A Bridgestone szerint, nem érzik magukat fittnek a magyar autósok

Rate this post

A magyar autóvezetők hetente átlagosan 5,1 órát töltenek a volán mögött, mégis mindössze 15%-uk sportol minden nap. Az autósok 57%-a naponta használja gépjárművét, amely még tovább nyújtja a népbetegségekhez vezető ülőpózban töltött napi órák mennyiségét – derült ki a Bridgestone Magyarország megbízásából az Ipsos piackutató intézet által végzett országos, reprezentatív felmérésből. Szakértők szerint egészségünk megőrzéséhez napi testmozgással kellene ellensúlyoznunk az üléssel töltött órákat, mégis a gépjárművel közlekedőknek mindössze 34%-a sportol tudatosan ebből a célból. Az autósok 36%-a kerékpározással, 28%-a otthoni tornával, 20%-a pedig futással igyekszik formában tartani magát.

Bridgestone felmérés: hetente több, mint 5 órát ülünk autóinkban és keveset sportolunk helyette

„Leüljük” a napot

A motorizáció folyamatos térnyerésével és életmódunk változásával egyre többet használjuk autónkat. Mindeközben az autóipar is egyre kényelmesebb és komfortosabb kocsikkal kényeztet minket, így folyamatosan növekszik a vezetéssel, azaz ülő testhelyzetben töltött idő, ami számos egészségi kockázatot rejt magában.

Annak érdekében, hogy felmérje, mennyit sportolnak a gépjárműveikben ülve töltött idő ellensúlyozására a magyar sofőrök, a Bridgestone az Ispos piackutató segítségével idén szeptemberben online felmérést végzett 200, autót rendszeresen vezető körében. A kutatás rávilágít arra, hogy az autóvezetők 57%-a minden nap, míg 34%-uk pedig hetente többször használja az autóját: minden második (53%) autós pedig legalább heti 4-6 órát, összességében átlagosan 5,1 órát tölt az autóban ülve.

Statisztikák szerint Magyarországon 50% körüli a minimum 6-8 órában ülőmunkát végzők aránya, ezen felül pedig még naponta átlagosan 4 órát töltünk a televízió előtt, vagyis a lakosság jelentős része napi 11-13 órát tölt ülve. A felmérésben résztvevők 63%-a használja munkába járásra vagy munkaeszközként gépjárművét, így azzal, hogy még a munkába menet is kényelmesen, de ülve gurulunk minden nap, tovább nyújtjuk az ebben a testhelyzetben eltöltött időt, holott az hosszútávon vérkeringési problémákhoz és gerincbántalmakhoz, sőt pszichés zavarokhoz is vezethet és emésztésünkre is rossz hatással van.

Ülő életmódunk ellenére a Bridgestone felmérésében megkérdezettek autósok mindössze 34%-a figyel arra tudatosan, hogy a hosszabb üléssel járó munkanapokat sportolással ellensúlyozza, 51%-uk általában az egészség megőrzéséért, 31%-uk kedvtelésből, 14%-uk a mindennapi életviteléből adódóan, 11%-uk pedig már egészségi okokból, orvosi utasításra sportol. A mindennapi autózás mellett mindössze a válaszadók 15%-a sportol naponta. Az autóvezetők körében az ingyenes szabadidős sportok, a kerékpár, az otthoni torna és a futás a legnépszerűbbek, így a válaszadók több mint fele (52%) nem költ sportolásra. Az autóvezetők saját bevallásuk szerint heti 3 alkalommal végeznek testmozgást, mégis nagyon kis részük, mindössze 5%-uk érzi magát csúcsformában, a 29%-uk átlagos fizikai állapotban lévőnek, 17%-uk pedig kifejezetten ellustultnak érzi magát.

Bridgestone felmérés: hetente több, mint 5 órát ülünk autóinkban és keveset sportolunk helyette
Bridgestone felmérés: hetente több, mint 5 órát ülünk autóinkban és keveset sportolunk helyette

„Magyarországon ma 3,2 millió személygépkocsi van forgalomban, a vezetés hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni arról, hogy a hosszabb üléssel töltött időt sporttal kompenzáljuk, hogy elkerüljük az állandó testtartásból származó egészségi kockázatokat” – mondta Károlyi Katalin, a Bridgestone Magyarország marketingvezetője.

Arra a kérdésre, hogy gyakoribb sportolásra motiválná-e, ha a testmozgás egyúttal megmérettetést vagy nyereményt is jelentene, az autósok 72%-a, jellemzően a 18-34 éves korosztály, igennel válaszolt: 30% a versenyzés élményéért sportolna inkább, 42%-ukat pedig valamilyen jutalom lehetősége sarkallna aktívabb életmódra.

Félmaraton az autósok egészségéért

Annak érdekében, hogy felhívja az autóval közlekedők figyelmét a sportolás fontosságára, a világ első számú gumitermék és gumiabroncs vállalata immár második éve támogatja névadóként a Bridgestone Budaörs Félmaratont. A 2016. szeptember 25-én megrendezésre kerülő sportnapon 3 fős csapatban 7 km, egyéni nevezőként 21,1 km távval várják a futni vágyókat, a dobogós helyezettek kiemelt jutalmazásával és számos különdíjjal.

„Azt tapasztaljuk, hogy évről évre nő a futók aránya, már most több százan regisztráltak a vasárnapi félmaratonra, a helyszínen pedig még több résztvevőre számítunk. Bízunk benne, hogy idén az autósokat is sikerül jobban megmozgatni és a versennyel meghozni a kedvüket a mindennapi sportoláshoz” – mondta Dalkó Beáta, a rendezvény szervezője.

A sportnapon a felnőttek mellett a gyerekek is egyre lelkesebben vesznek részt, így idén már ők is 4 korcsoportban indulhatnak.

Ezt olvasta már?

Ahhoz, hogy az AUTO BILD tesztmezőnyének ebbe az elit körébe még bekerülhessen, jó kvalifikációs teljesítményre van szükség. Itt a 35 négyévszakos guminak a lehető legrövidebb, 100 km/h-s féktávot kellett igazolnia nedves és száraz körülmények között.

35 négyévszakos gumiabroncs az AUTO BILD 2023-as féktáv teszten

Ahhoz, hogy az AUTO BILD négyévszakos gumi tesztmezőnyének elit körébe bekerülhessen, jó féktáv teljesítményre van szükség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =