Goodyear abroncsokon döntött világrekordot a Volvo kamionja

Rate this post

A Goodyear abroncsokkal felszerelt „The Iron Knight” fantázianevű Volvo Trucks kamion a saját kategóriájában két világcsúcsot is megdöntött

A Volvo Trucks „The Iron Knight” kamionja két világcsúcsot is megdöntött a járműre felszerelt speciális Goodyear tehergépkocsi-abroncsokkal

A Goodyear abroncsokkal felszerelt „The Iron Knight” fantázianevű Volvo Trucks kamion a saját kategóriájában két világcsúcsot is megdöntött – ezzel a Goodyear abroncsai a világ leggyorsabb tehergépkocsi-abroncsaivá váltak. A Goodyear által fejlesztett és kialakított speciális abroncsok a Volvo Trucks vezető tehergépkocsi-gyártóval megvalósított folyamatos együttműködés és szilárd eredeti-felszerelésgyártói partnerségi kapcsolat eredményeként jöttek létre. A Goodyear „The Iron Knight” abroncsai segítették hozzá a 4,5 tonnás, 2 400 lóerős kamiont, hogy állórajttal indulva, 1 000 méteres távon 21,29 másodperc alatt átlagban 169,09 km/h (105 mph) sebességet érjen el. A The Iron Knight 500 méteres távon is csúcsot döntött azzal, hogy állórajttal indulva, 13,71 másodperc alatt 131,29 km/h (81,6 mph) sebességre gyorsult fel. Ha mindez még nem lenne elég meggyőző, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a rekorddöntés során a The Iron Knight 276 km/h (171,5 mph) sebességet ért el.

Az új sebességrekordot beállító kamion egyedi tehergépkocsi-abroncsainak technológiáját a Goodyear a kamionversenyeken szerzett tapasztalataira alapozva alakította ki. A rekorddöntő abroncsokhoz az európai utakon naponta használt, hagyományos, legújabb generációs Goodyear tehergépkocsi-abroncs karkaszt alkalmazzák. A Goodyear tehergépkocsi-abroncsokon elért új gyorsasági világcsúcs is alátámasztja a Goodyear technológiai vezető szerepét a közúti fuvarozói ágazatban.

„Ilyen teljesítmény és nyomaték mellett az abroncsokra nézve igazi kihívást jelent, hogy a 4,5 tonnás kamion 280 km/h-s sebesség mellett is tapadni tudjon a versenypálya burkolatán” – mondta Laurent Colantonio, a Goodyear európai, közel-keleti és afrikai régiójának haszongépjármű-abroncs technológiákért felelős igazgatója. „A gyorsasági világcsúcsokat döntő abroncsok fejlesztésével merészségünket és a fejlett technológiák és az innováció iránti elkötelezettségünket bizonyítjuk, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy ilyen kivételes képességű abroncsokat tudjunk gyártani. Ez egyaránt igaz a The Iron Knight abroncsaira, illetve a hagyományos tehergépkocsi-abroncsainkra is, melyek mindegyike a legmagasabb teljesítményt kínálja a vásárlóink számára, és segítséget nyújt nekik a fenntartási költségek csökkentésében.”

A 315/70R22.5 méretű Goodyear „The Iron Knight” kormányzott abroncsok a Goodyear azon kamion-versenyabroncsaira alapozva készülnek, amelyeket a Federation Internationale de l’Automobile (FIA) által szervezett Kamion Európa-bajnokságokon is használnak. A 495/45R22.5 méretű húzó abroncsok meg tudnak birkózni a The Iron Knight kamion által keltett hihetetlen nyomatékkal is. Mindkét abroncstípus speciális fejlesztésű futókeverékkel és futófelületi mintázattal rendelkező, normál Goodyear tehergépkocsi-abroncs karkasszal rendelkezik. A világcsúcsdöntő abroncsok az oldalfalukon egyedi „The Iron Knight” dekorációt viselnek.
A rekorddöntésre egy észak-svédországi zárt tesztpályán került sor. Az Iron Knight kamiont Boije Ovebrink vezette, aki több mint 30 éves autó- és kamionversenyzési tapasztalattal rendelkezik, és korábban már öt sebességi rekordot is megdöntött. A jelen sajtóközlemény kiadásakor a FIA, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség a sebességrekordok hitelesítését végzi.

A Volvo Trucks és a Goodyear hosszú távú partnerségi kapcsolattal rendelkezik – különös tekintettel a gyorsasági világcsúcsok megdöntése terén. A szintén Boije Ovebrink által vezetett „Mean Green” a világ leggyorsabb hibrid kamionja lett, amikor ugyancsak speciális fejlesztésű Goodyear tehergépkocsi-abroncsokon, 2012-ben két sebességi világcsúcsot is megdöntött.

Ezt olvasta már?

FALKEN e. ZIEX – új gumiabroncs az elektromos járművekhez, felgyorsítják az elektromos járművek abroncsainak fejlesztését.

FALKEN e. ZIEX

FALKEN „e. ZIEX” – új gumiabroncs az elektromos járművekhez, felgyorsítják az elektromos járművek abroncsainak fejlesztését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük