Pirelli: az abroncsaink kommunikálnak az autóval

Rate this post
File Gábor A gumiabroncsok szóvivője info(kukac)gumipiacmagazin.hu

File Gábor
A gumiabroncsok szóvivője
info(kukac)gumipiacmagazin.hu

Ha valóra válnak azok a fejlesztési elképzelések, amelyekről az interjúban beszél, hamarosan egészen másként fogunk az abroncsokra tekinteni.

Matteo Schiavo a Pirelli Hungary ügyvezető igazgatója. Ha valóra válnak azok a fejlesztési elképzelések, amelyekről az interjúban beszél, hamarosan egészen másként fogunk az abroncsokra tekinteni.
Matteo Schiavo a Pirelli Hungary ügyvezető igazgatója

Melyek az új abroncstrendek vagy feltehetném úgyis a kérdést, hogy miként hat az autóipar átalakulása az abroncsgyártásra?

Az előttünk álló években több tényező is hatással lesz a gumiabroncs-iparra: szabályozási változások, például a gumiabroncsok szigorúbb címkézése (a gumiabroncsok gördülési ellenállása kulcsszerepet játszik az üzemanyag- és energiafogyasztás, ezáltal a CO2-kibocsátás csökkentésében). A téli gumiabroncsokra vonatkozó szabályozás bevezetése (Magyarország még mindig egyike a kevés szabályozatlan piacnak), és a biztonsági előírások szigorodása. Ám, ami a legfontosabb – a teljes gumiabroncs- és autóipart formáló kulcstényező – a környezetvédelem és a fenntarthatóság határozott előtérbe helyezése.

Mindenek hajtóereje az éghajlatváltozás mérséklésére tett erőfeszítéseink összessége. A kiterjesztett gyártói felelősségvállalás (Extended Producer Responsibility, EPR) a körforgásos gazdaságra való áttérés egyik kulcseleme. Ezenkívül az új elektromos járműveknek speciális abroncsokra van szükségük, hogy megfeleljenek a sajátos követelményeknek. Az autonóm vezetési rendszerek új technológiákat igényelnek az útviszonyok megfigyeléséhez, hiszen a gumiabroncs a jármű egyetlen érintkezési pontja a talajjal. Ezek az trendek egyúttal azt is magukkal hozzák, hogy az autógyártók és a technológiai megoldásokat kínáló gumiabroncsgyártók közötti együttműködés még intenzívebb lesz.

Melyek az új K+F trendek és a legújabb gumiabroncstechnológiák?

A gördülési ellenállás, valamint a gumiabroncsok kopásának csökkentésére összpontosítunk, hogy redukáljuk a gumiabroncsok környezetre gyakorolt hatását. Új gumiabroncsainkban több megújuló és újrahasznosított anyagot fogunk használni. Például az élelmiszeripar hulladékából, a rizshéjból nyert szilícium-dioxidot; a fapépből nyert lignin – ez a papírgyártás hulladékterméke –, felválthatja a kormot, amely jelenleg a gumiabroncsok anyagkeverékének egyik fő fosszilis eredetű összetevője. Valamint újrahasznosított palackokból származó poliésztert használunk a tekercselt acélhuzal helyett. Az ipari-folyamatfejlesztésünk során fokozzuk a folyamatok digitalizálását. Előjelző modellezést és virtuális szimulátorokat használunk.

A szimulációs és virtualizációs eszközök használata a régimódi „próba és hibakeresés” megközelítés helyett lehetővé tette, hogy új ötleteket próbáljunk ki anélkül, hogy prototípus abroncsokat kellene készítenünk. Ez a megközelítés kevésbé pazarló. Ha már elkészültek a fizikai prototípusok, a különböző, egyedi futófelületi mintázatokat gyorsan tesztelni lehet lézerrel történő vágással, ahelyett, hogy drága öntőformákat kellene készíteni.

Miként támogatja a Pirelli az autóipar átalakulását?

Immár több évtizede sikeresen működünk együtt számos egyetemmel és kutatóközponttal abból a célból, hogy élvonalbeli technológiákat fejlesszünk ki közösen. Támogatjuk a szabadalmaztatási célú kutatási és kísérleti tevékenységeket, valamint patronáljuk a fiatal kutatók képzését és szakmai továbbképzését.

Mindezeken felül a prémium- és presztízs kategóriájú autóipari beszállítókkal fennálló erős és hosszú távú partnerségek lendületet adnak a termékeink teljesítményének növeléséhez és a legújabb technológiák folyamatos fejlesztéséhez.

A világ legjelentősebb motorsportversenyein való történelmi jelenlétünknek köszönhetően a Pirelli vezető szerepet tölt be a személygépjárművekhez gyártott gumiabroncsok terén is. A Forma-1-ben, a rally világbajnokságban, a Superbike világbajnokságban és világszerte több mint 350 további versenyen keresztül támogatjuk az innovatív gyártási eljárásokat és a termékfejlesztést.

Tudna erre egy konkrét példát mondani?

A Pirelli Cyber Tyre rendszere lehetővé teszi a járműveknek, hogy felismerjék vagy előre jelezzék a potenciálisan veszélyes helyzeteket. Például a tapadás elvesztését és az aquaplaninget, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az autó elektronikája azonnal beavatkozhat. A Pirelli Cyber Tyre rendszer szenzorokkal ellátott abroncsokkal rendelkezik. Az autó felismeri a gumiabroncs típusát és állapotát, és ezáltal képes hatni a felfüggesztésre, a fékekre vagy a stabilitásszabályozó- és vezetéstámogató-rendszerekre. A világ első olyan gumiabroncsát, amely „beszél az autóval”, tavaly mutattuk be a McLaren 671 lóerős Artura hibrid szuperautóján.

Ezek a berendezések folyamatosan fejlődnek, ahogyan az autonóm vezetési rendszerek is egyre kifinomultabbak. A ma még a vezetőre bízott feladatokat – az útfelület és az időjárási viszonyok által biztosított tapadás mértékének mérését – egyre inkább átadják a gumiabroncsoknak. Ez azt jelenti, hogy az autó automatikusan lelassít, ha az út csúszóssá válik, és a biztonság növelése érdekében aktiválódnak a vezetéstámogató rendszerek. Ahogy a járművek közötti összeköttetés online lesz, úgy az autó képes lesz tájékoztatni a többi vezető nélküli autót a közelgő potenciális veszélyről. Mindezek hozzáadódnak az autó egyetlen, az úttal ténylegesen érintkező részének – a gumiabroncsnak – a tulajdonságaihoz.

Ha már az elektromos járművekről beszélünk, a Pirelli nemrégiben fejlesztette ki az ELECT technológiát. Ez kivételes energiahatékonyságot és optimális tapadást biztosít a különböző típusú útfelületeken. Ezeknek az abroncsoknak a tervezésekor figyelembe vettük az elektromos autók sajátos követelményeit. Az alacsony gördülési ellenállást, ami javítja az akkumulátor hatótávolságát. Az alacsony külső zajszintet, a vezető nagyobb kényelme érdekében. És maximális tapadást a nagy nyomaték átviteléhez.

Legutóbbi homologizációs eredményeink egyike, hogy a nagy teljesítményű – két motorral felszerelt, összkerékhajtású – BMW i4 M50-et, amelynek összteljesítménye 400kW, és álló helyzetből 3,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-re, Pirelli gumiabroncsokkal szerelték fel. Ezek szerkezetét megerősítettük, hogy megtartsák az autót, és extrém sportos vezetés közben is maximális teljesítményt nyújtsanak. A speciális keveréket is úgy tervezték, hogy a lehető legnagyobb tapadást biztosítsa a precíz és hatékony kezelhetőség érdekében.

Mennyire prioritás a fenntarthatóság a Pirelli számára?

A Pirellit az Eco-Safety Design megközelítés vezérli. Ez szorosan kötődik a DNS-ünkben kódolt teljesítményelvhez (azaz a biztonságra törekvéshez) és ez most kiegészül az autóipar fenntarthatósági trendjével. És ez nem csak a termékek tulajdonságaihoz, hanem az ipari folyamatokhoz is kapcsolódik.

A Pirelli célja, hogy 2030-ra elérje a szén-dioxid-semlegességet. Mind az elektromos-, mind a hőenergia tekintetében, amit támogat az energiaellátási célunk: 2025-re globális szinten 100%-ban megújuló forrásból származó villamos energiára állunk át. Emellett elkötelezettek vagyunk a megújuló anyagokkal kapcsolatos innovatív kutatás és fejlesztés, valamint az ellátási láncból származó károsanyag-kibocsátások csökkentése mellett.

Az innováció számunkra nem csak a termék teljesítményéről szól, hanem arról is, hogy mindez fenntartható módon valósuljon meg. A dekarbonizáció és a körforgásos gazdaság a Pirelli stratégiájának szerves részét képezi. A környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk, amelynek keretében a vállalat az úgynevezett tudományos eredményeken alapuló célállítás (Science Based Targets Initiative, SBTi) keretében hivatalosan is rögzítette a „nettó zéró elkötelezettség 1.5°C-on belül” elnevezésű vállalását. 2023-ban a legmagasabb szintű elismerést hozta meg a vállalat számára a fenntarthatósággal összefüggésben: a Pirelli az S&P 2023-as kiadású fenntarthatósági évkönyvében bekerült a legfelső, vagyis legjobb 1 százalékba.


A gumiabroncs teszteket itt találod >>>

Az új hírekről azonnal értesülhetsz Facebook oldalunkról is, – Kedveld!

Videó csatornánkon mindig fogsz találni valami érdekeset, iratkozz fel >>>

Ezt olvasta már?

A Seiberling testvérek 1898. augusztus 29-én megalapították a Goodyear Tire & Rubber Company-t Akronban, Ohio államban, 100 000 dolláros induló tőkével

Emberek, akik megformálták a Goodyeart

A The Goodyear Tire & Rubber Company első 125 éve a technológiák, díjak, motorsport-győzelmek és innovatív termékek lenyűgöző időrendjét jellemezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük