Ezek döntő többsége is inkább céges autók használója, akinek a munkaadója fizeti a kényelmi szolgáltatást. Pedig a kerékhotel nem omladozó raktárakat jelent, az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a szektorban. Ezek közül kiemelkedik az Abroncs Kereskedőház beruházása, amelybe 9 telephelyről naponta szállítják a gumikat. A cégcsoport az elmúlt években összesen 2,5 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Komárom-Esztergom megyében található Baj községben, ahol csaknem száz embernek adnak munkát. Itt 120 ezer autógumit tárolnak két szezon között, a cég piacvezető e szegmensben.

gumi Abroncs Kereskedőház 1 660

Penziás Gábor, az Abroncs Kereskedőház Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta: Magyarországon is egyre népszerűbb a külföldön már széles körben használt kerékhotel szolgáltatás, amely a szakszerű tároláson kívül számos más szolgáltatást is foglal magában. Jelenleg a felmérések szerint Budapesten és vidéken mintegy kétszáz helyszínen tárolnak a holtidőszakban – megfelelő, napfénytől védett körülmények között – autógumikat. A szolgáltatást főként üzleti flották és azok üzemeltetői veszik igénybe, de egyre több magánszemély dönt úgy, hogy nem viszi haza a gumiabroncsait. Akik viszont mégis úgy döntenek, hogy otthoni körülmények között szeretnék tárolni, a szakemberek azt tanácsolják, hogy napfénytől védett, zárt helyen tárolják, hiszen így nem romlik az élettartama.

Míg az elmúlt években március 15-e után megkezdődött a téli – nyári gumicsere, addig idén kivártak az autósok, mert az enyhe tél miatt attól féltek, hogy március végére ismét visszatér a hó. Aztán az április eleji hirtelen meleg miatt szinte megrohamozták a szervizeket. Érdekes, hogy az országrészek között is nagy különbségek vannak, míg a Dunántúlon már április elején feszített munka folyt, addig a keleti országrészekben alig indultak el az autósok kereket cseréltetni, fejtette ki Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház Kft. kereskedelmi vezetője a cég kétezer partnerétől beérkezett információk alapján. Az előrejelzések szerint május első hetére enyhül a nagy roham, jelenleg minden gumiszervizükben telt ház van.

gumi Abroncs Kereskedőház 2 660

A válság következményeként egyébként valamelyest felborult a megszokott téli – nyári átállási rend. Több autós – vélhetően anyagi okok miatt – inkább egész évben koptatta autója gumiját. Ez a jól megfigyelhető trend az elmúlt két évben kezdett helyrebillenni. A nyári gumi téli használatának veszélyeiről már sok figyelemfelkeltő kampány szólt, azonban a téli gumi nyári használata is kockázatokkal jár, hangsúlyozta a szakember. Egy jó minőségű nyári abronccsal felszerelt autó fékútja közel harmadával is rövidebb lehet, mintha téli abroncs feszülne a kerekeken. Sőt, a hírek szerint baleset esetén a biztosítók is vizsgálni fogják, hogy milyen gumi volt a kárt okozó autón.

A téli gumit használók aránya Angliában a legalacsonyabb Európában, a kontinens átlaga 43 százalék. Az itthoni arány ennél valamivel jobb, de pontos számot nehéz mondani, hiszen a kontinens számos országával ellentétben nálunk nem kötelező, csak erősen ajánlott a téli gumi használata a jelenleg használt csaknem négymilliós közúti járműállományon.

Az 1995-ben alakult Abroncs Kereskedőház Kft. a magyar gumiabroncspiac értékesítési és szolgáltatásai területén több kategóriában is piacvezető. A több mint kétszáz szakembernek munkát biztosító cég jelenleg 6 saját tulajdonú kiskereskedelmi telephelyet, 3 bevásárlóközponti abroncsszervizt és két logisztikai raktárbázist üzemeltet. Kizárólagosan forgalmazott termékei mellett a cégcsoport a multinacionális gumiabroncsmárkák legnagyobb forgalmazója a magyarországi piacon. A 100 százalékban családi tulajdonú vállalat évről-évre növeli árbevételét, forgalma 2015-ben meghaladta a 20 milliárd forintot.

Ezt olvasta már?

A Continental által partnerekkel közösen kifejlesztett összetett folyamat során az elhasználódott gumiabroncsokból származó gumit újrahasznosítják és úgy dolgozzák fel, hogy az új gumikeverékek komponenseként újra felhasználható legyen.

Újrahasznosított gumi

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük