A Bridgestone szerint, nem érzik magukat fittnek a magyar autósok

Rate this post
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

A magyar autóvezetők hetente átlagosan 5,1 órát töltenek a volán mögött, mégis mindössze 15%-uk sportol minden nap.

Bridgestone felmérés: hetente több, mint 5 órát ülünk autóinkban és keveset sportolunk helyette

Az autósok 57%-a naponta használja gépjárművét, amely még tovább nyújtja a népbetegségekhez vezető ülőpózban töltött napi órák mennyiségét – derült ki a Bridgestone Magyarország megbízásából az Ipsos piackutató intézet által végzett országos, reprezentatív felmérésből. Szakértők szerint egészségünk megőrzéséhez napi testmozgással kellene ellensúlyoznunk az üléssel töltött órákat. Mégis a gépjárművel közlekedőknek mindössze 34%-a sportol tudatosan ebből a célból. Az autósok 36%-a kerékpározással, 28%-a otthoni tornával, 20%-a pedig futással igyekszik formában tartani magát.

„Leüljük” a napot

A motorizáció folyamatos térnyerésével és életmódunk változásával egyre többet használjuk autónkat. Mindeközben az autóipar is egyre kényelmesebb és komfortosabb kocsikkal kényeztet minket, így folyamatosan növekszik a vezetéssel, azaz ülő testhelyzetben töltött idő, ami számos egészségi kockázatot rejt magában.

Annak érdekében, hogy felmérje, mennyit sportolnak a gépjárműveikben ülve töltött idő ellensúlyozására a magyar sofőrök, a Bridgestone az Ispos piackutató segítségével idén szeptemberben online felmérést végzett 200, autót rendszeresen vezető körében. A kutatás rávilágít arra, hogy az autóvezetők 57%-a minden nap, míg 34%-uk pedig hetente többször használja az autóját. Minden második (53%) autós pedig legalább heti 4-6 órát, összességében átlagosan 5,1 órát tölt az autóban ülve.

Statisztikák szerint Magyarországon 50% körüli a minimum 6-8 órában ülőmunkát végzők aránya. Ezen felül pedig még naponta átlagosan 4 órát töltünk a televízió előtt, vagyis a lakosság jelentős része napi 11-13 órát tölt ülve. A felmérésben résztvevők 63%-a használja munkába járásra vagy munkaeszközként gépjárművét. Így azzal, hogy még a munkába menet is kényelmesen, de ülve gurulunk minden nap. Tovább nyújtjuk az ebben a testhelyzetben eltöltött időt, holott az hosszútávon vérkeringési problémákhoz és gerincbántalmakhoz, sőt pszichés zavarokhoz is vezethet és emésztésünkre is rossz hatással van.

11%-uk pedig már egészségi okokból, orvosi utasításra sportol

Ülő életmódunk ellenére a Bridgestone felmérésében megkérdezettek autósok mindössze 34%-a figyel arra tudatosan, hogy a hosszabb üléssel járó munkanapokat sportolással ellensúlyozza. 51%-uk általában az egészség megőrzéséért. 31%-uk kedvtelésből. 14%-uk a mindennapi életviteléből adódóan. A mindennapi autózás mellett mindössze a válaszadók 15%-a sportol naponta. Az autóvezetők körében az ingyenes szabadidős sportok, a kerékpár, az otthoni torna és a futás a legnépszerűbbek. Így a válaszadók több mint fele (52%) nem költ sportolásra. Az autóvezetők saját bevallásuk szerint heti 3 alkalommal végeznek testmozgást. Mégis nagyon kis részük, mindössze 5%-uk érzi magát csúcsformában, a 29%-uk átlagos fizikai állapotban lévőnek, 17%-uk pedig kifejezetten ellustultnak érzi magát.

Bridgestone felmérés: hetente több, mint 5 órát ülünk autóinkban és keveset sportolunk helyette
Bridgestone felmérés: hetente több, mint 5 órát ülünk autóinkban és keveset sportolunk helyette

„Magyarországon ma 3,2 millió személygépkocsi van forgalomban, a vezetés hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni arról, hogy a hosszabb üléssel töltött időt sporttal kompenzáljuk, hogy elkerüljük az állandó testtartásból származó egészségi kockázatokat”

– mondta Károlyi Katalin, a Bridgestone Magyarország marketingvezetője.

Arra a kérdésre, hogy gyakoribb sportolásra motiválná-e, ha a testmozgás egyúttal megmérettetést vagy nyereményt is jelentene. Az autósok 72%-a, jellemzően a 18-34 éves korosztály, igennel válaszolt. 30% a versenyzés élményéért sportolna inkább. 42%-ukat pedig valamilyen jutalom lehetősége sarkallna aktívabb életmódra.

Félmaraton az autósok egészségéért

Annak érdekében, hogy felhívja az autóval közlekedők figyelmét a sportolás fontosságára, a világ első számú gumitermék és gumiabroncs vállalata immár második éve támogatja névadóként a Bridgestone Budaörs Félmaratont. A 2016. szeptember 25-én megrendezésre kerülő sportnapon 3 fős csapatban 7 km, egyéni nevezőként 21,1 km távval várják a futni vágyókat. A dobogós helyezettek kiemelt jutalmazásával és számos különdíjjal.

„Azt tapasztaljuk, hogy évről évre nő a futók aránya, már most több százan regisztráltak a vasárnapi félmaratonra, a helyszínen pedig még több résztvevőre számítunk. Bízunk benne, hogy idén az autósokat is sikerül jobban megmozgatni és a versennyel meghozni a kedvüket a mindennapi sportoláshoz”

– mondta Dalkó Beáta, a rendezvény szervezője.

A sportnapon a felnőttek mellett a gyerekek is egyre lelkesebben vesznek részt, így idén már ők is 4 korcsoportban indulhatnak.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Instagram oldalunkat itt tudod figyelemmel kísérni >>>

Ezt olvasta már?

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3

A PIRELLI CINTURATO ALL SEASON SF3 GYŐZTE AZ AUTO BILD SPORTHELYEK ÉS ALVOLANTE ÖSSZEHASONLÍTÓ TESZTEIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =